spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Hristos s-a înãltat!

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Biserica Ortodoxã prãznuieste Înãltarea Domnului la 40 de zile dupã Înviere, în Joia din cea de-a patra sãptãmânã dupã Pasti. În aceastã zi, Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Mãslinilor. La aceastã minune au mai luat parte si apostolii si cei doi îngeri. Acestia din urmã le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos si le-au cerut sã nu fie coplesiti de durerea despãrtirii de Mãntuitor.

Aceastã sãrbãtoare mai este cunoscutã si sub numele de Ispas. Înãltarea Domnului marcheazã ziua în care crestinii se salutã unul pe celãlalt cu „Hristos S-a înãltat!” si „Adevãrat S-a înãltat!”. Eusebiu din Cezareea, în lucrarea „Despre sãrbãtoarea Pastilor” din anul 332, mentioneazã pentru prima oarã sãrbãtoarea Înãltãrii Domnului. Din scrierile acestuia, putem deduce faptul cã Înãltarea Domnului se tinea în aceeasi zi cu Rusaliile, la 50 de zile dupã Înviere. Abia la sfârsitul secolului al IV- lea, începutul secolului al V- lea, sãrbãtoarea Înãltãrii Domnului s-a sãrbãtorit în altã zi decât Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile), si anume, la 40 de zile dupã Înviere. Aceastã datã a ramas pânã în ziua de astãzi neschimbatã. În urma hotãrârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din anii 1999 si 2001, Înãltarea Domnului a fost consfintitã ca Zi a Eroilor si ca sãrbãtoare nationalã bisericeascã. În aceastã zi, bisericile românesti din tarã si din strãinãtate sãrbatoresc pe toti eroii romãni care au cãzut pe câmpul de luptã pentru credintã, dreptate, întregirea neamului sau apãrarea tãrii.

Ziua Eroilor!

„În Biserica Ortodoxã Românã, sãrbãtoarea Înãltãrii Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc. La sãrbãtoarea împãrãteascã a Înãltãrii Domnului, în toate catedralele, bisericile si mãnãstirile ortodoxe din tarã si strãinãtate, sunt pomeniti eroii, ostasii si luptãtorii români din toate timpurile si din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptã, în lagãre si în închisori pentru apãrarea patriei si a credintei strãmosesti, pentru întregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului român. Slujbe de pomenire vor fi oficiate dupã Sfânta Liturghie si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului. Reamintim cã, prin hotãrârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 si 2001, sãrbãtoarea Înãltãrii Domnului a fost consacratã ca Zi a Eroilor si sãrbãtoare nationalã bisericeascã. Totodatã, Legea 379/ 2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de rãzboi a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, sãrbãtoarea Înãltãrii Mântuitorului Iisus Hristos- Ziua Eroilor, ca sãrbãtoare nationalã a poporului român”, au precizat reprezentantii Biroului de Presã al Patriarhiei Române.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.