spot_img
spot_imgspot_img
25.3 C
Vaslui
05-iun.-2024

Doar 23 de vasluieni au beneficiat în 3 ani de cele 6 programe natioanale care dau bani IMM-urilor!

- Advertisement -

PROBLEMÃ O interpelare formulatã de cãtre senatorul de Husi dr. Nelu Tãtaru, pe o temã de actualitate pentru judetul Vaslui, a scos la ivealã o situatie care l-a determinat pe ministrul delegat pentru IMM-uri sã accepte cã programele fãcute pentru sustinerea înteprinderilor mici si mijlocii aproape cã nu reusesc sã rãzbatã în judetul Vaslui! Dar nu pentru cã întreprinzãtorii vasluieni n-ar fi bucurosi de sprijin financiar nerambursabil, ci pentru cã responsabilii nu si-au bãtut capul sã promoveze programele Ministerului.

Senatorul PNL Nelu Tãtaru a vrut sã stie de la ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu, care sunt concret programele care trebuie sã îi ajute pe întreprinzãtorii privati vasluieni, precum si câti agenti economici au beneficiat de ele. Ei bine, interpelarea a dat prilejul ministrului Jianu sã facã verificãri, iar rezultatul acestora demonstreazã, dacã mai era nevoie, cã judetul Vaslui este… aproape uitat! „Numãrul total de aplicanti din cadrul judetului Vaslui, în cadrul celor sase programe ale Ministerului, în perioada 2011- 2014, este de 23, rezultatele concrete ale finantãrii din fonduri nerambursabile, de la bugetul de stat, a acestor aplicanti fiind locurile de muncã nou-create în judetul Vaslui, prin programele nationale si pãstrarea acestora cel putin 3 ani din momentul obtinerii finantãrii”, i-a transmis senatorului Tãtaru, ministrul Florin Jianu. „Având în vedere cã judetul Vaslui intrã în raza teritorialã a Oficiulului pentru IMM si Cooperatie Iasi (OTIMMC) aflat în subordinea Departamentului pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism si datoritã faptului cã, în comparatie cu alte judete ale tãrii, se constatã un numãr scãzut de IMM-uri interesate de facilitãtile oferite, prin intermediului programelor nationale, de spijinire a înfiintãrii si dezvoltãrii IMM-urilor în România, domnul ministru Florin Jianu a dispus Oficiului pentru IMM si Cooperatie Iasi, intensificarea actiunilor de promovare a acestor programe în judetul Vaslui, în vederea cresterii pe viitor a numãrului de IMM beneficiare de ajutoare de stat”, au comunicat reprezentantii Ministerului.

„Sunt judete care au sute de beneficiari, iar Vasluiul are doar 23 în 3 ani”!

„Sã ne gândim rational si sã vedem dacã e în regulã ce se întâmplã! Ministerul pentru IMM-uri face 6 programe, între care: „Schema de ajutor minimis pentru investitii realizate de IMM”, „Programul pentru dezvoltarea abilitãtilor antreprenoriale ale tinerilor”, acelasi tip de Program si pentru femeile manager din sectorul IMM, Programul pentru sustinerea artizanatului si mestesugurilor, Programul de dezvoltare si modernizarea a activitãtilor de comercializare a produselor si serviciilor de piatã, dar si Programul pentru stimularea înfiintãrii si dezvoltãrii microîntreprinderilor de cãtre tineri. În ciuda acestor programe bine gândite, unde se pot obtine fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unor afaceri profitabile, judetul Vaslui, poate unul dintre cel mai îndreptãtit sã primeascã astfel de ajutor de la stat, este codasul accesãrii de fonduri. De ce?! Pentru cã ele, programele, nu sunt mediatizate, nu sunt aduse la cunostinta tuturor. Doar 23 de întreprinzãtori, în 3 ani de zile? Este foarte putin, la câtã nevoie de fonduri este în judet. Faptul cã ministrul Jianu a dat dispozitie Oficiului iesean sã se mobilizeze mai bine si sã înceapã o promovare mai intensã a programelor, mie mi se pare un prim pas, iar eu voi avea în vedere sã se si întâmple ce s-a spus. Nu e în regulã sã ni se punã la dispozitie fonduri nerambursabile, iar oamenii sã nu ajungã la ele, în lipsa unei promovãri reale a continutului lor. Sunt judete care au si câteva sute de beneficiari ai acestor programe, iar la Vaslui sunt doar 23 în 3 ani”, a spus senatorul PNL de Husi Nelu Tãtaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.