spot_img
spot_imgspot_img
15.7 C
Vaslui
22-mai-2024

Dosar penal pentru manifestantii din Pungesti: 37 de învinuiti!

- Advertisement -

PEDEAPSÃ Multi dintre protestatarii împotriva gazelor de sist care si-au exprimat aceastã pozitie, manifestând activ, de aproape douã luni, la Silistea, sunt acum urmãriti în justitie. 37 de persoane, cele mai multe din comuna Pungesti, au fost citate sã se prezinte în calitate de învinuiti la audieri, în dosarul 5199/P/2013, instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui. În cele mai multe cazuri, este vorba de acuzatii de ultraj împotriva bunelor moravuri si distrugerea gardului împrejmuitor al platformei Chevron. Jandarmeria si politia continuã sã vizioneze înregistrãrile fãcute de lucrãtorii acestor institutii, pentru a identifica si alti participanti la evenimentele din data de 7 decembrie, care, ulterior, ar putea fi învinuiti în acest dosar.

LEGALITATE Zeci de persoane, cu precãdere din comuna Pungesti, participanti la evenimentele din data de 7 decembrie, atunci când, în urma provocãrilor, a fost culcat la pãmânt gardul ce împrejmuia perimetrul Chevron de la Silistea, au fost citate, pentru data de marti, 17 decembrie, la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui, în calitate de învinuiti într-un dosar penal, nr. 5199/P/2013. În total, pânã acum, 37 de persoane, si altii care urmeazã a fi identificati ulterior din înregistrãrile fãcute de jandarmi, sunt acuzati de infractiunea de ultraj contra bunelor moravuri, iar 28 dintre ei având si învinuirea suplimentarã de distrugere. „În dosarul nr. 5199/P/2013 a fost începutã urmãrirea penalã fatã de 28 de învinuiti pentru sãvârsirea infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri si distrugere, fapte prev. si ped. de art. 321, alin. 2 si art. 217, alin. 1 Cod Penal, si fatã de 9 învinuiti pentru sãvârsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri, faptã prev. si ped. de art. 321 alin. 2 Cod Penal, fapte constând în aceea cã, în data de 07.12.2013, învinuitii au distrus gardul împrejmuitor al perimetrului platformei Chevron de pe raza com. Pungesti, jud. Vaslui, au provocat incidente si au agresat lucrãtorii Jandarmeriei, fiind pusã în pericol siguranta acestora si a lucrãtorilor firmelor care îsi desfãsurau activitatea în interiorul platformei”, a declarat procuror Mihaela Mantu, purtãtorul de cuvânt al Parchetului de pe lângã Judecãtoria Vaslui. Conform Codului Penal, pentru ultraj împotriva bunelor moravuri, protestatarii învinuiti în dosar riscã o pedeapsã cu închisoarea cuprinsã între 2 si 7 ani, în timp ce, pentru distrugere, pedeapsa este mai micã, respectiv între o lunã si trei ani, sau amendã.

Au ajuns infractori pentru cã si-au apãrat pãmântul

De aproape douã luni, de pe data de 16 octombrie, locuitorii din Pungesti, având si sprijinul larg al activistilor de mediu sau al unor simpli locuitori veniti din toatã tara si chiar din strãinãtate, încearcã sã-si facã auzit protestul lor împotriva intentiei companiei Chevron de a explora, si, ulterior, exploata, prin metoda fracturãrii hidraulice, pe teritoriul comunei, gaze de sist. La unison, cetãtenii comunei si-au exprimat temerea cã, în cazul în care intentia americanilor se va concretiza, va fi poluat ireversibil mediul înconjurãtor, dat fiind faptul cã metoda fracturãrii hidraulice este periculoasã, putând duce atât la cutremure, cum a fost cazul la Galati, dar, mai ales, la poluarea pânzei freatice cu substante otrãvitoare, folosite în cursul exploatãrii. Guvernantii nu doar cã au nesocotit vointa locuitorilor, exprimatã prin hotãrâri de Consiliu Local împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei Pungesti, sau a organizãrii unui referendum referitor la aceastã chestiune, dar, mai mult, au trimis trupe de jandarmi pentru a intimida pe locuitori si a proteja interesele unei companii private. Zeci de locuitori au fost amendati, pe diverse motive, iar acum, în comunã, este declaratã zonã specialã de sigurantã, locuitorii din Pungesti nemaiavând dreptul nici mãcar de a mai circula liber în zonã. Acum se adaugã si dosarul penal, care, este posibil sã se soldeze cu ani grei de închisoare pentru niste oameni care nu au fãcut altceva decât sã-si apere pãmântul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.