Cea mai urâtã scoalã din România se aflã la Vaslui

De peste cinci ani, elevii din satul Fâstâci sunt obligati sã învete în conditii imposibile. Sãlile de clasã sunt ceva mai mari ca o toaletã dintr-un apartament. Totusi, în aceste sãli sunt nevoiti sã se înghesuie peste 20 de elevi. Din cauza spatiului restrâns, profesorul nu-si permite o catedrã, n-ar putea sã încapã în spatiul dintre prima bancã si tablã. Am vizitat “scoala” împreunã cu doi elevi, Alexandru de 12 ani si Georgiana, 10 ani. Culmea, Alexandru spune cã scoala lui este frumoasã. “Mie îmi place pentru cã oricum, alta nu este în sat. Ne înghesuim, dar iarna când e frig e bine cã ne mai încãlzim”, spune optimist Alexandru.

Alexandru a vãzut scoli adevãrate doar la televizor

L-am întrebat pe elevul optimist dacã nu si-ar dori o scoalã mai mare, cu sãli de clasã în care sã nu fie nevoiti sã se îngrãmãdeascã. “Am vãzut scoli din astea la televizor, dar nu cred cã o sã avem si noi. Am auzit cã sunt probleme la primãrie si cã o sã dureze mult pânã o sã se facã o scoalã nouã la noi în sat”, ne dezvãluie copilul.

Buztau stie

Scoala din Fâstâci are o poveste incredibilã. Beneficiazã de cea mai importantã investitie din toate unitãtile de învãtãmânt din judetul Vaslui, 14 de miliarde de lei, însã nici la sapte ani de când a fost pusã prima cãrãmidã, investitia nu s-a încheiat. Firma care a câstigat licitatia a lãsat treaba neterminatã, iar clãdirea aratã ca dupã rãzboi. însã, zeci de miliarde de lei au fost pompati într-un imobil care acum stã sã se prãbuseascã, pentru cã firma constructoare a abandonat lucrãrile si dusã a fost. Din cauza faptului cã nu s-a acoperit lucrarea, a determinat infiltrarea zãpezii în pereti, provocând stricãciuni si mai mari. Constructorul care stã la baza acestu jaf se numeste Constantin Puscasu si este un apropiat al vicepresedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.