UPDATE De mai bine de 7 ore, Greenpeace a blocat sonda Chevron! (video)

Activitatea la sonda Chevron din comuna Pungesti este blocatã de mai bine de sapte ore. De la ora 7 si pânã în prezent nicio masinã nu a pãtruns în perimetrul sondei din cauza lantului uman format de activistii de la Greenpeace. Au fost niste cisterne care au fãcut cale întoarsã. Activistii sunt hotãrâti sã stea pe pozitii “cât va fi nevoie”. În sprijinul lor au venit mai multi sãteni.

UPDATE 14.00 Protestul celor de la Greepeace este agreat de satenii din Pungesti, care au sosit la activisti cu … ajutoare contra caldurii: inghetata si incurajari. „Au venit circa zece localnici si ne-au ajutat cu inghetata, ne-au incurajat. Suntem hotarati sa ramanem aici sa protestam, pana cand Chevron va intelege sa plece”, a spus Irina Brandabur, ofiterul de presa al Greenpeace Romania.

UPDATE 0ra 12.00: Protestul celor 25 de activisti Greenpeace la Pungesti continua fara incidente intre activisti si jandarmi. „Fiind un protest pasnic si neautorizat, noi doar asiguram ordinea si linistea in zona. Persoanele au fost legitimate si protesteaza in continuare fara incidente la Pungesti. Au fost somati verbal sa plece, dar pana in prezent nu s-a intamplat acest lucru”, a precizat pentru Vremea Noua, Lucian Modoranu purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Vaslui.

GREENPEACE LA PUNGESTI În aceastã dimineatã, jandarmi din Pungesti au intrat în alertã maximã! Echipajele de jandarmi s-au zãpãcit, când s-au trezit cu activistii Greenpeace chiar la poarta sondei Chevron, începând sã se precipite, sã se agite, chemând de zor Politia si trecând la legitimat, de-a valma, pe activistii veniti… într-o vizitã total inopinatã, pentru ei! Sãtenii care au privit scena s-au amuzat copios de reactia buimãcitã a jandarmilor. “25 de activisti Greenpeace din sapte tãri (România, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia si Germania ) protesteazã în mod pasnic si au declarat astãzi zonã de carantinã în jurul sondei Chevron de la Pungesti, blocând zona si solicitând interzicerea fracturãrii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist.” se spune în comunicatul primit de la Greenpeace.

Activistii Greenpeace au format la primele ore ale diminetii un lant uman la intrarea în perimetrul Chevron, legându-se de gardul care împrejmuieste sonda si afisând bannere cu mesajele: „Pungesti Zonã de carantinã anti-Chevron”, „NU fracturãrii hidraulice”, „Stop abuzurilor din Pungesti”. Chiar în aceste momente, activistii sunt legitimati de jandarmi, iar Politia este si ea la fata locului! Vã prezentãm comunicatul venit de la Greenpeace, despre actiunea de astãzi. “În aprilie, compania Chevron a instalat prima sondã de explorare pentru gazele de sist, în ciuda protestelor localnicilor, care au durat luni de zile. Compania plãnuieste sã instaleze sonde si in comunele învecinate si a primit acorduri de mediu pentru: Pãltinis (Bãcesti), Silistea (Pungesti), Popeni (Gãgesti ) si Puiesti unde Consiliul Judetean Vaslui a dat si autorizatie de constructie. Pânã acum, 11 consilii locale din judetul Vaslui si anume: Alexandru Vlahutã, Bãcani, Coroiesti, Dumesti, Gherghesti, Pochidia, Perieni, Pogana, Puiesti, Tutova si Vinderei, au adoptat hotãrâri de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist.

Atât tehnologia de explorare cât si si tehnologia de extragere a gazelor de sist prin fractionare hidraulicã sunt extrem de periculoase si poluante, cu urmãri care persistã în sol, apã si în organismele care trãiesc în zonele afectate. Actiunea de protest este si un rãspuns la mãsura fãrã precedent luatã de Guvernul român cu privire la restrângerea drepturilor unei comunitãti. „Pe 16 octombrie 2013, Guvernul român prin institutiile sale si-a permis sã instaureze „Zona specialã de sigurantã” la Pungesti în dauna protejãrii mediului si a locuitorilor  sãi. Pentru obtinerea „gazului ieftin”, Guvernul apãrã interesele corporatiilor în loc sã apere drepturile cetãtenilor sãi. Greenpeace a instituit zona specialã de carantinã Anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusã populatia prin metodele de fracturare hidraulicã. Acest procedeu conduce la otrãvirea apelor subterane si de suprafatã, otrãvirea subsolului, a aerului si cresterea riscului seismic. Acest virus al dezvoltãrii economice cu orice pret, fãrã a avea în vedere respectarea vointei populatiei si a minimelor reguli de protejare a mediului trebuie sã înceteze. Oamenii si mediul înconjurãtor sunt mai importante decât câstigul facil al unor corporatii. Exploatarea industrialã a gazelor de sist nu se poate face în dauna vietii sutelor de mii de oameni din perimetrele concensionate. Cerem încetarea oricãror astfel de initiative împotriva mediului înconjurãtor si a vointei cetãtenilor.” a declarat Laurentiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România.

Tot Chevron Romania a primit trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare- dezvoltare – exploatare pentru perimetrele Adamclisi, Costinesti si Vama Veche care se aflã în judetul Constanta. Greenpeace CEE România, alãturi de alte organizatii non-guvernamentale au atacat în instantã cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare de gaze de sist prin fracturare hidraulicã, încheiate obtinute de Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi, Costinesti, respectiv Bârlad. Fracturarea hidraulicã este interzisã prin moratoriu în douã tãri din Europa 15 state din SUA, regiuni din Canada, Australia, Noua Zeelandã, Argentina, Spania, Italia, Elvetia, Austria. În România, mai multe consilii locale au dat decizii pentru interzicerea fracturãrii, emise în baza legii administratiei publice locale de decizie a politicii de mediu si de dezvoltare a unitãtii administrative. Acestea au fost contestate de prefecturi si se aflã pe rolul instantelor din Vaslui, Iasi, Arad, Bihor si Suceava. În America, pe 30 iunie 2014, cea mai înaltã instantã din Statul New York a decis cã autoritãtile locale pot emite Hotãrâri pentru a interzice fracturarea hidraulicã în baza dreptului lor legal de reglementare a modului de folosire a terenurilor prin reglementãri economico-urbanistice. Aceasta decizie pune într-o luminã pozitivã hotãrârile date de Consiliile Locale din România pentru interzicerea fracturãrii.”, mentioneazã Irina Brandabur, ofiterul de presã al Greenpeace România.

http://youtu.be/_WyfiMciVw8