3.3 C
Vaslui
28-nov.-2022

UPDATE: Pungesti, epicentrul luptei împotriva fractionãrii hidraulice! (foto, video)

- Advertisement -

UPDATE: Regizorul Kowalski, primit cu aplauze si ovatii la Pungesti!

La Pungesti a ajuns regizorul polonez Lech Kowalski. Acesta a fost prezentat protestatarilor si a fost primit cu aplauze si ovatii. Lech Kowalski este regiorul si producãtorul filmului Drill Baby Drill, un film despre protestele anticorporatiste împotriva exploatãrii gazelor de sist din Polonia si SUA. Între timp a crescut si numãrul protestatarilor de la Pungesti. La ora 21 erau peste 300 de oameni, veniti din toate colturile tãrii si din strãinãtate.

Oameni din tarã si din strãinãtate si-au anuntat prezenta la Pungesti

Rezistenta eroicã a sãtenilor din Pungesti în fata imperiului economic numit Chevron a atras atentia lumii întregi. Chiar înainte de protestul de mâine, în aceastã searã si-a anuntat prezenta la Pungesti regizorul  Lech Kowalski. Protestatarii vor asista la o proiectie a filmului acestuia, Drill Baby Drill, un film despre protestele anticorporatiste împotriva exploatãrii gazelor de sist din Polonia si SUA. De asemenea, este asteptat Vlad Ioachimescu cu un alt film despre abuzurile comise de Jandarmeria Românã. La aceastã orã, la Pungesti sunt alãturi de localnici protestatari din Galati, Bacãu, Timisoara, Suceava, Iasi, Suceava etc.

Primarii din judet ajutã protestatarii de la Pungesti

În timp ce PR Chevron-ului încearcã sã discrediteze miscarea spontanã de la Pungesti, iar politicienii în frunte cu Ponta pun si ei umãrul “smechereste”, oamenii stau pe pozitie în tabara improvizatã de la locul unde americanii vor sã punã sondele. Ploaia care cade mãrunt nu-i alungã, iar de peste tot vin ajutoare si încurajãri de la primarii din comunele din judet si oamenii simpli. Au trimis alimente primarii de la Puiesti, Pogana sau Coroiesti, iar zilnic comuna Suletea în frunte cu Ciprian Tamas vin în zonã cu grupuri de cetãteni.

La Silistea, astãzi era asternutã linistea si peste cei care rezistã pe baricadele antifracking ploua mãrunt si des. Fãrã sã le pese, oamenii ridicau corturi pentru a întãri Miscarea de Rezistentã. Aproape o sutã de sãteni si oameni din toate colturile tãrii sunt hotãrâti sã nu se miste din loc pentru ca nu cumva utilajele Chevron sã se reîntoarcã. Ajutoarele sosesc din toate pãrtile. Hranã, corturi, pãturi, medicamente si apã sunt aduse de oameni din Bârlad si comunele învecinate. Au sosit în ajutorul sãtenilor din Pungesti pentru a rezista împotriva autoritãtilor si a intentiei Chevron de a ridica sonda de explorare a gazelor de sist oameni din Brasov, Sibiu, Cluj, Bucuresti, chiar din Canada si Franta. Toti sunt în asteptarea marelui miting de mâine care va avea loc la Silistea la orele 11.00. “Veniti toti la Silistea sã arãtãm tuturor celor care cred cã noi nu contãm cã suntem o fortã, cã de la istorie am învãtat sã învãtãm din istorie. Si nu am învãtat nimic! Vom spune: Aici nu se fractureazã! Punct!”, a declarat unul dintre liderii miscãrii de rezistentã de la Pungesti.

Utilajele aduse de Chevron la Pungesti au pãrãsit judetul

DAU ÎNAPOI… Dupã ce au fost retrase de la Pungesti , utilajele Chevronului, campate la Lipovãt miercuri si joi, au pãrãsit astãzi judetul definitiv. În jurul orei 09.40, acestea au fost vãzute în dreptul localitãtii Todiresti si se îndreptau spre Roman. Probabil acestea vor ajunge la Tg. Mures, locul de unde este firma angajatã de Chevron sã realizeze platforma pentru forare – MIF SA. Desi ruta aleasã prin Roman este una ocolitoare, cel mai scurt drum spre Tg. Mures fiind prin Bãcau, s-a ales acest traseu deoarece utilajele ar fi trebuit sã se apropie din nou de locul protestelor, ceea c e ar fi însemnat o altã inflamare a spiritelor în zonã. Localitatea Silistea este situatã la aproximativ 6 km de drumul national care leagã Vasluiul de Bacãu. Autoritãtile, de data aceasta, au gãsit o solutie înteleaptã pentru a scoate utilajele din judet si dau semn cã vor ca evenimentele din zona protestelor sã se calmeze, mai ales cã mâine la Pungesti este anuntat un miting de mare amploare.

Prima noapte liberã la Pungesti!

HOTÃRÂTI… Sãtenii din Pungesti sunt hotãrâti sã rãmânã pe baricade în ciuda retragerii jandarmilor si a asigurãrilor firmei Chevron cã au fost suspendate activitãtile în zonã.

Dupã trei zile de încordare si tensiuni, la Silistea a fost o primã noapte linistitã. Protestatarii au sãrbãtorit prima victorie, au cântat, au vorbit pe rând la microfon, iar cei veniti de departe si-au împãrtãsit gândurile si au transmis mesajul oamenilor în numele cãrora au venit la Pungesti. De asemenea, a fost fãcut bilantul unei zile si au fost anuntate rezultatele de dupã prima victorie a Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti: referedumul din noiembrie si retragerea utilajelor. Totodatã, protestatarii au luat la cunostintã cu bucurie, dar si cu oarecare rezerve de comunicatul Chevron prin care se anuntã sistarea explorãrii gazelor de sist la Silistea. Rezervele tin de faptul cã utilajele sunt tot în judetul Vaslui, parcate la doar 30 de kilometri de Pungesti! Sãtenii din Pungesti au aflat cu surprindere de la câteva televiziuni nationale cã, de fapt, protestul lor sincer si corect ar fi o manipulare a unor “agenti strãini”. Multi dintre protestatari au tinut sã arate tãrii întregi cã nu i-a îndemnat nimeni sã iasã în stradã decât îngrijorarea fatã de viata lor si a copiilor. Mesajul final cu care s-a încheiat seara a fost “Uniti, salvãm toatã România!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.