spot_img
spot_imgspot_img
15.7 C
Vaslui
22-mai-2024

UPDATE: Utilajele Chevron, ascunse lângã Vaslui! FOTO – VIDEO

- Advertisement -

UPDATE:

Utilajele Chevron, ascunse lângã Vaslui!

Desi s-au retras de la Pungesti, utilajele aduse de societatea care se ocupã de explorarea gazelor de sist nu au fãcut cale întorsã. Acestea sunt tot în judetul Vaslui, în comuna Munteni de Jos. Evident se asteaptã ca protestele de la Pungesti sã înceteze pentru ca acestea sã revinã la terenul destinat ridicãrii primei sonde de gaze de sist din România.

Consilierii locali din Pungesti, alãturi de primarul trãdãtor

Consilierii din Pungesti au refuzat referendumul pentru demiterea primarului. În ciuda dovezilor evidente care aratã cã primarul Mircia Vlasã si-a trãdat consãtenii, consilierii locali nu au fost de acord cu organizarea unui referendum pentru demiterea acestuia. Proiectul de hotãrâre a cãzut cu cinci voturi pentru si sapte împotrivã. La sedinta de urgentã de astãzi, s-au votat, în schimb, cu unanimate de voturi alte douã hotãrâri. În prima hotãrâre se interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei. A doua hotãrâre decide organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei privind aceeasi temã: exploatarea si explorarea gazelor de sist!

Anunt oficial: Chevron suspendã activitãtile la Pungesti!


Chevron a anuntat joi ca a decis suspendarea activitatilor in satul Silistea, comuna Pungesti. “Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam”, precizeaza compania, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Gigantul american nu precizeaza in acest comunicat pentru cat timp sunt suspendate activitatile si nu explica ce motive au stat la baza acestei decizii, dar “isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale”.

“Chevron a obtinut permisele de mediu si autorizatiile necesare demararii activitatilor in Silistea. Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale, in perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza carora operam”, adauga compania, in acest comunicat.

VEZI VIDEO

PUNGESTI, ZONA LIBERÃ

În acest moment la Pungesti se aflã doar protestatarii. Au plecat, rând pe rând, toate fortele de ordine: jandarmi, politisti, etc. Între timp, au mai venit protestatari si au sosit si câtiva cãlugãri de la Mãnãstirea Grãjdeni cu o cantitate impresionantã de sarmale, servite imediat celor prezenti la proteste

Costicã Spiridon confirmã de pe patul de spital:

“Un jandarm m-a îmbrâncit în baltã si mi-a dat cu pumnul în burtã!”

Dupã ce a fost bruscat de jandarmi si a lesinat, Costicã Spiridon de 57 de ani din Pungesti se aflã la Spitalul Judetean Vaslui. Acesta si-a revenit si ne-a povestit ce s-a întâmplat ieri în acele momente tensionate: “Mã aflam pe marginea drumului si un jandarm m-a îmbrâncit în baltã. M-am agãtat de el si a cãzut si el cu mine. Când s-a ridicat mi-a tras un pumn în burtã. Apoi am simtit cum mã târau pe jos. M-au lãsat acolo si auzeam ca prin vis. Cineva a spus “nenorocitilor, l-ati omorât”. Altcineva a rãspuns: “lasã-l sã moarã. Ce a cãutat aici!”. Costicã Spiridon ne-a mai declarat cã în prezent se simte bine dar are dureri în zona abdominalã.

Cinci rãniti, în urma altercatiilor cu jandarmii

Cinci protestatari de la Pungesti au ajuns ieri cu ambulanta la spital, în urma altercatiilor cu jandarmii. Conform directorului Spitalului Judetean Vaslui, Ana Rinder, în prezent, toti pacientii se aflã în afara oricãrui pericol. Mai multi martori oculari au confirmat faptul cã Spiridon a fost lovit de jandarmi. Costicã Spiridon este unul dintre liderii protestatarilor din comunã, fiind cel care a împãrtit hranã, a adus materiale pentru corturi si un generator de energie electricã.

Conducerea Jandarmeriei neagã incidentele

Irina Drãgan, purtãtor de cuvânt Jandarmeria Românã, a negat, la Realitatea TV, cã s-a folosit o interventie în fortã. ”Cinci persoane au primit îngrijiri medicale, patru externate si cea de-a cincea persoanã a suferit un atac de panicã. Niciuna din aceste persoane nu a avut de suferit în urma interventiei jandarmilor. Nu s-a intervenit în fortã si nimeni nu a fost agresat”.

Sedintã de consiliu local de urgentã la Pungesti

Trei consilieri PSD si-au dat demisia

Astãzi va avea loc la Pungesti o sedintã de consiliu local cu un singur punct pe ordinea de zi: interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe teritoriu comunei. Deja trei consilieri PSD si-au prezentat demisiile deoarece, spun ei, nu vor sã fie pãrtasi la mãgãriile fãcut de primarul Mircia Vlasã.

Victorie, Chevronul a dat înapoi

PÂNÃ LA CAPÃT…Când au vãzut autoritãtile reactia Pietei Universitãtii si cea a clujenilor care au iesit în stradã si s-au solidarizat cu protestatarii de la Pungesti, au luat decizia sã retragã si ultimele utilaje rãmase la Silistea. Si-au dat seama cã Pungestiul a devenit simbolul luptei împotriva gazelor de sist si vor, probabil, sã nu transforme locul protestelor de la Silistea, într-o nouã Piatã a Universitãtii. Aici au început sã aparã oameni de peste tot, cu corturi, hotãrâti sã rãmânã pânã când se rezolvã toate problemele. Asearã târziu, la hotelul Racova, a avut loc o sedintã secretã cu toti factorii de decizie, prefectul si sefii de la Jandarmerie, Politie si SRI. Ar fi fost interesant dacã si vasluienii ar fi iesit asearã în Piata Civicã sã se solidarizeze cu Pungestiul.

La ora 7.30, în zona protestelor de la Pungesti, au apãrut iar autoritãtile, dar fãrã trupele de jandarmi. Prefectul Radu Renga, care ieri dãdea ordin ca jandarmii sã intre în fortã în protestari, a venit, de aceastã datã, sã urce ultimele utilaje rãmase si sã le ducã de acolo. Acesta era însotit de comandantul Jandarmilor, Paul Smântânã si de seful IPJ Vaslui, Mihai Carp, toti implicati în intimidarea protestatarilor. Amintim cã cinci persoane au ajuns la spital si douã în stare foarte gravã. Asa cum era si de asteptat, prefectul a fost luat la întrebãri de protestatari, cerându-i-se socotealã cu privire la ordinul de a se intervini în fortã, stiindu-se cã în locul incidentelor erau si foarte multi copii. Radu Renga a dat dovadã de cinism, spunând cã nu stia acest lucru. Este greu de crezut, mai ales cã toate fortele de la Politie, Jandarmerie si SRI au fost dislocate în zonã. Acelasi rãspuns îl dãdea ieri si colonelul Paul Smântãnã, care dupã ce dãduse ordin de închidere a circulatiei pe drumul judetean, în fata presei o fãcea pe nestiutorul, dând rãspunsuri hilare de genul: „Chiar nu se poate circula!”. Prefectul Renga le-a mai spus protestatarilor cã a dat ordin de atac al fortelor de jandarmi asupra localnicilor cã asa i-a cerut Jandarmeria. „A venit si ne-a spus cã a dat ordin ca protestatarii sã fie dispersati si îndepãrtati de la locul unde Chevron dorea sã intre cu utilajele, fiindcã asa i s-a cerut de la mai marii Jandarmeriei. I-am cerut sã-mi spunã cum de a putut da ordin de replesalii când aici erau foarte multi copii. Si i-am relatat cum un copil de trei ani era sã fie cãlcat în picioare, dar noroc cã tatãl sãu a fãcut scut cu propriul corp pentru a-l salva. Dar a ridicat din umeri, spunând cã el a fãcut totul conform legii”, a declarat Zîna Domintean, unul dintre activistii antifracking de la Galati, venitã de luni la locul evenimentelor.

Searã magicã dupã pleacarea jandarmilor

Dupã ce jandarmii s-au retras, seara a devenit una magicã. Paul Iura, de la Vama Verde, împreunã cu camarazii sãi, sositi în zonã, au cântat în jurul unui foc de tabarã. S-au copt cartofi la jar si s-au rememorat evenimentele de peste zi. Dupã ora 23.00 au început sã vinã oameni de peste tot, din Bucuresti, Slatina si Cluj.

Cadrele didactice au “interzis” la protestele împotriva gazelor de sist

Protestele de la Pungesti împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice au mobilizat toti membrii comunitãtii, inclusiv cadrele didactice si elevii. La scurt timp de la startul protestului, pe usa Scolii Gimnaziale din Pungesti a fost lipit un anunt halucinant pe care îl redãm integral: “Anunt din partea ISJ Vaslui. Conducerea Inspectoratului Judetean Vaslui interzice cadrelor didactice si elevilor pãrãsirea orelor de curs pentru a participa la protestul împotriva gazelor de sist”.

Continutul mesajului este revoltãtor pentru cã reprezintã un atentat împotriva dreptului de liberã exprimare si miscare a individului. Nu poti sã îi dictezi unui om ce sã facã si ce sã nu facã, împotriva cui sã nu manifesteze. Ceea ce întelegem din continut este cã dascãlii nu au voie sã protesteze împotriva gazelor de sist în timpul orelor de curs dar au permisiunea sã meargã în schimb la bar sau în orice altã parte. În cazul în care un cadru didactic alege sã lipseascã în timpul programului suportã consecintele, ziua tãiatã din salariu si absent în condicã. Trãim într-un stat democratic, cel putin asa ne place sã credem, iar termenul interzis nu-si are locul în context. “Eu am sunat la Inspectoratul Scolar Judetean si i-am întrebat pe domnii inspectori dacã este corect sã tin elevii la ore pentru a fi în sigurantã. Am vorbit inclusiv cu pãrintii acest aspect. Unii elevi au lipsit toatã ziua, au primit bineînteles absent, în cazul în care li se întâmpla ceva, noi eram direct responsabili. Dacã un domn profesor vrea sã meargã la protest în timpul orelor nu îi interzice nimeni, însã trebuie sã îsi gãseascã un înlocuitor astfel încât sã nu rãmânã elevii nesupravegheati. A fost o gresealã de interpretare, nici nu mi-am dat seama, voi înlocui acest cuvânt. Nu suntem împotriva protestelor, eu sunt afectatã în mod direct deoarece locuiesc în zona în care urmeazã sã se ridice sondele, sunt alãturi de oameni si am mers în timpul liber la protest”, a declarat Anisoara Rãutã, directorul Scolii Gimnaziale din Pungesti. Conducerea ISJ Vaslui spune cã mesajul de pe afis nu îi apartine. “Continutul este unul neinspirat, nu i-am spus acest lucru, exprimarea îi apartine. I-am spus cã trebuie sã respecte legea si regulamentul în vigoare. În timpul liber profesorii pot sã facã ceea ce îsi doresc”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui.


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.