15.6 C
Vaslui
27-sept.-2022

LAGÃRUL DE LA PUNGESTI

- Advertisement -

Peste douã mii de români au devenit prizoneri în propria comunã!

„Mergem la Bucuresti pentru a protesta împotriva Gurvenului. NU suntem de acord cu explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei noastre. Dacã va fi nevoie, vom rãmâne si vom protesta la Bucuresti pânã când se va rezolva problema noastrã”, Costicã Spiridon

TEROARE Povestile din zona specialã de sigurantã, instiuitã la ordinul lui Ponta, unde sãtenii sunt tinuti prizonieri de câteva sute de jandarmi sunt tulburãtoare. Copii sunt amenintati la scoalã cã vor fi dusi la Protectia Copiilor dacã pãrintii vor merge la proteste. Si traditiile de Anul Nou vor fi restrictionate. Jandarmii au interzis celor din Silistea si Armãsoaia sã umble de Revelion cu capra. În plus, elevii au fost amenintati cã nu va mai veni Mos Crãciun, pentru cã pãrintii lor au iesit la proteste. Iatã cadoul pe care Guvernul Ponta le-a pregãtit de sãrbãtori rãzesilor de la Pungesti, cei care au spus un NU rãspicat gazelor de sist. În acestea conditii, mai multi sãteni sunt hotãrâti sã meargã duminicã la Bucuresti si sã nu plece din fata clãdirii Guvernului pânã când nu vor pleca si jandarmii si americanii de la Chevron din comuna lor!

Zona specialã de sigurantã publicã instituitã la Pungesti este numitã ironic de sãteni „America”. „Ne trebuie pasaport ca sã trecem prin zona unde Chevron-ul se pregãteste sã monteze sonda” spune o sãteancã care tocmai fusese legitimatã în drum spre fântânã. „Am ajuns sã facem haz de necaz. Spunem cã acolo-i America, cã asa-i de pãzitã zona. Cã de vrem noi, cei din Armãsoaia sã mergem la Pungesti, trebuie sã trecem prin filtru, unde suntem legitimati si avertizati cã n-avem voie sã oprim, pânã la celãlat filtru care e la intrare în celãlalt sat. Nici la rãzboi nu a fost asa. Fiindcã cei bãtrâni spun cã asa ceva nu au vãzut niciodatã” a mai spus Nicoleta Chirilã.

Copiii au fost amenintati la scoalã

„Copilului meu, care este în clasa a VIII-a, i s-a spus la scoalã cã nu mai are voie sã meargã la miting. Dupã aia i-au spus cã dacã pãrintii continuã protestele si vor fi retinuti, el va fi dus la Protectia Copilului. Vã dati seama cã au ajuns sã ne terorizeze prin copiii. Ce oameni mai sunt ãstia. S-au vândut la Chevron si acum vor sã ne îmbolnãveascã de tot”, a spus Costicã Morosanu

Un alt pãrinte, Marinel Chiricã, povesteste cum jandarmii i-au fugãrit copiii care au trecut pe lângã terenul închiriat de Chevron: „Copiii din Silistea care merg scoalã la Pungesti au fost fugãriti de jandarmi când treceau pe la gardul Chevron. Nu le ajunge cã-i terorizeazã la scoalã, cã-i duc la Protectia Copilului dacã mai merg la proteste, acum mai sunt si hãituiti. Noi nu vom ceda, vom merge mai departe”

Traditiile au fost interzise la Pungesti

Morosanu Ionut este cel care anul acesta si-a asumat misiunea sã organizeze ceata de mascati care va însoti capra de Anul Nou. A fost ales de sãtenii din Armãsoaia si Silistea drept cãmãras, adicã seful cetei. Însã au avut surpriza ca cei de la Primãrie sã nu le dea autorizatie. Obiceiul locului este ca în dimineata de 31 decembrie, capra cu ceata de mascati sã vinã la Primãrie, unde li se înmâneazã o autorizatie. Cu aceastã ocazie sunt întâmpinati de primar. E un moment important, dupã care colindã satele din comunã si urã pe la gospodari: „La noi e traditia ca de Anul Nou sã mergem cu capra. Ne-am dus la primãrie cã asa-i obiceiul, sã luãm autorizatie, iar primarul ne-a spus cã nu ne dã. Noi am insistat si am depus hârtia. Nici pânã în ziua de azi nu am primit rãspuns. Ne spun unii cã o sã ni se permitã sã umblãm doar prin sat la noi si atât” a spus Ionut.

La Pungesti, jandarmii controaleazã chiar si biletele cãlãtorilor

Ieri un microbuz care face ruta Vaslui Pungesti a fost oprit de jandarmii cantonati de câteva sãptãmâni în comunã. Nu se stie, prin ce atributii sau dispozitii, acestia au cãutat toti cãlãtorii pentru a vedea dacã au bilet! De asemenea, i-au cerut soferului de pe microbuz toate documentele. Culmea este cã acelasi sofer, prezintã aceleasi documente de cel putin trei ori pe zi!

Liderul protestatarilor, controlat la sânge

Dupã ce a fost în primele rânduri la protestele de la Pungesti, Costicã Spiridon s-a trezit în aceste zile cu mai multe controale la poarta fermei de vaci pe care o detine. Ultimii inspectori veniti au fost cei de la ITM. Dat fiind faptul cã la fermã nu existã niciun angajat e cel putin ciudatã deplasarea inspectorilor de la Vaslui la Pungesti, fix la ferma lui Spiridon. „Au venit doi inspectori de la ITM cu doi jandarmi. Nu stiu ce treabã aveau jandarmii dar le-am spus din start cã n-au ce cãuta în ferma mea pentru cã au bãtut oamenii din sat. Mi-au dat 3000 de lei amendã pentru cã aveam un bãiat care mã ajuta la treabã si n-avea buletin. E unul din orfanii familiei Lavric si eu l-am luat tocmai pentru a-i da bani ca sã-si facã actele”, a declarat Costicã Spiridon.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.