spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Update REZULTATELE la alegerile din Iaşi! Aflaţi cine sunt câştigătorii şi perdanţii

- Advertisement -

Rezultate incredibile ale alegerilor din judeţ, aparent de neînţeles. Atât actorul Mircea Diaconu, independent susţinut de trustul lui Dan Voiculescu, cât şi partidul ieşeanului Mihai Răzvan Ungureanu au obţinut scoruri foarte bune. PSD şi PNL sunt însă sub aşteptări. Cristian Adomniţei, şeful PNL, se arată dezamăgit: „Nu pot să spun că sunt fericit de rezultate“. De cealaltă parte, Gheorghe Nichita şi-a arătat satisfacţia: „Se vede că românii au înţeles mesajul PSD, votând în continuare modul în care Victor Ponta reuşeşte să conducă România spre normalitate şi prosperitate“. Un aspect interesant: aseară la ora 21, la sediul PSD, în spatele lui Nichita îşi manifesta bucuria şi fostul vice al CJ, liberalul Victor Chirilă. „Fac apel la refacerea USL“, a spus el. Alegerile de ieri au adus şi o premieră la Iaşi: pentru prima dată din 1990, participarea a fost mai mare în mediul urban decât în cel rural.

UPDATE 9.50: În urma numărării a 575 din cele 711 procese verbale ale cesţiilor de votare din Iaşi, Biroul Electoral Judeţean a anunţat următoarele procentaje:

PSD – 36,39%

PNL – 16,02%

FC – 10,22%

PDL – 8,17%

Mircea Diaconu – 8,07%

PMP – 5,88%

TEXT APĂRUT ÎN PAGINILE ZIARULUI DE IAŞI , 26 mai 2014

2.50: PNL a ieşit înfrânt şi la Iaşi. Primele rezultate ale numărătorilor paralele efectuate de filialele ieşene ale partidelor intrate în cursa alegerilor europarlamentare au dat peste cap şi cele mai pesimiste previziuni ale liberalilor. Aceştia par să fi suferit cea mai severă înfrângere în chiar fieful lor, municipiul Iaşi. În locul unui rezultat apropiat de 25%, pe care îl estimau liderii PNL Iaşi în săptămâna dinaintea alegerilor, scorul final s-ar putea situa la jumătate din aşteptări. Rezultatele definitive sunt aşteptate astăzi, dar cele preliminarii par să confirme victoria PSD la Iaşi, cu un scor inferior cifrelor oferite de toate exit-pollurile.

Reprezentanţii PNL nu au putut fi contactaţi în timpul nopţii pentru a prezenta rezultatele numărătorii paralele efectuate. După numărarea voturilor exprimate în 99% din secţiile de vot din municipiu, PSD înregistra 35,4% din opţiunile electoratului, conform numărătorii paralele realizate de social-democraţi.
Pe locul al doilea s-a situat Forţa Civică, al cărei rezultat electoral se ridica azi-noapte la ora 2 la 15,2%. Candidatul independent Mircea Diaconu, fost membru al PNL, a fost votat de 11,7% din ieşeni, în timp ce PNL a reuşit să obţină doar 7,9% din voturi. Peste pragul electoral s-au situat şi PMP, cu 7% din voturi, şi PDL, cu 6% din voturi.

REZULTATE PARTIALE, dupa numararea voturilor din 99% din sectiile de vot din Iasi

POZITIE PARTID REZULTATE
1. PSD 35,4%
2. FC 15,2%
3. Mircea Diaconu 11,7%
4. PNL 7,9%
5. PMP 7%
6. PDL 6%

Centralizări pe judeţ

Rezultatele din restul judeţului s-au centralizat mai greu în sediile de campanie ale partidelor. Luând în calcul şi secţiile din afara municipiului, PSD înregistra azi-noapte, conform numărătorii făcute de reprezentanţii săi în secţiile de votare, un procent general de 38,11% din voturi. În mediul rural, PNL a reuşit să recupereze din voturile pierdute în municipiu în favoarea lui Mircea Diaconu.

Astfel, scorul general al PNL se ridica, după numărarea voturilor din peste 50% dintre secţii, la 13,02%, faţă de 9,17% cât era rezultatul obţinut de Diaconu.

Forţa Civică a înregistrat un rezultat de 10,91%. Pe locul cinci în preferinţele electoratului s-a situat PDL, cu 7,3% din voturi, iar pe şase – PMP, cu 6,15%. PP-DD a obţinut doar 3,72% din voturile ieşenilor, situându-se astfel sub pragul electoral de 5%.

O numărătoare paralelă a fost efectuată şi de PMP. Conform datelor prezentate de deputatul Petru Movilă, după numărarea voturilor din 80% din secţiile din judeţ, PSD înregista 37% din preferinţele electoratului.

PNL se situa la 12,8%, peste Forţa Civică, al cărei rezultat electoral era conform numărătorii făcute de PMP de 11%. PDL era cotat la 7,5% din voturi, iar PMP, la 6,5%. „Noi nu am numărat şi voturile obţinute de Diaconu. Ne-am concentrat pe partide“, a precizat deputatul PMP Petru Movilă.

Refacerea USL a început la Iaşi încă de aseară?

Nichita (PSD): „Românii au votat PSD pentru că au susţinut în continuare USL“

Surpriză de proporţii la sediul PSD Iaşi, la aflarea primelor rezultate din exit-polluri. Cot la cot cu social-democraţii s-a bucurat de rezultate şi liberalul Victor Chirilă, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Acesta a împărtăşit euforia şefilor din PSD Iaşi la aflarea scorurilor şi a sărbătorit alături de primarul Gheorghe Nichita, viceprimarul Mihai Chirica, deputaţii şi consilieri din PSD Iaşi, precum şi Vasile Şalaru, preşedintele filialei ieşene a Partidului Conservator. Gheorghe Nichita a declarat aseară că scorul obţinut la nivel central confirmă Guvernul condus de Victor Ponta. „Se vede foarte clar că românii au înţeles mesajul PSD, votând masiv pe candidaţii noştri şi votând în continuare modul în care Victor Ponta şi Guvernul Domniei sale reuşesc să conducă România spre normalitate şi spre prosperitate. Eu cred că vom discuta mai multe după ce efectiv vom vedea rezultatele exacte, după numărarea voturilor, dar deja din exit-polluri se pot vedea rezultatele foarte clare ale PSD“, a declarat Nichita. Primarul Iaşului a sugerat că votul exprimat în acest scrutin ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru liberalii care s-au rupt de USL. „Încă o concluzie, se vede foarte clar că românii vor în continuare USL. Au votat PSD pentru că au susţinut în continuare USL, şi sper ca cei din Iaşi să înţeleagă foarte bine că atunci când i-am rugat să rămână în USL nu am făcut-o decât pentru a continua proiectele Iaşului şi pentru că mi se părea normal să ne ţinem de cuvânt şi să mergem mai departe cu acest proiect. Sper că din acest vot o să înveţe şi Crin Antonescu, şi Adomniţei, şi alţii care sunt foarte tineri în politică, să înveţe să-şi ţină cuvântul în viitor. Adomniţei are nevoie în schimb să înveţe lucrul acesta din plin“, a mai declarat preşedintele PSD Iaşi.

Din birourile de la PSD, liberalul Victor Chirilă a făcut un apel către toţi colegii săi pentru refacerea USL. Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean a declarat că se aştepta la rezultate „dezastruoase“ ale PNL Iaşi. „Am spus că va fi un rezultat dezastruos al partidului nostru întrucât eu am avut un sector în campania electorală şi în urma evaluărilor personale din judeţ mi-am dat seama că stăm foarte prost şi toate întrebările populaţiei au fost de ce s-a spart USL, de ce liberalii nu mai sunt în USL. Eu personal am venit cu un apel către toţi aleşii locali liberali să intervenim cu toţii să refacem USL, pentru că este singura soluţie valabilă şi votul ieşenilor a fost pentru USL“, a declarat Chirilă. Liberalul a fost susţinut de Nichita, care i-a invitat pe toţi ceilalţi liberali să rediscute refacerea USL, începând chiar de astăzi. „În 2012, şi la locale, şi la alegerile generale, eram împreună PNL şi PSD pentru a asculta rezultatele. Era şi domnul Adomniţei aici şi se bucura enorm că a ieşit preşedinte de CJ şi am reuşit să scoatem 17 parlamentari USL pentru tot judeţul Iaşi. A rămas consecvent acestui proiect domnul Chirilă, şi mă bucur foarte mult că este aici. Alţii nu sunt consecvenţi, probabil că au mai puţină experienţă politică şi mai puţină determinare vizavi de electorat. Eu îi aştept pe ceilalţi din PNL să vină de mâine (n.r. -azi) să discutăm despre USL din judeţul Iaşi“, a mai spus Nichita.

Adomniţei (PNL): „Nu pot să spun că-s fericit de rezultate“

Puţini liberali s-au strâns aseară la sediul din Podu Roş pentru a aştepta primele sondaje la ieşirea de la urne, anunţate la ora 21. Dintre parlamentarii PNL, doar Anton Doboş şi Grigore Crăciunescu au venit la sediu, alături de preşedinţii filialelor judeţeană şi municipală, Cristian Adomniţei şi Marius Dangă. Spre deosebire de alte scrutine, de această dată, liberalii nu au mai pregătit sticle de şampanie pentru a întâmpina primele estimări ale rezultatelor, mulţumindu-se cu suc şi apă minerală. Anunţarea celor 15-16 procente din voturi pe diverse canale de televiziune a fost primită fără multe comentarii de către liberali. „PNL a obţinut acum cele mai bune rezultate la alegerile europarlamentare. În 2007 am avut 14,7%, iar în 2009 – 14,5%. Va trebui ca după această zi să găsim formula care să adune în partea dreaptă a spectrului politic toate energiile din ţară, ca preşedintele care va fi ales în toamnă să nu fie de la PSD. Nu pot să spun că sunt fericit de rezultate. Convingerea mea este că, la Iaşi, PSD nu va avea un rezultat cu 4 în faţă, căci asta ar însemna că va putea face absolut orice, după ce a masacrat teii de pe Ştefan cel Mare, după ce a încercat acelaşi lucru în Copou“, a declarat Adomniţei. Acesta a respins orice posibilitate de colaborare cu PSD, afirmând în schimb că dreapta trebuie să se reunifice în jurul PNL. „Mă aştept ca PSD să arunce în continuare săgeţi otrăvite, să invite PNL la guvernare. Astea le ştim. Ce nu este clar este ce va face dreapta, pentru a păstra echilibrul în această ţară“, a adăugat preşedintele PNL Iaşi. Liberalii ieşeni s-au arătat convinşi că rezultatele finale ale numărătorii voturilor vor fi superioare procentului de 16%, întrucât sondajele anunţate la ora 21 făceau referire la prezenţa şi voturile de la ora 19. „Tinerii au mers la grătare. Dreapta vine la vot după 19“, a apreciat Adomniţei. Un al doilea plus în dreptul PNL ar putea fi reprezentat, la alegerile prezidenţiale din toamnă, de voturile strânse de Mircea Diaconu, candidat independent. Cele aproximativ 5 procente obţinute conform sondajelor de acestea au fost trecute de liberalii ieşeni tot în contul lor, pentru viitoarele alegeri.

Sediul PDL Iaşi, aproape pustiu aseară

Sediul PDL Iaşi era aproape pustiu, aseară, la ora 21, iar membrii de partid care erau prezenţi erau sobri. Dumitru Oprea, preşedintele filialei judeţene, a declarat că scorul adevărat al partidului va reieşi abia la numărătoarea finală, care ar indica un procent de 15% pentru partid. „La numărătoarea paralelă a partidului ştiu că PDL este campion prin acurateţea datelor. Sunt nişte variante, le respectăm, dar până la urmă s-au mai bucurat şi alţii că au fost preşedinţi seara şi dimineaţa s-au trezit că nu mai sunt. PDL va fi răbdător, şi probabil că peste 3-4 ore vom comunica rezultatele reale. Câteva procente duse undeva mai în deal, noi credem că vor veni şi mai la vale. Noi eram pe baza unor estimări făcute de cei din curte undeva în jurul a 15% în după-amiază. Eu cred că pe acolo vom fi la final. Iar PSD nu va începe cu 4 la Iaşi, asta e sigur“, a declarat senatorul Dumitru Oprea. Acesta s-a declarat rezervat cu privire la apelul făcut de preşedintele filialei ieşene a PNL, Cristian Adomniţei, pentru reunificarea dreptei în jurul liberalilor. „Cu cât încep mai repede negocierile între forţele de dreapta, cu atât mai îngrijorată va fi stânga. Dar dacă orgoliile continuă, dreapta va rămâne fărâmiţată. Este momentul să renunţăm la abordarea să ne unim în jurul meu, ba nu, al meu“, a comentat Oprea.

PMP, optimişti: „Suntem în creştere“

Nici tabăra PMP nu a fost entuziasmată de rezultatele preconizate ale scrutinului de ieri. Reprezentanţii partidului estimaseră un rezultat electoral format din două cifre, respectiv de peste 10%. Ieri, singura mulţumire a conducerii ieşene a PMP a fost faptul că partidul a trecut pragul electoral. „Un rezultat cu două cifre ar fi fost perfect posibil dacă nu ar fi existat fraudele PSD şi condiţiile create de acesta. Faptul că panourile de afişaj au fost ridicate vineri, lipsindu-ne practic de o zi de campanie, faptul că la Liceul Naţional, de exemplu, unde au fost amenajate secţii de votare, a fost lăsat un banner al PSD chiar la intrare sau turismul electoral practicat pe scară largă au reprezentat tot atâtea fraude. Noi am sesizat aceste nereguli. Un rezultat de peste 5% în aceste condiţii este bun, pentru un partid abia înfiinţat. Suntem în creştere“, a declarat deputatul PMP Camelia Bogdănici.

Viorel Blăjuţ: Cum se explică eşecul PPDD

Eşecul PPDD, care nu a reuşit să atingă pragul electoral, a fost comentat aseară de unul dintre foştii deputaţi ai partidului, acum parlamentar independent. „Cei din PPDD au eşuat în aceste alegeri dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că au trădat interesele alegătorilor care i-au votat cu doi ani în urmă. Au strigat că luptă împotriva ciocoilor, dar au făcut alianţe cu ciocoii. Pentru că au alungat din partid oamenii de valoare, oamenii care au muncit cu adevărat pentru acest partid. Pentru că nu au înţeles că românii au nevoie de un altfel de politică, fără minciuni, fără manipulări, fără fumigene. PPDD a ajuns la capătul unei cariere politice în care şi-a dezamăgit imensa majoritate a susţinătorilor. Aşa cum am mai declarat, eu rămân alături de oamenii care mi-au fost alături şi voi lupta în continuare pentru ei. Românii au nevoie de politicieni sinceri şi oneşti, care să nu uite că adevărata putere vine doar de la popor. Un popor pe care PPDD l-a trădat în modul cel mai ruşinos!“, ne-a declarat deputatul independent Viorel Blăjuţ.

Forţa Civică: Suntem imediat după PSD

Încrezător în rezultatele finale s-a arătat şi Dragomir Tomaşeschi, preşedintele filialei ieşene a Forţei Civice. Mai mult, acesta a declarat că va întrece celelalte partide pe scorul unor secţii de votare, poziţionându-se chiar sub PSD Iaşi. „Aşteptăm rezultatele şi cel puţin în municipiu şi în judeţ cifrele Partidului Forţa Civică sunt mult mai bune. Suntem optimişti că vom depăşi pragul electoral de 5 procente la nivelul ţării. Şi Iaşul, şi Mihai Răzvan Ungureanu au obţinut cel puţin aici scoruri superioare mediei pe ţară. Suntem pe locul doi după PSD, pe unele secţii de votare, din procesele verbale, am secţii din Nicolina, cartierul CUG, din Ţibana sau Ţibăneşti“, a declarat Dragomir Tomaşeschi.

O premieră: orăşenii au ieşit în proporţie mai mare la vot

Ieşenii s-au prezentat la vot în număr mult mai mare decât la precedentele alegeri pentru Parlamentul European, cele de acum cinci ani, însă relativ mic în comparaţie cu celelalte judeţe. Până la prânz, Iaşul s-a situat printre ultimele cinci judeţe din ţară din punctul de vedere al prezenţei la vot, iar situaţia s-a menţinut oarecum până la închiderea urnelor. Situaţia părea că a început să se schimbe după ora 12, în pofida temperaturilor foarte ridicate. În jurul orei 16 se prezentaseră la vot 16,5% dintre ieşeni, faţă de doar 12,22% la aceeaşi oră, în 2009. În final, prezenţa la Iaşi a fost de 28,41%, ceea ce ne clasează sub media naţională (32,16%), şi pe locul 35 în rândul judeţelor, aproape, aşadar, de coada listei. Alegerile de ieri au consemnat şi o premieră în judeţ: proporţia orăşenilor care s-au prezentat la vot depăşind-o pe cea a alegătorilor din mediul rural. Situaţia a fost vizibilă încă de la primele raportări ale prezenţei. De la o diferenţă de 0,23% în favoarea mediului urban la prima raportare, ecartul dintre votanţii din mediul urban şi cel rural ajunsese la 2,31% la ora 16.

Prezenţa superioară la vot în mediul urban faţă de cel rural s-a menţinut până la sfârşitul zilei. La ora 21, prezenţa la vot în mediul urban a ajuns la 28,88%, cu aproape un procent mai mare decât cea din mediul rural, care s-a ridicat la 27,94%.

Zeci de pacienţi din spitale, privaţi de dreptul de a vota

Din cauza unor necunoaşteri a legii din partea conducerii spitalelor, dar şi a pacienţilor, la Iaşi, urna mobilă a putut merge în doar trei spitale.

Schimbările legislative recente, care au adus noutăţi privind urna mobilă, au prins pe picior greşit conducerile de spitale din Iaşi. Pacienţii din mai multe unităţi medicale ieşene ar fi vrut să îşi exercite dreptul de vot, dar au fost surprinşi să afle că nu pot face acest lucru. Începând cu aceste alegeri, cererile pentru urna mobilă trebuiau depuse la Biroul Electoral Judeţean Iaşi până sâmbătă la ora 20, în mod nominal, separat pentru fiecare bolnav în parte, şi nu pe listă, ca şi până acum. Însă reprezenţii spitalelor se pare că nu au ştiut de acest lucru şi au întocmit tabele, aşa cum ştiau, tabele care ulterior nu au fost acceptate de BEJ. Într-o asemenea situaţie s-a aflat şi Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“. „Noi am trimis listele cu pacienţii internaţi şi apoi ne-au spus că nu sunt acceptate. Ieri (sâmbătă – n.r.) după-amiază în jurul orei 17.30 am transmis medicilor de gardă să anunţe pacienţii dacă vor să facă cerere pentru a vota. Cererile au fost strânse în dimineaţa aceasta (duminică – n.r.), dar apoi am aflat că am depăşit termenul legal. Astfel, nu s-a mai putut face nimic“, a precizat conf. dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Acelaşi medic a adăugat că mulţi dintre cei internaţi nu ştiau că trebuie să facă cerere. „A fost greu să strângem în timp util foile de la fiecare pacient, mai ales că majoritatea nu ştiau că trebuie să facă acest lucru. Nu era datoria conducerii spitalulu să anunţe aceste modificări. Personal, am făcut-o pentru a nu priva omul de acest drept“, a explicat dr. Cimpoeşu.

Reprezentanţii BEJ spun însă că problema înregistrată cu privire la votul din spitale s-a datorat doar conducerii spitalelor. „Nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea legii. La mai multe spitale, s-au întocmit tabele, iar legea spune clar că fiecare persoană care solicită urna mobilă trebuie să facă cerere în nume personal, care să fie înregistrată până în preziua votului. Orice cerere depusă după ora 20 a zilei de sâmbătă nu a mai putut fi luată în calcul. Urna mobilă va merge (a fost, n.r.) doar la Spitalul de Recuperare, unde sunt aproximativ 30 de cereri înregistrate legal, şi la maternităţi“, a precizat Oana Lăcustă, preşedintele BEJ.

Alegeri liniştite, caracterizate de absenteism masiv

În judeţul nostru, prezenţa la urne a fost de doar 28%, procent care ne plasează printre ultimele locuri din ţară. Ce nereguli au fost semnalizate în judeţ?

Alegerile pentru Parlamentul Euro­pean, desfăşurate ieri, nu au trezit prea mult interesul ieşenilor.

Prezenţa la vot a fost slabă, Iaşul fiind pe ultimele locuri ca prezenţă la nivel naţional (35), nedepă­şind estimările sondajelor de opinie. Nici reprezentanţii partidelor politice nu s-au agitat prea mult, majoritatea sesizărilor făcute de aceştia fiind verbale, nemaifiind înaintate şi Biroului Electoral Judeţean. Probleme totuşi au existat, dar acestea fie au rămas pe holul BEJ, fie au făcut obiectul unor sesizări adresate Poliţiei.

UDMR a avut oameni în secţii la Iaşi

Până în ultima zi dinaintea votului, partidele politice şi-au completat membrii din birourile secţiilor de votare, mai mulţi reprezentanţi fiind înlocuiţi. Şi UDMR a solicitat înlocuirea unui reprezentant, de la secţia 61 din Şcoala „Ion Simionescu“ din zona Mircea cel Bătrân. Ultima schim­bare a fost operată în dimineaţa votului, PDL înlocuindu-şi reprezentantul din secţia 704 Voineşti. În preziua votului, PMP a reclamat la BEJ faptul că Primăria a dispus ridicarea mai multor panouri de afişaj electoral din municipiu înainte de încheierea oficială a campaniei electorale. Sesizarea a fost înaintată Autorităţii Electorale Permanente.

Tot sâmbătă, Forţa Civică a sesizat BEJ cu privire la faptul că reprezentanţii Alianţei PSD-UNPR-PC ar fi lipit mai multe afişe pe acelaşi panou, în locul unuia singur, cât permite legea. Plângerea a fost respinsă pentru că a fost înregistrată după încheierea campaniei electorale.

Secţii deschise cu întârziere

Mai multe secţii de votare nu s-au deschis la ora 7.00, cum prevede legea. Întârzierile au fost totuşi de doar câteva minute. Chiar şi membrii BEJ au ajuns la muncă la ora 7.10. De asemenea, 1.360 de angajaţi ai MAI au fost mobilizaţi pentru urmărirea procesului electoral. Dintre aceştia, 965 de poliţişti şi jandarmi au fost desemnaţi pentru paza secţiilor de votare, iar alţi 240 au fost organizaţi în patrule.
La Penitenciar, 656 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota, dintre cei 833 de deţinuţi care aveau dreptul. Pentru cei 656, au fost aduse urne mobile de la secţiile 32, 33 şi 34 din cadrul liceului „G. Ibrăileanu“. În schimb, numeroşi bolnavi internaţi în spitalele ieşene nu şi-au putut exercita dreptul de vot din cauza unei proaste comunicări între conducerile spitalelor şi BEJ. Dintre cei 10 arestaţi la domiciliu din judeţ, unul a solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale, surse din cadrul Poliţiei spunând că ar fi vorba de fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov. Informaţia nu a fost confirmată de reprezentanţii secţiei de vot la care este arondat acesta. Ulterior, cererea pentru urna mobilă ar fi fost retrasă. PMP a sesizat Poliţia pentru că la Voineşti un banner electoral ar fi fost îndepărtat din dispoziţia autorităţilor locale, fără a exista o decizie a BEJ.

Alte nereguli anunţate de partide

Preşedintele PPDD Iaşi, Alin Aivănoa­ei, a spus că a fost sesizat de faptul că doi simpatizanţi ai partidului ar fi constatat că în dreptul lor se semnase deja că ar fi votat. „Cei doi apăreau ca plecaţi din ţară, aşa că s-a putut vota în locul lor“, a spus Aivănoaiei. Problema nu a mai făcut însă obiectul unei sesizări către BEJ. Forţa Civică a reclamat că fostul preşe­dinte al Partidului Ecologist Român, filiala Iaşi, ar fi semnat acte în numele PER, deşi nu mai este membru al partidului.

În jurul prânzului, principala problemă înregistrată la BEJ era faptul că televizorul din birou nu mai avea semnal. În două secţii de vot din municipiu, membrii biroului ar fi primit insigne cu sloganul de campanie al PSD. La sesizarea repre­zentanţilor PNL, acestea nu ar mai fi fost purtate. Doi ieşeni stabiliţi în Belgia s-au prezentat la BEJ pentru a solicita ade­verinţe că şi-au exercitat dreptul de vot în România. În Belgia, prezenţa la vot este obligatorie.

PNL a protestat faţă de decizia Biro­ului Electoral Central de a nu mai pune la dispoziţie partidelor politice listele speciale, pe care sunt înregistraţi votanţii domiciliaţi în alte localităţi decât cele în care votează. „Decizia nu face decât să dea mână liberă baronilor PSD să practice ceea ce ştiu ei mai bine, turismul electoral şi votul multiplu. Această hotărâre este în contradicţie flagrantă cu celelalte exerciţii electorale precedente, promovând furtul de voturi şi încurajând încălcarea legii“, a declarat preşedintele PNL Iaşi, Cristian Adom­niţei.

Din lista acuzelor aduse de partide adversarilor electorali nu au lipsit cele privind turismul electoral. Coducerea PSD susţine că a identificat „caravane de turism electoral“ organizate de PNL atât în municipiu, cât şi în judeţ. „Repre­zen­tanţii noştri au semnalat mai multe suspiciuni în acest sens. De exemplu, la Coarnele Caprei, o comună cu primar PNL, fără interes turistic real, au venit maşini întregi de electori care au votat pe listele suplimentare“, a declarat preşe­dintele filialei ieşene a PSD, Gheorghe Nichita. Şi PSD a fost acuzat de turism electoral, de către PMP. O sesizare în acest sens a fost făcută de reprezentanţii PMP la Poliţie, vizată fiind comuna Comarna.

Mobilizare generală a forţelor de ordine, fiind implicaţi chiar şi pompierii sau poliţiştii de frontieră

Mobilizare generală a poliţiştilor, pompierilor şi jandarmilor ieri, la toate secţiile de votare din judeţ. În total, au fost „activi“ peste 1.300 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, pentru asigurarea ordinii publice. Este vorba despre 840 de poliţişti, 229 de poliţişti de frontieră, 207 jandarmi şi 84 de pompieri. „965 de angajaţi au asigurat protecţia celor 711 secţii de votare amplasate în 480 de locuri. Alţi 210 poliţişti şi 30 de jandarmi s-au aflat în stradă pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice. De asemenea, 29 de echipe operative formate din 64 de poliţişti au acţionat pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua respectivă. Totodată, a fost disponibil şi un efectiv de rezervă format din 91 de angajaţi care au fost în permanenţă pregătiţi să acţioneze, dacă situaţia impunea acest lucru“, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt în cadrul Poliţiei.

Reprezentanţii instituţiei au adăugat că în arestul Poliţiei s-au aflat în ziua alegerilor 17 persoane, şi toţi au dorit să voteze prin intermediul urnei mobile. În ceea ce priveşte arestul la domiciliu, la nivelul Poliţiei, dintre cele zece persoane aflate în acest regim de detenţie, numai una şi-a manifestat dorinţa de a-şi exprima votul.

A. ZĂNOAGĂ, G. TOMA, L. AMORĂRIŢEI, A. DÎSCĂ

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/update-rezultatele-la-alegerile-din-iasi-aflati-cine-sunt-castigatorii-si-perdantii–50530.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.