APEL CÃTRE VASLUIENI: VENITI LA PUNGESTI | FOTO – VIDEO LIVE

CLICK – Live din Pungesti

UPDATE:

Ora: 20.30

Jandarmii se retrag, protestatarii se înmultesc

Drumul este liber spre Pungesti. Pânã la urmã jandarmii au cedat si nu mai existã nicio barierã care sã împiedice oamenii sã se alãture protestatarilor din Pungesti. Au rãmas în schimb cei care pãzesc perimetrul destinat amplasãrii sondei Chevron. Între timp, din ce în ce mai multi vasluieni s-au alãturat protestatarilor din Pungesti. De asemenea, în Piata Universitãtii din Bucuresti s-au adunat aproximativ 1000 de oameni în spirit de solidaritate fatã de sãtenii din Pungesti. În acest moment, la Pungesti protestatarii cântã cântece bisericesti, coordonati fiind de protopopul Vasile Lãiu!

Ora 17 :20

Jandarmii primesc întãriri

Pe lângã cei 250 de jandarmi prezenti la Pungesti a mai sosit un detasament de 50 de jandarmi de la Bacãu. Pe surse, am aflat cã planul jandarmilor este sã astepte venirea noptii pentru a rupe lantul uman format de protestatari, fãcând, astfel, cale liberã utilajelor destinate ridicãrii sondei.

Ora 17 :40

Mobilizare exemplarã: vasluieni dint oate colturile judetului au ajuns la Pungesti

Apelul lansat de protestatarii de la Pungesti a fost ascultat si urmat de multi vasluieni. Au ajuns la locul protestului mai multe grupuri de oameni din Suletea, Bârlad, Vaslui si Puiesti. Ultimul ajutor a venit din partea primarului de la Puiesti, Costel Moraru. Însotit de mai multi consãteni acesta ajuns acum câteva minute cu pachete de mâncare pentru protestatari! De mentionat cã la proteste se aflã si copii din comunã!

Ora 16 :45

Protestatarii solicitã ajutor

Având în vedere faptul cã sunt încercuiti de jandarmi, protestatarii de la Pungesti cer ajutorul vasluienilor. Este nevoie de pachete cu mâncare, apã si benzinã pentru generatorul la care se alimenteazã laptopul prin care se transmit imagini live de acolo. Se poate ajunge la locul protestelor mergând cu masina pânã la bariera formatã de jandarmi si politie în dreptul localitãtii Armãsoaia si apoi aproximativ 600 de metri pe jos.

Ora: 16:00

Atrocitãti ale jandarmilor la Pungesti

Dupã ce au maltratat un bãtrân care se aflã în prezent în stare gravã la spital, jandarmii de la Pungesti au fost aproape sã ucidã un copil. Din neatentie, probabil, acestia au dat peste un copil de 3 ani si l-au cãlcat cu picioarele. Acesta a fost salvat de tatãl sãu care s-a aruncat peste el!

Ora:  15: 30

Copiii s-au asezat în genunchi în fata masinilor!

Scene impresionante la Pungesti. O autospecialã a pompierilor a încercat sã spargã lantul uman format din protestatari. În acel moment copiii însotii de învãtãtoarea Elena Dudescu s-au asezat în genuchi, blocând astfel drumul autospecialei!

Ora 14:30

ABUZ AL AUTORITÃTILOR: AU BLOCAT DRUMUL CÃTRE PUNGESTI

Jandarmii au blocat drumul care duce la locul protestelor. Se încearcã, astfel sã împiedice si alti protestatari sã ajungã la Pungesti. Drumul este blocat în dreptul satului Armãsoaia la aproximativ 600 de metri de locul protestelor! Subprefectul Puicã prezent acolo a refuzat sã comenteze acest abuz!

Ora 14.15

APEL CÃTRE VASLUIENI: VENITI LA PUNGESTI

Prefectura a transmis jadarmeriei sã foloseascã forta pentru a dispersa oamenii de la Pungesti care se opun intrãrii utilajelor pe terenul destinat instalãrii sondei. În aceste conditii protestatarii din Pungesti roagã vasluienii si pe toti cei din împrejurimi sã li se alãture cât mai urgent!

Miscarea de rezistenta de la Pungesti- ziua a treia

ora 14.00

Jandarmii au intervenit în fortã. Spiridon a fost la un pas de moarte!

Situatii incredibile în comuna Pungesti. Jandarmii sunt acuzati cã au lovit un bãtrân care era sufletul rezistentei anti-Chevron, Costicã Spiridon. Bãtrânul a fost lovit de un jandarm, care a fost ascuns de colegii sãi, sustine fiica acestuia. “L-au târât dintr-o baltã si l-au lãsat cinci minute fãrã niciun ajutor medical. Am vãzut cum l-a lovit un jandarm”, a tipat fiica bãtrânului. Alte trei persoane au nevoie de îngrijiri medicale, acuzând diverse afectiuni, în fata brutalitãtii jandarmilor. Desi se credea cã a murit, bãtrânul Spiridon a fost readus la viatã, însã este în stare gravã. Drumul judetean spre Pungesti este blocat de politie, la cererea Jandarmeriei.

UPDATE 11.30:

Costicã Spiridon, un localnic cu suflet

Unul dintre cei mai activi localnici, Costicã Spiridon a adus protestarilor mere si pâine. Asearã acesta a adus si un generator pentru a face luminã în corturile improvizate la margina terenului, unde Chevron vrea sã instaleze sonda. Starea de spirit este bunã în rândul oamenilor. Numãrul lor a crescut. A ajuns la 500. De partea cealaltã, angajatii firmei MIF, societate de constructii sub contract cu Chevron pentru amenajarea platformei, au cedat psihic. „Stãm de trei zile si dormim în câmp. N-am primit încã ordin sã ne pornim la lucru. Dar dupã cum e treaba aici, mai bine ne-am retrage”, a spus unul dintre muncitorii veniti de la Tg. Mures. Si firma de pazã adusã de Chevron, SSG a renuntat la serviciile celor zece oameni din Pungesti, preferând sã angajeze altii din Vaslui.

Update: 10.15

LANT UMAN ÎN FATA UTILAJELOR …

Faptul cã de trei zile oamenii din Pungesti protesteazã i-au pus pe gânduri pe cei de la Chevron care au decis sã apãse pe accelerator. Au adus în zonã utilajele ascunse încã de acum douã zile si flancati de jandarmi încearcã sã le coboare de pe platforme. Protestatarii nu se lasã si au fãcut lant uman, iar numãrul lor creste de la orã la orã. Si reactia autoritãtilor este mai fermã si discret îi ajutã pe cei de la Chevron. S-au constituit filtre de politie care i-au la puricat persoanele care intrã si ies. Ziaristii plãtiti de Chevron si-au fãcut aparitia în zonã si încearcã sã convingã lumea sã plece acasã. La scoli, directoarea, Anisoara Rãdutã încã tine activ ordinul dat de Inspectoratul Scolar sã nu lase profesorii si elevii la proteste. La proteste a apãrut si subprefectul, dar nu a venit încã sã vorbeascã cu oamenii

Dupã încã o noapte de stat în frig si ploaie, cetãtenii care stau pe baricade în fata terenului unde Chevron vrea sã instaleze sonda de explorare, s-au trezit în jurul orelor 7.00 cu utilajele în fata lor. Oamenii au fost luati prin surprindere, însã s-au mobilizat exemplar si au dat alarma în satele din jur. Au sosit peste 200 de sãteni care au format un lant uman în fata utilajelor si a sutelor de jandarmi care au venit sã asigure ordinea. “Lumea nu este impacientatã, ci doar decisã sã nu cedeze sub nicio formã”, a spus Dan Albu, unul dintre protestatarii din Bârlad aflat la Pungesti. Sãtenii i-au huiduit pe cei de la firma din Tg. Mures care au venit cu douã utilaje deocamdatã (excavator si buldozer), pentru a pregãti terenul în vederea instalãrii sondei. Sunt uilajele care au stat ascunse de luni în curtea unei ferme care apartine familiei vicepresedintelui CJ Vasile Mihalache. Acum, lucrurile sunt calme, “taberele” stând fatã în fatã: jandarmii, oamenii de pazã ai Chevronului si muncitorii de la Dafora, iar în fata lor, muti si dârzi, peste 200 de sãteni si protestatari. Surse din rândul activistilor de la Iasi si Galati aflati la Pungesti au precizat cã sunt asteptati sã soseascã 500 de protestatari din Bacãu si Piatra Neamt, în sprijinul celor din Pungesti. De la Bârlad au ajuns deja circa 50 de persoane.

Filtre de politie pentru intimidarea protestatarilor

Politistii de la Rutierã au organizat douã baraje unul în aval, la Moara Sima (intersectia drumului care merge înspre Pungesti si cel care duce la Bacãu) si unul în amonte (la Pungesti) si verificã orice masinã care intrã si iese. Cautã motive sã-i retinã pe cei care vin în sprijinul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti. În jurul 10.00 o masinã (VS-03-DIR), cu trei tineri din Vaslui a fost opritã si controlatã la sânge. Au gãsit o fumigenã de semnalizare si nu au mai permis masinii sã plece spre Silistea. Politistii au scos pe capota masinii borcanul de zacuscã si fumigena si i-au lãsat pe tineri în asteptare. “Am luat aceastã fumigenã de semnalizare pentru cã disearã vreau sã rãmân alãturi de protestatari. Noi mergem sã adunãm vreascuri din pãdure pe timpul noptii si în caz cã ne rãtãcim vreau sã mã asigur, mai ales cã pe searã se lasã o ceatã densã. Acum suntem opriti si nu ni se permite sã trecem pânã când nu vine un expert de la arme si munitii. Nu este ilegal sã detinem asa ceva. Nu întelegem de ce nu ne-au luat pur si simplu fumigena si sã ne lase sã trecem. Probabil face parte din arsenalul lor de intimidare”, a declarat unul dintre tineri. Purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Straub a declarat cã este doar o verificare de rutinã: “ Colegii nostri de la Arme si Munitii vor verifica ce tip de fumigenã este cea detinutã de tineri. Totusi acestia merg într-un loc unde protesteazã câteva sute de persoane si vrem sã ne asigurãm cã acel obiect pirotehnic nu este periculos. Este doar o verificare de rutinã”. Faptul cã filtrul politistilor e “activ” si verificã pe toti oamenii care vin si ies din zona fierbinte, o demonstreazã si mãrturia pãrintelui Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad: “Sunt bulversat cã preotii din zona Pungestiului care vin la o întrunire clericalã la Vaslui sunt opriti, legitimati de fortele de ordine. Nu stim ce încearcã sã facã, dar nu este în regulã. Aceste intimidãri nu-si au rostul. Oricum dupã ce se terminã aceastã întrunire, mã voi deplasa la Pungesti si nu vin singur”.