25.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

O lunã de proteste în fata Primãriei Bârlad (foto)

PERSEVERENTÃ Mai multi bârlãdeni – în jur de 14 – au protestat ieri din nou în fata Primãriei Bârlad, contra gazelor de sist, a firmei Chevron si a metodei de fracturare hidraulicã folositã de aceastã firmã. Faptul cã deja se începe de astãzi ridicarea primei sonde din judet, în satul Silistea, i-a îngrijorat pe acestia, ei fiind decisi ca sã mute în curând protestul spre zona unde Chevron a primit autorizatie de constructie: Silistea, Pungesti. Ca o informatie de ultimã orã, azi-noapte a trecut în mare secret prin Bârlad convoiul cu masini grele ale Chevron care transportau sonda de explorare, utilajele de forat si forta de muncã specializatã!

Ieri s-au fãcut 28 de zile de când o mânã de bârlãdeni protesteazã împotriva Chevron si a celor care au aprobat explorarea si exploatarea gazelor de sist în perimetrul EV 2 Bârlad. În fata Primãriei Bârlad, circa 14 protestatari au stat si ieri douã ore, de la 18.00 la 20.00, arãtând prin protestul lor cã se împotrivesc din rãsputeri ca judetul nostru sã fie pus pe harta Chevron de forare prin metoda fracturãrii hidraulice, pentru a cãuta gaze de sist pe care le vor exploata. Ei au postat pe scãrile primãriei tot felul de mesaje prin care îsi aratã nemultumirea: „Stop Chevron! Guvernanti, ajunge! Nu ne faceti eroi murind cu voi de gât!”; „Numai uniti salvãm viitorul copiilor nostri”, etc. În acelasi timp ei au împãrtit fluturasi locuitorilor Bârladului care treceau prin fata sediului institutiei principale din oras, pentru a le cere sã li se alãture. „Suntem îngrijorati pentru cã am aflat cã deja s-a dat aviz pentru începerea lucrãrilor, s-a dat prima autorizatie de constructie la Silistea, Pungesti, se va aduce în aceastã noapte prima sondã – convoiul trecând prin Bârlad. Suntem prea putini ca sã îi oprim sã ne asezãm în calea lor, dar vom merge acolo la Pungesti pentru a protesta”, a spus unul dintre protestatari. Într-adevãr, azi-noapte a trecut în mare secret prin Bârlad convoiul cu masini grele ale Chevron care transportau sonda de explorare, utilajele de forat si forta de muncã specializatã! Convoiul a fost însotit de politie si jandarmi, pentru cã pentru Chevron, municipiul Bârlad este un „punct” fierbinte pe harta protestelor împotriva lor si le-a fost teamã ca nu cumva sã se aseze cineva în fata autotrenurilor si sã le blocheze trecerea spre locul unde vor începe forarea.

Începe apocalipsa Chevron!

Vã reamintim cã CJ Vaslui a eliberat joi, 3 octombrie, prima autorizatie de construire pentru societatea Chevron în vederea executãrii de lucrãri de amenajare si foraj pentru sonda de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti. Documentul prin care compania petrolierã americanã poate începe amplasarea primei sonde de explorare a solului în vederea stabilirii potentialului de hidrocarburi în judetul Vaslui a fost obtinut în urma depunerii tuturor documentelor solicitate de CJ la eliberarea certificatului de urbanism în decembrie anul trecut, imediat dupã câstigarea alegerilor de cãtre USL. „Scopul proiectului propus este de forare a unei sonde de investigare si de prelevare a probelor litologice pentru determinarea caracteristicelor geologice si fizice ale straturilor traversate prin foraj în vederea evidentierii structurilor geologice potentiale purtãtoare de hidrocarburi, a posibilitãtilor de productie a eventualelor resurse descoperite. Informatiile obtinute în urma forajelor de explorare vor fi analizate pentru evaluarea potentialului economic rezultat, urmând a fi prezentate ANRE”, se aratã în documentul depus de Chevron la Consiliul Judetean Vaslui. Prima sondã de explorare va fi amplasatã în extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totalã pe care se va întinde platforma de extractie este de 20. 298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri. Consumul total de apã folositã în procesul de foraj este de aproximativ 35 tone de apã pe zi, necesarul de apã fiind asigurat din surse externe si nu din pânza freaticã, în baza unui contract semnat cu o firmã autorizatã (se pare cã s-a încheiat contract cu Aquavas SA Vaslui). Apa va fi transportatã cu cisternele si depozitatã în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here