spot_img
spot_imgspot_img
15.7 C
Vaslui
23-mai-2024

Buzatu contra vasluieni!

- Advertisement -

Bãtãlia de la Bãcesti

RÃZBOI Chevron a poposit ieri în comuna Bãcesti unde a avut o întâlnire cu presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Aproape 100 de persoane au manifestat în fata Centrului de Asistentã Medico-Socialã din Bãcesti, strigând lozinci si sloganuri împotriva exploatãrii gazelor de sist în comuna lor. Sosit la discutii Dumitru Buzatu a fost interpelat de manifestanti, cu care a avut un schimb dur de replici, înainte de a intra la discutii cu cei de la Chevron. Manifestantii au fost „pãziti” si intimidati de impresionante forte de ordine, fiind legitimati si identificati, spre marea supãrare a oamenilor care nu mai înteleg nimic din „democratia” lui Buzatu, unde li se pune pumnul în gurã si nu au voie la opinii diferite fatã de cele ale „iubitilor conducãtori” care aduc nenorocirile asupra lor. Luni va fi depusã la Primãria Bãcesti o notificare pentru organizarea unui amplu miting de protest în comunã, la sfârsitul sãptãmânii viitoare.

La Bãcesti a început rãzboiul între Chevron si oamenii din zonã, care sunt extrem de nemultumiti cã în zona lor se va ridica prima sondã de explorare a gazelor de sist din judet. Vã reamintim cã la mitingul de protest de la Vaslui de pe 4 aprilie au fost prezenti si reprezentanti ai comunei Bãcesti, care au venit hotãrâti sã-si strige indignarea direct la Dumitru Buzatu acasã, un fel de avanpremierã pentru ceea ce erau hotãrâti sã facã, ieri, când presedintele CJ-ului i-a adus pe cei de la Chevron la ei în comunã, la Centrul de Asistentã Medico-Socialã. Reprezentantii Chevron s-au întâlnit acolo cu primarul comunei Bãcesti, Horatiu Cãrãusu si cu presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Întâlnirea a avut loc pentru cã deja Chevron a solicitat aviz la Agentia de Mediu Vaslui pentru comunele Bãcesti, Pungesti si Gãgesti, unde intentioneazã ca de la jumãtatea acestui an sã ridice primele sonde de explorare în vederea cãutãrii gazelor de sist în subsolul acestor comune. Oamenii din comunã, aproape 100 de persoane, s-au strâns în fata centrului de la Bãcesti de la orele 10.00 asteptând ca Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui si presedintele PSD Vaslui, sã le dea explicatii. Asteptarea n-a fost usoarã, oamenii scandând ore în sir sloganuri împotriva Chevron, a lui Buzatu si a … primarului Horatiu. „Cãrãusu nu uita, comuna asta nu-i a ta” a fost sloganul care l-a si deranjat vizibil pe primarul Bãcestiului. Au fost prezente si impresionante forte de ordine, jandarmi si politisti, la fel de numerosi ca si protestatarii. S-au fãcut si nelipsitele „identificãri” constând în legitimarea persoanelor prezente la protest cãrora li s-au adresat si clasicile întrebãri „Ce cãutati aici? Ce vreti? Nu aveti de treabã acasã?”, pentru a intimida evident pe protestatari. Dar acestia au fost destul de înfuriati, zgâltâind serios masina reprezentantilor Chevron, spre disperarea lui Horatiu Cãrãusu. Au bãtut de zor în geamurile masinii celor care intentioneazã sã ridice la Bãcesti prima sondã de explorare a gazelor de sist din judetul nostru! Si cel mai probabil cã nu va fi nici ultima!

Comitet de initiativã

Oamenii din comunele Bãcesti, Dumesti, Todiresti si comuna Bozieni (judetul Neamt – vecinã cu Bãcestiul) vor sã se organizeze dupã modelul Bârladului, pentru a lupta cu monstruosul concern Chevron, împotriva exploatãrilor prin fracturare hidraulicã a gazelor de sist din zonã. Asa cã s-au pornit sã înfiinteze un Comitet de Initiativã al Societãtii Civile din Bãcesti. Din acest comitet fac parte deocamdatã sase oameni inimosi, printre ei fiind si Sorin Popovici, presedintele Asociatiei Apicole Negresti. „A iesit mare tam-tam la Bãcesti, pentru cã am fost anuntati cã Dumitru Buzatu se întâlneste la noi cu cei de la Chevron si cã vor sã semneze ceva documente, sã facã si ceva întâlniri cu cetãtenii. Ei bine, Dumitru Buzatu a ajuns în loc de ora 12.00 la ora 14.00. Circa 60 de cetãteni au dorit sã stea de vorbã cu el si l-au apostrofat cã de ce le aduce lor în comunã gaze de sist si nu-i lasã sã trãiascã în mediul lor curat. Au cerut sã fie primiti la discutii si sã fie informati. Buzatu a zis cã <<O sã vã informãm si pe voi mai târziu, acum sã ne facem noi treaba>> si a intrat la sedintã. Jandarmii au împrãstiat oamenii, i-au intimidat, i-au legitimat…. În urma celor întâmplate noi cetãtenii comunei Bãcesti am luat act si vrem sã constituim un Comitet de Initiativã, dupã modelul Bârladului. Duminicã vom avea prima întâlnire, suntem deja vreo sase oameni din Bãcesti, Dumesti, Todiresti si comuna nemteanã, vecinã cu noi, Bozieni. Vom face o notificare pe care o vom depune la Primãria Bãcesti, pentru a solicita aprobare în vederea organizãrii unui miting de protest împotriva Chevron si a exploatãrii gazelor de sist în comuna noastrã. Data o vom stabili duminicã, dar cel mai probabil va fi la sfârsitul sãptãmânii viitoare”, a spus Sorin Popovici.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.