spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Liderul Sanitas Neamţ: “Se fac presiuni pentru pensionări anticipate!”

- Advertisement -

Sindicaliştii strâng rândurile şi se pregătesc de proteste

Nemulţumirile sindicaliştilor nemţeni din Sanitas vor fi, astăzi, înaintate reprezentanţilor federaţiei-mamă care centralezează, în această perioadă, toate problemele şi propunerile din teritoriu pentru a le transmite mai-marilor din Sănătate în această vară. Caravana Sanitas ajunge, astăzi, la Iaşi, unde va avea loc o întâlnire regională a liderilor de sindicat din judeţele Moldovei cu reprezentanţii Federaţiei, sosiţi de la Bucureşti. Aceştia transmit că toate problemele expuse de sindicaliştii din ţară vor fi centralizate după ce Caravana îşi va fi încheiat periplul prin ţară, după care vor merge în audienţă la ministrul Sănătăţii pentru negocieri. Dacă acestea se vor solda cu eşec, sindicaliştii Sanitas ameninţă că vor recurge, din toamnă, la proteste.

“Sunt foarte multe nemulţumirile noastre, ale salariaţilor din Sănătate; voi prezenta, la întâlnirea de la Iaşi, care sunt doleanţele şi propunerile noastre, totul în litera legii”, ne-a declarat Eva Ungureanu, preşedintele organizaţiei judeţene Sanitas Neamţ.

Liderul judeţean a punctat că se impune clarificarea Contractului Colectiv de Muncă, în sensul includerii tuturor spitalelor funcţionale din Neamţ în anexele contractuale înainte ca acest document să fie publicat în Monitorul Oficial. În prezent se “merge” pe vechiul contract, iar cel nou, pentru 2014-2015, la care au aderat, de altfel, toate organizaţiile Sanitas din spitalele judeţului, urmează să fie publicat în MO. “Noi am depistat şi semnalăm faptul că doar Spitalul Judeşean de Urgenţă figurează în Anexe, ca şi cum restul unităţilor nu ar exista, iar dacă se publică aşa în MO, fiind deja avizat de Ministerul Muncii, s-ar putea să avem probleme mai târziu”, a subliniat asistenta Eva Ungureanu, preşedinte la Sanitas Neamţ.

O mare problemă, susţin sindicaliştii, rpin vocea liderului lor judeţean, este nedreptatea conferită de Legea Salarizării. În sensul că, de la 1 iulie, când salariul minim pe economie va fi de 900 lei, se va ajunge în situaţia de prost gust ca o asistentă cu vechime mare în muncă şi cu spor de stabilitate să primească un salariu echivalent cu al noului angajat. “Practic, în prezent, sporul de vechime şi de stabilitate sunt incluse în salariu de bază şi de aceea ajungem în situaţia ca un asistent sau o infirmieră cu vechime să fie plătită cu aceeaşi leafă ca una debutantă, ceea ce nu este normal. De aceea, cerem ca sporurile să fie acordate distinct”, a subliniat preşedintele Sanitas Neamţ, Eva Ungureanu.

Sindicaliştii, prin vocea liderului lor din Neamţ, denunţă faptul că unităţile sanitare nu au deblocat toate posturile, deşi legea le permite, şi preferă să aibă mai puţini salariaţi, să se încadreze în fondul de salarii, şi să-i suprasolicite pe cei care sunt nevoiţi să lucreze cât pentru doi, trei. Mai mult decât atât, legea permite doar acordarea de libere pentru ore suplimentare, fapt care iarăşi nu este corect din punctul de vedere al sindicaliştilor: “Vrem să se reintroducă plata orelor suplimentare, pentru că, nefiind personal suficient, salariaţii nu prea reuşesc să-şi ia zile libere şi atunci munca lor rămâne neplătită”, a subliniat liderul Eva Ungureanu.

Sindicaliştii îşi mai doresc reevaluarea sporurilor dar şi reiterarea unei practici vechi, aceea ca, la pensionare, să se acorde două salarii de bază. Legat de pensionare, Eva Ungureanu subliniază că s-a revenit asupra deciziei de pensionare a asistenţilor înainte de 65 de ani, iar managerii de spitale ar trebui să ţină cont de noile prevederi legale, respectiv OUG 23 din 13 mai 2014. O ordonanţă adoptată, spun sindicaliştii Sanitas, la presiunea, negocierea şi perseverenţa reprezentanţilor Federaţiei. Orice asistent trebuie pensionat la 65 de ani şi nuami dacă doreşte poate cere pensionarea la 60. “În teritoriu se mai fac presiuni de pensionare înainte de 65 de ani, din câte am auzit; deocamdată nu ieşim cu declaraţii, dar dacă se continuă aşa, vom vorbi”, a mai spus Eva Ungureanu.

Cititi: http://ziarulceahlaul.ro/liderul-sanitas-neamt-se-fac-presiuni-pentru-pensionari-anticipate/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.