spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Cine sunt CEI DOI ROMÂNI trimiși la PUȘCĂRIE pentru fraude electorale: „Liderii PSD ne-au asigurat că nu vom păţi nimic”

- Advertisement -

Magistrații au început să dea condamnări pentru fraudarea Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. „Evenimentul zilei” prezintă o sentință în care au fost date pedepse cu executare. Premierul Victor Ponta susține că aceste dosare sunt politice, iar procurorul general a anunțat o mie de NUP-uri. Potrivit sentinţei, magistraţii au audiat zeci de persoane care au votat în ziua Referendumului, membri şi preşedinţi ai comisiilor de votare. Alte probe relevante: interceptări telefonice în care președinții discutau despre turismul electoral și fraude cu urna mobilă, şi expertize grafoscopice care au dovedit că aceeaşi persoană semna de zeci de ori pe listele suplimentare. Aceste liste erau completate de preşedintele secţiei.

O sentinţă fără precedent a fost dată de Judecătoria Drobeta- Turnu Severin: condamnare cu executare pentru fraude electorale, la Referendumul din 2012, de demitere a președintelui României. Instanţele din România au dat, în cazuri similare, doar condamnări cu suspendare sau amendă.

Condamnările

Magistraţii au decis ca preşedintele Secţiei de votare nr. 63 din Drobeta-Turnu Severin (Mehedinți), Liviu- Cătălin Bondoc, să execute trei ani de închisoare, iar preşedintele Secţiei de votare nr. 170 din Gîrla Mare (Mehedinți), Dumitru Mirea, să stea după gratii doi ani și șase luni. Cei doi nu mai au voie să facă parte dintr-un birou electoral o perioadă de cinci ani după executarea condamnării.

Preşedintele Secţiei de votare nr. 70 din Orşova (Mehedinți), Gheorghiţa Burcu, şi unul dintre membrii din Comisie, Manuela Micu, au primit un an și, respectiv, un an și șase luni de închisoare, ambele pedepse cu suspendare. Instanţa a anulat mai multe sute de voturi mobile de pe listele suplimentare aferente urnei de la Drobeta -Turnu Severin (375), Gîrla Mare (127) şi Orşova (49 de voturi). Decizia a fost dată în luna martie, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, ultima cale de atac.

Motivarea

„Evenimentul zilei” prezintă motivarea judecătorilor. Potrivit sentinţei, magistraţii au audiat zeci de persoane care au votat în ziua Referendumului, membri şi preşedinţi ai comisiilor de votare. Alte probe relevante: interceptări telefonice în care președinții discutau despre turismul electoral și fraude cu urna mobilă, şi expertize grafoscopice care au dovedit că aceeaşi persoană semna de zeci de ori pe listele suplimentare. Aceste liste erau completate de preşedintele secţiei. Judecătorii au arătat, în cazul lui Liviu-Cătălin Bondoc, că a avut intenţia de a frauda la urne, iar infracţiunea a fost consumată. „Instanța va avea în vedere și numărul mare al persoanelor înscrise în mod nereal în listele electorale, dar şi împrejurarea că prin folosirea infracţiunii s-a urmărit denaturarea rezultatului procesului de votare”, au explicat judecătorii. „De asemenea, instanţa va avea în vedere şi modul insidios de săvârşire a infracţiunii de către inculpat, în sensul că acesta, pentru a-și asigura scăparea în fața răspunderii penale, nu a întocmit personal lista suplimentară în ceea ce priveşte persoanele înscrise în aceasta, ci a acceptat să fie scrisă, potrivit raportului de constatatare tehnico-ştiinţifică, de către o altă persoană din afara biroului electoral. Inculpatul a sperat în acest fel că nu va putea fi tras la răspundere penală şi că, astfel, va reuşi să inducă un dubiu în formarea raţionamentului instanţei”, au motivat magistraţii.

Cititi: http://www.evz.ro/cine-sunt-cei-doi-romani-trimisi-la-puscarie-pentru-fraude-electorale.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.