15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

Chevron a interzis Guvernului SUA accesul în perimetrul unei sonde care a explodat

CE NE ASTEAPTÃ Pentru cei care încã mai cred cã firma Chevron este bine intentionatã si cã nu existã niciun pericol în privinta explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în România, având în vedere cã în nici douã sãptãmâni va începe forajul la sonda ridicatã în Silistea-Pungesti, relatãm exact ceea ce a apãrut în ziarul Pittsburgh Post, pe 10 aprilie, în SUA. Jurnalistii americani au relatat pe larg cum firma Chevron a interzis accesul autoritãtilor statului pe perimetrul sondei care a explodat, desi acest lucru este stipulat în autorizatia obtinutã de la Guvernul SUA. „Chevron a luat probe de aer în primele douã zile, dar si noi vroiam si trebuia sã luãm propriile probe de aer”, au spus autoritãtile (DEP issues Chevron nine citacion in fatal gas well blast).

„Timp de douã zile dupã ce o sondã de gaz natural apartinând Marcellus Shale a explodat în Greene County, proprietarul acesteia, Chevron Corp, a refuzat sã permitã accesul anchetatorilor de stat pe proprietate, prin încãlcarea legilor de petrol si gaze”, au declarat reprezentantii statului joi, 10 aprilie. Acest lucru intrã în conflict, împreunã cu alte probleme care au rezultat din focul care a a avut loc pe 11 februarie în Dunkard, si a fãcut ca Departamentul de Stat de Protectie a Mediului sã emitã cãtre Compania Chevron nouã citatii pentru incidentul care a dus la moartea unui antreprenor al companiei. Purtãtorul de cuvânt al DEP, John Poister, a declarat joi cã „Echipa noastrã de interventie de urgentã a fost acolo pentru a face mãsurãtorile la locul de muncã al celui decedat. Legea spune clar cã ar trebui sã permitã <<accesul liber si neîngrãdit>> la un angajat DEP, iar ei nu au fãcut asta”. Desi firmei Chevron i s-a amintit clar aceastã conditie, statul nu a fortat drumul pe proprietatea companiei si nu a cerut Politiei de stat din Pennsylvania sã intervinã, Poister motivând cã „ne-am decis sã nu facem o bãtãlie în loc sã ne concentrãm pe obtinerea de date bine protejate si de a face mãsurãtori în conditii de sigurantã. Anchetatorii DEP si un vehicul de urgentã DEP au fost tinute departe de locul exploziei, proprietatea Chevron, în timp ce angajatii acestei companii si contractorii au fost organizati mai aproape de locul incidentului. O pozitie mai aproape de locul exploziei ar fi permis prelevarea de probe de aer mai precise pentru a determina impactul exploziei”. „Chevron a luat probe de aer în primele douã zile de la explozie, dar am vrut si ar fi trebuit sã putem lua propriile noastre probe”, a mai spus Poister. Chevron nu a a permis accesul reprezentantilor statului pânã a doua zi, dupã ce secretarul DEP, Chris Abruzzo, a vizitat sonda el însusi si a amintit companiei Chevron obligatiile sale, a mai declarat Poister.

Acelasi cuvânt de ordine al Chevron: siguranta si politia de partea lor!

Referitor la incident, Chevron a declarat cã este încã în evaluare avizul de a permite accesul reprezentantilor statului si a celor nouã citatii pe care le-a primit în ultima lunã. Dar a adãugat în explicatie referitor la încãlcarea legii, accea de a nu permite accesul la sondã a DEP, urmãtoarele : „În rãspunsul nostru la acest incident, prima prioritate a Chevron a fost de a asigura siguranta tuturor si de a preveni leziunile suplimentare. Din acest motiv, accesul la Lanco în timpul etapelor initiale ale incidentului a fost restrictionatã. La cererea Chevron, Politia de Stat Pennsylvania a stabilit un punct de control de acces în apropiere de sondã. Nimãnui, inclusiv personalului Chevron , nu i-a fost permis accesul la sondã de la data incidentului, pânã când experti de la Wild Well Control au ajuns la locul exploziei si au fost capabili de a evalua situatia”. „Chevron a declarat cã statul vrea alte companii si se stie cã DEP nu are intentia de a permite o astfel de situatie sã aparã din nou. În plus fatã de încãlcarea legii de a nu permite accesul, statul a citat Chevron pentru alte sapte încãlcãri ale legii, pentru esecul de a lucra în mod corespunzãtor si a scos în evidentã cã firma Chevron nu reuseste sã previnã aerisirea gazului precum si o încãlcare gravã privind descãrcarea de fluide de productie în pãmânt. Este luatã în discutie si se analizeazã aplicarea unei amenzi serioase precum si atentionãri privind conditiile de muncã la sonda care a explodat si la alte sonde ale Chevron.”, scrie Sean D. Hamill, în ziarul Pittsburgh Post din 10 aprilie.

Sursa: http://www.post-gazette.com/local/marcellusshale/2014/04/10/DEP-issues-Chevron-nine-citations-in-gas-well-blast/stories/201404100293

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here