spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Curtea Supremă a decis că dosarului ICA nu se strămută. DNA: „Voiculescu prin demisiile sale din Parlament a determinat judecata la Tribunal și apoi la Curtea de Apel”

- Advertisement -

Cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, se judecă astăzi, după ce instanţa supremă a admis cererea de preschimbare a termenului care fusese stabilit la 24 septembrie. Completul de judecată este format din judecătorii Angela Dragne, Florentina Dragomir și Luminița Zglimbea.

Update 11.16 Înalta Curte a decis ca dosarul ICA să fie judecat, în continuare, de Curtea de Apel București.

Update ora 9.50 Dan Voiculescu: „Nu cred că presa este de vină că suntem unde suntem. Primul lucru, este legat de această confiscare decisă de judecător. Nu are nicio legătură cu trustul de presă Intact, se referă la procesul ICA, nu cu fabrica de lapte de la Târgu Mureș, cu fabrica de pâine de la Prahova sau cu trustul de presă. Al doilea lucru este legat de faptul că din păcate, în ultimul timp, se face o confuzie între instituții stalului, și oamenii care vremelnic ocupă anumite funcții. Mă refer la Instituția Prezidențial. Dacă nu sunt de acord cu Traian B[sescu,  asta nu înseamnă că nu respect Instituția Prezidențială. Noi trebuie să avem încredere în aceste instituții, altfel va fi anarhie…Domnul avocat a  vorbit despre completul de judecată, nu despre Curtea de Apel. Nu Curtea este vinovată. Nu trebuie să confundăm persoana cu instituția Dacă un reporter a făcut o greșeală, de vină este reporterul, și nu trustul”.

Update ora 09.45 Procurorul DNA arată că motivul că acest dosar a fost mediatizat excesiv nu este unul întemeiat, având în vedere că acest proces se judecă de ani de zile. Voiculescu prin demisiile sale din Parlament a determinat judecata la Tribunal și apoi la Curtea de Apel. Instanța a rămas în pronunțare în acest dosar.

Update ora 09.40 Avocatul Gheorghiță Mateuț își continuă pledoaria și susține strămutarea procesului ICA. „Fizic, acești judecători nu aveau timpul necesar să analizeze acest dosar. Este o atitudinea vădit ostilă a completului, care chiar de la debutul procesului a luat o măsură exagerată. Instanța a respins toate excepțiile și cererile formulate, de aici rezultă lipsa de imparțialitate,” susține avocatul lui Dan Voiculescu. El arată instanței că din actele făcute de acest complet să fie păstrate doar audierile, dar să respingă sechestrul asigurator.

Update ora 09.30 Gheorghiță Mateuț a depus înscrisurile  care stau la baza cererii de strămutare, articole din presă, aproximativ 300 de pagini. DNA cere respingerea deorece există o hotărârile a CSM și a Curții de Apel București, privind componeța completului se află pe site-urile instituțiilor, și totul a fost transparent. Avocatul Mateuț susține cererea de strămutare. El susține că există suspiciunea de imparțialitate a judecătorilor de la Curtea de Apel București. Avocatul invocă presiunea mediatică fără precedent, care ar fi afectat imparțialitatea magistraților. „Prin intermediul media a fost înoculată ideea falsă că Voiculescu este implicat în faptele de corupție ale unui judecător arestat. Plus ideea că procesul se prescrie pentru ca judecătorii judecarea cazului,” a spus Gheorghiță Mateuț. Apărătorul susține că declarațiile s-au făcut (n.r. declarațiile Laurei Codruța Kovesi că faptele din acet dosar se vor prescrie în decembrie 2014) pentru a obține pentru Dan Voiculescu o soluție de condmnare. Avocatul contestă modul de înființare a completului de judecată de la CAB, format din camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea. „S-a realizat la o dată anterioară promovării la CAB,” spune Mateuț.  El arată că această decizie, de repartizare a dosarului, implică toți judecătorii Curții de Apel București, deorece hotărârea a fost luată de Colegiul de Conducere a Curții de Apel București.

Update ora 09.25 Instanța a inceput judecarea strămutării, Dan Voiculescu s-a așezat în prima bancă.

Update ora 08.55 Dan Voiculescu s-a prezentat la Curtea Supremă. În timpul ce avocatul lui Gheorghiță Mateuț spune că în cazul completului de la Curtea de Apel București există „un caz flagrant de imparțialitate”, Dan Voiculescu o laudă din nou pe judecătoarea Camelia Bogdan. La rândul său, Dan Voiculescu spune că judecătoarea Camelia Bogdan este bine documentată și specilizată în spălarea banilor. „Permanent voi contesta controlul judiciar,” a precizat mogului, după ce ieri Tribunalul București i-a respins o soliictare de ridicare a acestei măsuri, în dosarul de șantaj.

  • Dan Voiculescu a refuzat să vorbească despre strămutarea dosarului ICA de la Curtea de Apel București la o altă instanță. „Mi-e să nu încurc. Să nu spun vreun lucru care nu-i corect și pe urmă să spuneți că am vrut să vă dezinformez”, a spus el.

Dan Voiculescu a reiterat faptul că este mulțumit de noul complet de judecată și, întrebat, de ce a fost făcut această cerere, a spus că „avocatul are rolul determinant”. „Am un contract cu domnul Mateuț, ca să facă ce crede din experiența dânsului de zeci de ani ca să clarificăm lucrurile. Nu pot să ignor ce-mi propune. Dar vă deranjează? Doamna judecător am văzut că are foarte multe studii în domeniul spălării banilor și contez pe profesionalismul dumneaei. În ciuda timpului foarte scurt, s-a documentat și a arătat prin întrebări, prin atitudine, că a reușit să… Iar alergăm? Mai aveți întrebări?”, a adăugat el.

Update ora 8.30 Dan Voiculescu a ajuns la sediul IPJ Ilfov, unde a declarat că nu are nicio preferință referitoare la instanța la care va fi mutat dosarul ICA. ”Nu am nicio preferință unde va fi transferat dosarul”, a spus fondatorul PC. Întrebat dacă s-a schimbat programul, din cel de a se prezenta zilnic, la cel de a veni de două ori pe săptămână, luni și vineri, el a răspuns: „Înseamnă că am fost cuminte”

Cererea de strămutare a dosarului ICA a fost înregistrată în 4 iulie, la instanţa supremă, iar termenul de judecată a fost stabilit în 24 septembrie. Avocaţii lui Dan Voiculescu au formulat o cerere de preschimbare a termenului întrucât dosarul ICA, judecat la Curtea de Apel Bucureşti, s-ar putea încheia până la data stabilită pentru judecarea cererii de strămutare. Instanţa supremă a admis cererea şi a schimbat termenul de judecată din 24 septembrie în 11 iulie.

Mai mult: http://www.evz.ro/cererea-lui-dan-voiculescu-de-stramutare-a-dosarului-ica-judecata-astazi.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.