spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Fals miracol la Iaşi. Statistic, suntem mai sănătoşi decât europenii. Cum a fost posibilă o astfel de concluzie

- Advertisement -

Medicii explică însă că, în realitate, la noi, multe boli nu apar în statistici pentru că cei bolnavi nu vin la spital

Iaşul pare să fie scena unui adevărat miracol medical. Rata îmbolnăvirilor de tuberculoză a scăzut în ultimii cinci ani de două ori mai rapid decât în întreaga Uniune Europeană, ca şi cea a îmbolnăvirilor de hepatita B.

SIDA aproape a devenit o boală cronică precum oricare alta, iar incidenţa HIV este de două ori mai mică decât în UE. Dacă în restul UE cancerul loveşte 540 de persoane din fiecare 100.000, la noi cifra este la jumătate.

Prevalenţa diabetului este în România de 3,2%, în timp ce în UE ea se apropie de 5%. Nici bolile mintale nu par să ne afecteze. Totodată, un angajat ieşean are nevoie de doar 8 zile de concediu medical anual, la jumătate faţă de UE.

O bună parte din datele prezentate reprezintă însă doar statistici expuse ieri la Colegiul Prefectural de oficialii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). „Multe cifre sunt mai mici la noi decât media UE, dar asta nu înseamnă că oamenii sunt mai sănătoşi. Incidenţa TBC este în scădere, dar de la niveluri foarte înalte. În cazul cancerului, nu stăm bine cu depistarea bolii, în timp ce europenii merg la consultaţii mult mai des. În cazul SIDA, putem spune că, după un vârf în 1990, a avut loc o scădere constantă, din cauza unui program de tratament şi de prevenţie foarte bine susţinut“, a explicat Dana Scumpu, medicul şef al CJAS.
Prevalenţa redusă a bolilor psihice a fost explicată de Scumpu prin stigmatul social la care se expun bolnavii. Aceştia preferă să-şi ascundă boala pentru a nu risca să-şi piardă locul de muncă. Un motiv similar ar explica şi numărul redus de zile de concediu medical comparativ cu indicatorii la nivel european.

„Indicatorii de sănătate sunt direct dependenţi nu atât de sistemul sanitar, cât de cel social şi economic. Sistemul sanitar este destul de bun. Avem însă multe alte probleme care ne îmbolnăvesc“, a apreciat Scumpu.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/fals-miracol-la-iasi-statistic-suntem-mai-sanatosi-decat-europenii-cum-a-fost-posibila-o-astfel-de-concluzie–50776.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.