Buzatu, în chinurile Chevron! (foto, video)

Cât ai luat Miticã pentru aceastã umilintã?

ESEC Încercãrile celor de la Chevron de a convinge populatia de efectele pozitive ale exploatãrii gazelor de sist se dovedesc a fi o luptã cu morile de vânt. La sfârsitul sãptãmânii trecute reprezentantii companiei americane au organizat întâlniri cu cetãtenii din comunele Pungesti si Gãgesti, întâlniri care s-au transformat în proteste spontane. Dacã situatia a fost tinutã cu greu sub control la Pungesti, acolo unde oamenii au fost pe punctul de a stârni o revoltã, la Gãgesti, cetãtenii, cu pancartele în mâini, au refuzat orice dialog, au pãrãsit sala si au scandat „Nu ne vindem tara” si „Sã plece „Chevron”. Din peisaj nu a lipsit Dumitru Buzatu, partizan al Chevronului, care a încercat sã facã lobby, dar cãruia oamenii i-au cerut demisia si l-au huiduit.

Consiliul Local al comunei Gãgesti nu a adoptat încã o hotãrâre de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, problemã care va fi pusã în discutie pe ordinea de zi în cel mai scurt timp. Aceastã întârziere i-a fãcut pe cei de la Chevron sã creadã cã au de-a face cu o comunitate docilã, drept urmare, înarmati cu materiale informative, cu sandwichuri si sticle de suc, au mers în comunã sã le prezinte oamenilor „norocul” care a dat peste ei. Cum socoteala de acasã nu se potriveste cu cea din târg, acestia s-au trezit în mijlocul unei revolutii. Locuitorii comunei Gãgesti, în sprijinul cãrora au venit si cetãteni din Murgeni si din comuna Suletea, au refuzat orice dialog, la scurt timp dupã ce s-a dat startul întâlnirii, cele aproximativ 150 de persoane prezente au pãrãsit sala, scandând împotriva Chevron. Sandwichurile cu care s-a încercat cumpãrarea „bunãvointei” oamenilor nu au fãcut altceva decât sã îi enerveze si mai mult, în momentul în care un sãtean a îndrãznit sã iasã din Cãminul Cultural cu sandwichul în mânã, concetãtenii lui l-au smuls si l-au aruncat. „Ãstia ne cred prostii Europei, cred cã ne mituiesc cu mâncare, avem ce mânca”, au strigat în cor oamenii. Timp de câteva ore cetãtenii au strigat lozinci precum „Nu gazelor de sist” sau”Plecati de aici”.

Buzatu si bodyguarzii sãi, încoltiti

Dupã iesirea din salã a cetãtenilor revoltati si-a fãcut aparitia si presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, care a încercat sã linisteascã apele, vorbindu-le oamenilor despre „beneficiile” de care vor avea parte în cazul în care se va da drumul exploatãrii. Tot ce a reusit sã facã a fost sã încingã si mai mult spiritele, fiind huiduit si luat la întrebãri de sãtenii care au strigat cã nu mai doresc sã îl aibã drept reprezentant, cerându-i insistent demisia. „Te-am votat sã ne reprezinti, esti sef la judet si vrei sã ne omori”, au spus acestia. Furia a fost atât de mare încât, la un moment dat, dacã nu ar fi fost „salvat” de cei câtiva tineri temerari blindati cu ochelari de soare care l-au însotit, Dumitru Buzatu ar fi fost lovit. Pe una dintre pancartele expuse era scris urmãtorul mesaj „Mesaj pentru Buzatu: Ati jurat cu inima pe Biblie cã nu veti accepta venirea americanilor de la Chevron! Nu distrugeti viitorul copiilor nostri!” Apostrofat din cauza lipsei de consecventã de care a dat dovadã, având în vedere cã în urmã cu un an se declara un combatant înfocat anti-Chevron, acesta a venit cu o explicatie hilarã, dând în continuare vina pe presã pentru atitudinea ostilã a cetãtenilor. „Eu sunt întrebat dacã este bine sau rãu si îmi fac datoria sã vorbesc cu cetãtenii. Oamenii se tem, nu au suficiente cunostinte, se tem cã nu vor avea niciun avantaj, cã vor rãmâne cu nimic. Am explicat în mai multe rânduri cã înainte lucrurile nu erau transparente, nu aveau vizibilitate, dar totul s-a schimbat, Uniunea Europeanã (UE) a dat liber la exploatare, tãri din UE fac aceste lucruri. Cei care îi învatã pe oameni sã nu fie de acord gresesc. În momentul de fatã sunt bine informat si misiunea mea este sã îi informez si pe ei. Nu sunt partizan Chevron, sunt partizan cu toti cei care vin sã investeascã în România.”, a spus Dumitru Buzatu. Acesta a tinut sã spunã si cã nu a fost plãtit de nimeni pentru a sustine propaganda Chevron.

Mita, arma „secretã” a Chevronului

Primãriile comunelor luate în vizor de Chevron au primit ordin de la CJ sã gãseascã cele mai influente persoane din zona lor pentru a le trimite într-o excursie în Polonia, cu scopul informãrii cu privire la metodele exploatãrii si efectele pozitive ale acesteia. Toatã distractie va fi sponsorizatã de Chevron. Persoanele care vor beneficia de aceastã „iesire” gratuitã, vor avea misiunea de a convinge restul comunitãtii sã spunã „da”. Rãspunsul primit de la persoanele vizate a fost unul negativ, pozitia oamenilor fiind fermã.

Ce spun sãtenii

„Vor sã ne distrugã viitorul”

„Am 19 ani si vreau sã rãmân în comunã. Nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist de aceea am venit astãzi aici, vor sã ne distrugã viitorul, sã polueze apa. Tot ce ne dorim este sã plece, sã ne lase în pace.”, a spus Mihai Paraschiv.

„Sunt chimist, nu vorbesc în necunostintã de cauzã”

„Sunt din Popeni, zona în care vor sã exploateze gaze de sist. Sunt chimist, am lucrat 26 de ani, nu vorbesc în necunostintã de cauzã, stiu exact ce efecte vor avea substantele folosite, cum este benzenul, asupra mediului, de aceea sunt împotriva demersului celor de la Chevron. Ce vor face cu rezidurile? Fãrã apã si nisip nu pot face nimic, vor folosi zeci de mii de litri de apã. Unde vor depozita resturile? Ei vor sã ne informeze, dar nu ne dau toate detaliile, ne spun doar ce le convine.”, a spus Mihai Ciobotariu.

„Au spus cã pãrerea noastrã nu conteazã”

„Un reprezentant de-al lor ne-a spus cã apa din fântâni este oricum contaminatã asa cã ne agitãm fãrã motiv. Vor sã contamineze si restul apei. Au spus cã pãrerea noastrã nu conteazã, vor face oricum ce vor dori. Am doi copii, unul este aici în comunã, am nepoti, mã gândesc la ei.”, a spus Lili Gutu.

Revolta de la Pungesti

La seminarul de la Pungesti au participat circa 100 de locuitori ai comunei, situatia fiind asemãnãtoare cu cea de la Gãgesti. La întâlnire au fost prezenti si membrii Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad, împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist. Întâlnirea a fost destul de tensionatã, dupã circa jumãtate de orã de la începerea prezentãrii sosind si Dumitru Buzatu. Acesta a fost „întâmpinat” de oameni cu vorbe grele, de genul „Ai venit domn’ presedinte, nu ti-e rusine, ai luat banii, vrei sã ne otrãvesti, una ai spus în campanie, alta spui acum, huo, jos cu Buzatu!”. Cum nu se poate abtine de la a nu fi cel mai mare lobbist al Chevron, Dumitru Buzatu a trecut la discutii în contradictoriu cu oamenii, acuzându-i cã se opun la bunãstarea comunei! Printre strigãtele oamenilor acuzatoare la adresa lui Buzatu, acesta abia a mai apucat sã zicã ceva, fiind sfãtuit de edilii din Pungesti sã se potoleascã si sã-i lase pe oameni în pace. Membri GISC Bârlad, ing. Ioan Igescu si dr. Cristina Cânepã, au fost admonestati de Dumitru Buzatu, când i-a vãzut prezenti la Pungesti, cum cã „Ce domnule nici aici nu scap de voi? Altã datã nu vã mai primesc!”, referindu-se cã nu va mai primi pe cei d ela GISC Bârlad la întâlnirile Chevronului cu oamenii! „Cu tupeul caracteristic, Dumitru Buzatu ne-a întrerupt mereu în timp ce vorbeam, a fãcut genul de diversiune ca si la emisiunea de la Realitatea TV, ba mai mult, secretarul comunei Pungesti avea un microfon si tot timpul a fãcut remarci rãutãcioase la adresa noastrã, fiind supãrati cã oamenii ne ascultau si primeau informatiile de la noi cu mai multã dorintã de a le asculta. Întâlnirea a fost doar de <<informare>>, adicã Chevron sã informeze oamenii, pentru cã felul în care a votat Consiliul Local denotã, în opinia lui Buzatu, cã oamenii nu au înteles despre ce este vorba. <<Lasã, cã moare lumea…, nu o sã moarã acum, mor mai încolo>>, cam asa s-a exprimat Buzatu! Oamenii nu trebuie sã aibã altã sursã de informare decât Chevron si Buzatu, cã dânsii sunt expertii….”, au spus reprezentantii GISC la Pungesti. Întâlnirea n-a avut oricum efectul scontat de Chevron si de Buzatu, oamenii respingând din start ideea ca în comuna lor sã aparã vreo sondã!