spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

CUTREMUR LA CJ VASLUI: BICHINET, PE FÃRAS!

- Advertisement -

Va reusi Dumitru Buzatu sã-si tinã cuvântul fatã de „Bichi”?

VARIANTE… Trecerea PNL alãturi de PDL, în judetul Vaslui, va crea un scandal politic de proportii. Anuntatele majoritãti PNL-PDL din cele 86 de consilii locale si Consiliul Judetean ar putea crea probleme pentru PSD-ul lui Buzatu, care se va vedea în corzi în multe situatii care necesitã douã treimi din voturi, la votarea bugetelor institutiilor, în mod special. Ca „represalii”, PSD ar putea apela la schimbarea unor viceprimari si a vicepresedintelui CJ Vaslui, Corneliu Bichinet, inclusiv a viceprimarului municipiului Vaslui, Sorin Radu. Este una din variantele de lucru, care se profileazã pe fondul declaratiilor venite de la Bucuresti. Liderii PNL si cei ai PDL au precizat, asearã, cã, în cursul acestei sãptãmâni, vor începe primele întâlniri comune între comisiile celor douã partide, care se vor dedica aranjãrii de aliante pe plan local. Situatia din Consiliul Judetean Vaslui, de exemplu, este destul de delicatã pentru PSD, care are acum majoritatea simplã, cu voturile celor patru consilieri de la Partidul Poporului si în conditiile în care cei patru consilieri liberali trec alãturi de PDL. În conditiile în care Nuta Podosu ar „vira” spre alianta PNL-PDL, având în vedere cã sotul sãu este secretarul general al Miscãrii Populare, social-democratii si aliatii lor din Consiliul Judetean ar putea avea mari probleme inclusiv la asigurarea majoritãtii simple. Contactat, vicepresedintele Corneliu Bichinet a spus cã stã foarte linistit. „În ceea ce priveste viitorul meu politic, vã rog sã nu vã îngrijorati”, a spus Bichinet, misterios. În ultimii zece ani, tripleta Buzatu-Bichinet-Mihalachi a functionat perfect la Consiliul Judetean, fiecare având câte un mandat de presedinte. Se pune întrebarea, în conditiile noului protocol cu PPDD: va reusi Buzatu sã-l pãstreze pânã la finalul mandatului pe Bichinet si sã-si respecte promisiunile fãcute fatã de acesta? Se pare cã da, mai ales cã Bichinet ar putea fi acel „vot de aur” de care are nevoie presedintele CJ Vaslui, la buget.

Liderii nationali ai PNL si PDL, reuniti, marti, într-o nouã sedintã la sediul Partidului Democrat Liberal, au convenit un calendar pentru procesul de fuziune dintre cele doua partide. Astfel, cele douã conduceri vor ca, pânã la 1 august, sã fie depuse actele la Tribunalul Bucuresti. Liderii PDL si PNL s-au întalnit în mai multe rânduri pentru a discuta despre etapele în vederea fuziunii. Klaus Iohannis si Vasile Blaga au asigurat cã se doreste o fuziune cât mai rapidã, iar desemnarea candidatului unic la Presedintie sã se facã pânã la 1 august. „Ne dorim o fuziune cât mai repede cu putintã. N-am dat termene pânã acum niciodatã, sunt pasi care trebuie fãcuti, rãmânem exact în aceeasi matrice de la început, cu desemnarea candidatului la Presedintie. Vom sustine un singur candidat la Presedintie”, a precizat Blaga. Întrebat dacã PDL discutã si cu Initiativa România Liberalã pentru fuziune, Blaga a rãspuns: „Da. Când discutiile vor fi terminate, sper cã foarte repede”. Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a precizat cã pentru fuziunea cu PNL au fost constituite sapte comisii, între care una privind elaborarea proiectului pentru tarã, coordonatã de Cãtãlin Predoiu, Comisia privind legatura cu organizatiile judetene si Comisia pentru elaborarea unui nou statut. Flutur a spus cã miercuri seara PDL se va întâlni cu PNL la nivel de secretar general, iar conducerile judetene ale celor douã partide se vor întruni vineri si sâmbãtã pentru constituirea de majoritãti. Sefii celor douã partide au mai precizat cã, în cursul acestei sãptãmâni, vor începe primele întâlniri comune între comisiile celor douã partide, care se vor dedica aranjãrii de aliante pe plan local. PNL si PDL vor începe încã de astãzi sã lucreze în comisiile judetene, iar în weekend pregãtesc deja primele fuziuni reale, care vor lãsa PSD în opozitie în toate judetele unde PNL si PDL vor reusi sã contruiascã o nouã majoritate. „Comisia privind legãtura cu organizatiile judetene. Mâine (astãzi, 11 iunie, n.r.) ne întâlnim cu secretarul general al celor de la PNL, iar cele douã conduceri judetene se vor întâlni vineri si sâmbãtã pentru constituirea de majoritãti”, a precizat strategul-sef al PDL, Gheorghe Flutur. Deja, liderii liberali au spus cã, în acest final de sãptãmânã conducerile judetene ale filialelor PNL si PDL se vor întâlni pentru a-si „armoniza punctele de vedere si pentru a stabili majoritãtile în consiliile judetene si locale, acolo unde este cazul”. Din câte se pare, secretarii generali ai PNL si PDL, Rares Mãnescu si Gheorghe Flutur, vor coordona discutiile dintre filiale, urmând ca cei doi sã aiba miercuri seara o primã întâlnire.

Sãmântã de scandal în Consiliul Judetean

Discutiile de la Bucuresti, transpuse în realitatea politicã de la Vaslui, înseamnã foarte multe complicatii si bãtãi de cap în Consiliul Judetean, în special, acolo unde se discutã si se aprobã bugetul judetului. În acest moment, situatia în CJ Vaslui este urmãtoarea: alianta PSD-PC are 16 consilieri, din totalul de 33, la care se adaugã votul presedintelui Dumitru Buzatu. Partidul National Liberal are 4 mandate si ar urma, dupã cum se vãd lucrurile la Bucuresti, sã facã opozitie clarã PSD-ului lui Buzatu. În locul celor patru mandate PNL pierdute, Buzatu s-ar putea baza pe alte patru mandate, ale celor de la Partidul Poporului. Este vorba de consilierii Tãlmaciu, Podosu, Maftei si Istrate, cei patru care, de regulã, au votat alãturi de PSD, chiar dacã nu exista un protocol scris si parafat la Bucuresti. Noua aliantã de dreapta ar înseamn 12 voturi, respectiv cele 4 de la PNL si alte 8 de la PDL. Un lucru este clar: presedintele CJ Vaslui are asiguratã majoritatea simplã, chiar si în absenta celor patru voturi de la PPDD, cu 17 voturi „pentru”. Ori, sunt situatii speciale, cum este cazul la votarea bugetului judetului, când este nevoie de douã treimi din numãrul consilierilor judeteni. Asta ar însemna, la un numãr de 33 de mandate, cã Buzatu ar avea nevoie, pentru a-si trece proiectele importante, de 22 de voturi „pentru”. Cele 17 ale PSD si PC, plus cele 4 de la Partidul Poporului ar asigura conducerii CJ un total de 21 de voturi. Rãmâne în discutie un vot. Cine va fi cel care va da „votul de aur” din partea PNL-PDL, în situatia în care se va ajunge la necesarul de douã treimi? Întrebare grea, la care sunt diverse variante. Una dintre ele ar fi votul „pentru” care ar urma sã vinã din partea liberalului Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui, ceea ce ar însemna cã acesta îsi pãstreazã postul. Dar, dacã Partidul Poporului are solicitãri ciudate, de genul „Te las acolo, îmi dai aici”? Una dintre situatiile în care PPDD ar putea forta nota ar fi legatã de conducerea primãriei Vaslui, unde unul dintre viceprimari, Sorin Radu, este de la PNL. „Popularii”, mai precis consilierul Alexandru Volocaru, ar putea solicita postul de viceprimar al Vaslului, pentru ca PSD sã-si punã o altã persoanã la vicepresedinte, dacã se va pune problema înlocuirii lui Corneliu Bichinet. Sunt mai multe situatii demne de luat în calcul, însã un lucru e sigur: protocolul de colaborare cu PPDD urmeazã sã ajungã în câteva zile la Vaslui, dupã care vor începe negocierile cu „ciocoiii”.

Buzatu a fost smecher: l-a pãstrat pe Istrate aproape de PSD. Bichinet nu se teme pentru postul sãu

Printre atâtea calcule si analize, sunt douã lucruri demne de luat în seamã. În primul rând, acum se vede abilitatea lui Buzatu, cel care l-a pãstrat pe Viorel Istrate în Consiliul Judetean, desi consilierii de la Partidul Poporului au cerut în mai multe rânduri schimbarea fostului presedinte de organizatie judeteanã. În al doilea rând, între Buzatu si Bichinet sunt relatii vechi, de neclintit, spun apropiatii celor doi. Cât timp Bichinet a fost presedinte al Consiliului Judetean, l-a ajutat pe cât a fost posibil pe Buzatu, care i-a întors favorurile mai apoi în mandatul lui Mihalachi si, din 2012, în timpul mandatului actualului presedinte de CJ. De aceea, este greu de spus, acum, cum vor evolua lucrurile la vârful CJ Vaslui, în conditiile în care se stie cã si Partidul Conservator ar dori sã ocupe postul lui Bichinet. „Nu sunt în conducerea PNL Vaslui, sunt un membru de partid activ si serios, care în urmã cu doi ani de zile a tras din rãsputeri ca USL-ul sã câstige în judetul Vaslui. Am fãcut tot ce am depins de mine, ca si candidat, primul de pe lista de consilieri judeteni, l-am sprijinit pe actualul presedinte al Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, sã acceadã la cea mai importantã functie din judet. În colaborare cu colegii de la PSD, PNL si PC i-am sustinut pe actualii directori de deconcentrate sã-si intre în rol, iar la alegerile parlamentare, în toamna anului 2012, împreunã, am reusit o performantã deosebitã, aceea de a trimite zece oameni, de la PSD, PNL si PC în Parlamentul României. La europarlamentarele de acum o lunã de zile m-am implicat fãrã rezerve în sustinerea candidatilor PNL, pentru cã asa s-a candidat, pe liste distincte. În ceea ce priveste viitorul meu politic, vã rog sã nu vã îngrijorati, pentru cã nu aveti motive. Sunt vicepresedinte al Consiliului Judetean si, de asemenea, membru PNL dar, mai înainte de toate, sunt Corneliu Bichinet”, a spus vicepresedintele CJ Vaslui, seara trecutã. O declaratie misterioasã, despre care vom afla mai multe în câteva sãptãmâni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.