spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
Vaslui
28-mai-2024

Numele Bisericii Ortodoxe Române, implicat în disputa privind gazele de şist

- Advertisement -

GAZE DE ŞIST. Activiştii împotriva fracturării hidraulice au ales clădirea Bisericii Ortodoxe Române din Viena pentru a organiza o conferinţă despre extragerea gazelor de şist din România. Ce spune Biserica

“Duminica, 1 Iunie, în sala de protocol (demisol) a Bisericii Ortodoxe Romane din Viena va avea loc o conferinţă despre extragerea gazelor de şist in România. Vor lua cuvantul persoane informate la faţa locului şi activişti în domeniu. Se va face o scurtă prezentare a tehnologiei de Fracturare Hidraulică, apoi se va prezenta impactul asupra mediului. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de discuţii libere pe subiect. INTRAREA LIBERA”. Acesta este mesajul care apare pe o pagină de facebook a unei mişcări care se declară împotriva fracturării hidraulice-Vienna Against Fracking.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a declarat că instuţia pe care o reprezintă nu are legătură cu acest eveniment. “Patriarhia Română nu ştia despre acest eveniment, nu ea l-a organizat. Biserica Ortodoxă din Viena nu are nici o subordonare faţă de Patriarhia Română. Ţine de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei şi Europei  Centrale. Toate Mitropoliile noastre sunt autonome” a declarat pentru ECONOMICA.NET părintele Stoica.

Totuşi, potrivit sistemului de organizare a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), fiecare Mitropolie este parte integrantă a BOR. “Patriarhia Româna cuprinde eparhii (arhiepiscopii şi episcopii) grupate în mitropolii, precum şi alte unităti în interiorul sau în afara granitelor României, după cum urmează: (…)IX Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord”. Iar această Mitropolie cuprinde şi Biserica Ortodoxă din Viena, după cum se poate vedea aici.

ECONOMICA.NET a vorbit cu Prof. Dr. Nicolae Dura, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe din Viena. “Nu Biserica organizează această manifestare. E un grup de tineri mai evlavioşi, care au zis că vor să organizeze o dată această manifestare. Ne-au rugat să le îngăduim să stea un pic în sală”, ne-a spus preotul. “Eu nu mă bag în lucruri de genul ăsta, am alte treburi de rezolvat”, ne-a mai spus preotul, întrebat dacă ştie că, în România, chestiunea referitoare la gazele de şist s-a lăsat cu bătăi în stradă.

ECONOMICA.NET a încercat să poarte o discuţie cu organizatorii mişcarii, prima întrebare pe care am pus-o fiind dacă la această întâlnire au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Chevron, singura companie care desfăşoară lucrări de explorare a gazelor de şist în România.”Cu respect, grupul Vienna Against Fracking nu doreşte să poarte vreun dialog cu reprezentanţi ai unor organizaţii jurnalistice partizane” a fost răspunsul primit.

Citeste sursa: http://www.economica.net/gaze-de-sist-biserica-ortodoxa-romana-implicat-in-disputa-privind-explorarea-gazelor-de-sist_80689.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.