spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

LIVE TEXT | ALEGERI PAS CU PAS – EUROPARLAMENTARE 2014

- Advertisement -

UPDATE: REZULTATE EXIT POLL

În EXIT POLL -ul comandat de TVR la ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014, CURS dã urmãtoarele cifre pentru ora 18,30:

PSD – 41,5 %

PNL – 15,5%

PDL – 11,5%

PMP – 5,5%

UDMR – 7,5%

Mircea Diaconu – 6,5%

Fraudã electoralã la Muntenii de Sus

Unui bãrbat de 55 de ani din Muntenii de Sus i s-a întocmit dosar penal pentru fraudã electoralã pentru cã a votat fãrã a avea acest drept. Chiar dacã, printr-o pedeapsã complementarã la infractiunea pentru care a fãcut ani multi de puscãrie, se numãra si interzicerea unor drepturi, inclusiv cel de a vota si a fi ales, si dorind ca, dupã multã vreme, sã voteze, bãrbatul a votat pe lista suplimentarã a unei sectii de votare din Muntenii de Sus. Ulterior, membrii comisiei si-au dat seama de gresealã si au sesizat politia. “Uitucul” riscã acum sã fie pedepsit pentru fraudã electoralã, conform art. 387 Cod Penal.

Un bãrbat din Muntenii de Sus s-a prezentat la sectia de votare din comunã si, chiar dacã nu se regãsea pe listele electorale, a votat la aceste alegeri europarlamentare, fiind trecut pe listele suplimentare. Ulterior, membrii comisiei de votr de la circumscriptia respectivã si-au dat seama cã bãrbatul nu era inclus pe listele electorale pentru cã, fiind condamnat în 1996 pentru o faptã foarte gravã, avea ca pedeapsã complementarã interzicerea unor drepturi cetãtenesti, inclusiv cel de a vota. Dat fiind acest lucru, politistii de la Biroul de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Vaslui efectueazã în prezent cercetãri pentru infractiunea de fraudã electoralã, respectiv exercitarea votului fãrã a avea acest drept, asupra bãrbatului de 55 ani, faptã pedepsitã de lege conform art. 387 din Codul Penal. Nu se stie cât de vinovat este bãrbatul, cu atât mai mult cu cât, de la condamnarea acestuia, în 1996, au trecut mai bine de 18 ani, si dacã nu cumva este vorba de o simplã necunoastere a legii din partea acestuia, fapt care, tot conform legii, nu-l absolvã de efectele ei. Oricum, cel putin din punctul de vedere a spiritului civic, fostul puscãrias este de admirat, pentru cã a dorit totusi sã-si exercite datoria de cetãtean, pe când mai bine de douã treimi dintre români, care aveau acest drept, au preferat sã nu si-l exercite!

A crescut prezenta la vot!

Conform ultimei raportãri a Biroului Electoral Central transmise la ora 20.30, prezenta la vot înregistratã la ora 19 la nivel national a fost de 26,52% din numãrul total de alegãtori înscrisi pe listele de votare la alegerile europarlamentare 2014. Procentul este cu peste opt procente mai mare decât cel înregistrat la orele 16.00, ceea ce înseamnã cã mai multi alegãtori s-au prezentat la urne în cursul orelor dupã-amiezei decât dimineata. Prezenta la vot în judetul vaslui a urmat trendul national, crescând de la 16,28% procent înregistrat la orele 16.00 la 23,64%, procentaj înregistrat la orele 19.00. Chiar si asa, din punct de vedere a prezentei la vot, procentajul înregistrat în judetul Vaslui se aflã mult sub media nationalã, din acest punct de vedere fiind pe locul 34, identic cu cel de la anterioara raportare a BEC. În urma judetului Vaslui se mai aflã doar judetele Iasi, Sibiu, Brãila, Timis, Tulcea, municipiul Bucuresti, Ialomita, codasi la alegeri fiind locuitorii din Maramures, cu doar 20,53% prezentã la vot. În acelasi timp, fruntasi la alegeri sunt locuitorii judetelor Olt, cu 37,93% prezentã la vot, Ilfov, Mehedinti, Dâmbovita si Dolj, cu peste 31% din votanti care si-au exprimat votul la aceste alegeri europarlamentare. Se mentine acelasi decalaj între voturile acordate de locuitorii din mediul rural fatã de cei din mediul urban, la ora 19.00 fiind înregistrati cã au votat 30,37% din locuitorii de la sate si doar 23,69% din cei care locuiesc în orase si municipii.

N-A FOST LÃSATÃ SÃ VOTEZE

Mariana Malanca Bârlad n-a fost lãsatã sã voteze la sectia de votare de la Scoala nr.8 din Bârlad, desi ea are domiciliul în Bârlad, are locuintã în Bârlad, are un copil care figura pe listele electorale, care a votat, însã ea nu s-a regãsit pe listele respective. Membrii comisiei electorale de la sectia respectivã au cãutat-o pe liste separate si au gãsit-o pe lista persoanelor plecate din România, care trebuie sã voteze …. în tara unde sunt plecati. “Eu sunt consternatã! N-am fost plecatã efectiv decât vreo trei luni, acum opt ani, în Spania si am depus un formular cã îmi caut acolo loc de muncã, dar n-am gãsit si am venit acasã. Nu am lucrat acolo, n-am plãtit nimic acolo, doar sotul meu lucreazã acolo! În schimb plãtesc aici impozite, taxe, tot ce trebuie. locuiesc efectiv acasã, nu stiu ce-i cu aparitia mea pe acea listã, cum cã trebuie sã votez în afarã! Asa sã fie, dar ce nu mai sunt oameni care lucreazã în strãinãtate, care vin acasã în concediu sau cu probleme? Ei nu au voie sã voteze?? Am sunat la BEC (Biroul Electoral Central) dar nu au stiut sã mã lãmureascã de ce nu mi se dã voie sã votez! Nu fac parte din niciun partid, nu am mai vãzut asa ceva! Pânã acum, din 2004, tot votez în Bârlad, iar acum mi s-a luat si acest drept! Nu mai înteleg nimic! Copilul meu are dreptul sã voteze, dar eu, care locuiesc aici, cu el, nu!”, a spus Mariana Malanca. Femeia va face plângere pentru cã nu i s-a dat voie sã îsi exercite dreptul la vot! “Statul spaniol ne-a comunicat cã ea apare pe listele lor electorale. La alegerile europene trebuie respectatã Directiva 109 care precizeazã cã persoanele care apar în listele electorale din statele europene, trebuie sã voteze în tara unde apar pe liste. Conform Circularei 850 datã de BEC, cetãtenii români care au fost înscrisi pe listele electorale ale altor state membre ale UE, pot vota la alegerile pentru Parlamentul European numai pentru membri în Parlamentul European pentru statele respective”, ne-au comunicat cei de la BEC.

Vasluiul, codas la votare

Cu cinci ore înainte de încheierea alegerilor europarlamentare, mai putin de o cincime dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la sectiile de votare. Judetul Vaslui nu face exceptie de la regulã, doar 16,28% din totalul celor peste 372 de mii de persoane cuprinse pe listele electorale la alegerile europarlamentare fiind, pânã la ora 16, la vot, si fiind, din acest punct de vedere, judetul cu cea mai slabã prezentã la vot din Moldova, si pe locul 34 la nivel national. Ca de obicei, cele mai multe voturi sunt exprimate de locuitorii din mediul rural, 17,63% fatã de doar 14,70% în orase.

Prezenta la vot la alegerile europarlamentare se mentine, dupã nouã ore de la deschiderea urnelor, la un nivel foarte mic, pânã la ora 16.00 doar 18,41% dintre alegãtori exprimându-si intentia de vot. Judetul Vaslui este mult sub media nationalã în ceea ce priveste prezenta la vot, doar 16,28% din totalul celor peste 372 de mii de vasluieni cuprinsi pe listele electorale la alegerile europarlamentare prezentându-se la vot. Din acest punct de vedere, judetul Vaslui se aflã pe pozitia a 34-a la nivel national, ultimul ca prezentã la vot din regiunea Moldovei. Cea mai masivã prezentã la vot este înregistratã în judetele din sudul tãrii, respectiv în Olt, unde putin peste un sfert (25,07%) dintre persoanele cu drept de vot si-au exprimat optiunea, urmat de Ilfov (23.75%), Mehedinti (22,92%), Dâmbovita si Prahova. Cea mai slabã prezentã la vot se înregistreazã în judetul Ialomita, doar 14,11%, urmat de Maramures, Timis, Arad si Buzãu. Ca de obicei, cei mai constiinciosi votanti la nivel national fiind cei din mediul rural, 20,18%, fatã de doar 17,11% în mediul urban. Nici judetul Vaslui nu face exceptie de la regulã, mai mai multe voturi fiind exprimate de locuitorii din mediul rural, 17,63%, fatã de doar 14,70% în orase.

“Vasluienii trebuie sã iasã la vot, UE trebuie sã vadã cã ne dorim sã fim europeni”

“Am votat cu gândul la o Românie puternicã, reprezentativã în Europa. Trebuie sã trimitem în Parlamentul European oameni seriosi, competenti, adevãrati profesionisti, care sã atragã fonduri pentru România. Este nevoie de o europarlamentari care sã gândeascã dezvoltarea României, în perioada 2014-2020. Vedeti ce se întâmplã la granita de nord a tãrii noastre, unde sunt alegeri si avem semnale de alarmã privind situatia de acolo, de aceea e nevoie mai mult ca oricând de oameni care sã stie ce este de fãcut pe traseul României europene, pentru cã UE va fi interesatã de dezvoltarea noastrã viitoare si functie de numãrul de voturi si de numãrul de alegãtori care se vor prezenta la urne pe 25 mai. Dacã dorim sã demonstrãm cã suntem cetãteni europeni, trebuie sã iesim la vot într-un numãr cât mai mare. Cred cã vom depãsi procentul de 40% pe care alianta noastrã si l-a propus pentru aceste alegeri” – deputat Sergiu Vizitiu, presedinte UNPR Vaslui

Maria Ciocârlan - Presedinte sectia 118 Murgeni

Infractiuni la sectia 118 Murgeni. PDL cere anularea voturilor la bolnavii cu probleme pshice!

Scandal la sectia 118 Murgeni, acolo unde din ordinul presedintei Maria Ciocârlan a fost folositã urna mobilã la spitalul din localitate, la sectia de bolnavi cu afectiuni neuropshice. Sâmbãtã seara, de la spital a ajuns la sectia de votare un tabel care cuprindea 79 de nume de persoane cu probleme psihice, care ar dori sã voteze. Managerul unitãtii, Ionel Carp, a anuntat sectia de votare 118 cã “un numãr de 79 de pacienti cu drept de vot si-au exprimat dorinta de a vota. Anexãm tabelul alãturat. Având în vedere cã acestia sunt internati, nu se pot deplasa la sectia de votare, vã rugãm sã luati mãsurile care se impun”. Ori, conform art. 47 din regulamentul care priveste alegerile europarlamentare din 2014, “pentru alegãtorii netransportabili pe motive de boalã sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisã a acestora, depusã cel mai târziu în preziua alegerilor, însotitã de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sã rezulte cã persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipã formatã din cel putin doi membri ai biroului electoral sã se deplaseze cu o urnã specialã si cu materialul necesar votãrii – stampilã cu mentiunea “Votat” si buletine de vot – la locul unde se aflã alegãtorul pentru a se efectua votarea. În raza unei sectii de votare se utilizeazã o singurã urnã specialã”. Desi stia cã trebuie sã aibã declaratii scrise din partea tuturor celor 79 de pacienti în parte, pe care conducerea spitalului îi considera netransportabili, presedinta sectiei a decis cu de la sine putere, încãlcând în mod flagrant legea, cã trebuie sã trimitã urna specialã la spital, duminicã dimineata. Trebuiau 79 de declaratii semnate de fiecare pacient în parte, cu 79 de documente pentru fiecare caz, din care sã rezulte cã pacientul în cauzã este netransportabil. Ori, nu s-a fãcut nimic din toate acestea, iar replica presedintei sectiei de votare este absolut jenantã. “Am considerat cã adresa de la spital, acel tabel, este un act oficial, asa cum prevãd dispozitiile articolului 47 din ghidul pentru alegerile europarlamentare. Am informat, la rândul meu, Biroul Electoral Judetean, despre faptul cã vom folosi urna la spital si am primit aprobare verbalã”, explicã Maria Ciocârlan, presedinta sectiei de votare 118. Mai grav, desi managerul spitalului a sustinut cã are 79 de pacienti care ar dori sã voteze, pe tabelul ajuns în posesia Vremea Nouã se vede clar cã sunt multi pacienti care fie nu au dorit sã voteze, fie nu aveau buletine, semn cã voturile de la spital s-au dorit a fi musamalizate în favoarea unui partid politic. PDL a sustinut cã a fost omis în mod intentionat, atunci când s-a folosit urna de vot, fiind trimise doar persoane care sunt pe placul presedintei Ciocârlan. Ca atare, printr-un apel la 112 s-a fãcut o sesizare privind folosirea în mod ilegal a urnei speciale, fiind fãcutã si o sesizare la Biroul Electoral Judetean. Reprezentantul juridic al PDL invocã, în plângerea penalã cãtre IPJ Vaslui, încãlcarea art. 390, “nerespectarea regimului urnei de vot”, care la alin. 2 prevede cã “Încredintarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al sectiei de votare ori transportarea acesteia de cãtre alte persoane sau în alte conditii decât cele prevãzute de lege se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã si interzicerea exercitãrii unor drepturi”. PDL a fãcut si contestatie la Biroul Electoral Judetean si cere anularea voturilor de la spitalul Murgeni, pe motiv cã nu respectã reglementãrile legale.

“S-a primit o solicitare din partea unui partid politic, pentru ca, la sectia de votare 118 Murgeni, sã fie deschisã urna mobilã. Am comunicat celor de la sectie cã, asa cum prevede legea, urnele, inclusiv cele mobile, nu pot fi deschise decât dupã ora 21, dupã încheierea votãrii. Dacã cumva urna de vot mobilã a fost desigilatã si deschisã, este caz penal, iar cei responsabili vor rãspunde în fata legii”, a declarat Andrei Puicã, prefectul judetului Vaslui


La Bârlad, apatie totalã la vot!

La orele 14.00, la Bârlad s-au prezentat la vot aproximativ 7400 de alegãtori, din cei 61 060 înregistrati la Biroul Electoral Judetean, ceea înseamnã în jur de 12% dintre alegãtorii înscrisi pe listele electorale. Euroscepticismul bârlãdenilor provine poate si din faptul cã Bârladul a beneficiat de foarte putine fonduri europene pentru orasul lor, nu au fost reprezentanti de nimeni din judetul Vaslui (recunoscut ca judet rosu, bazin important electoral al PSD), în Parlamentul European. Printre politicienii prezenti la vot, primul a fost primarul Constantin Constantinescu, urmat de deputatul Adrian Solomon, de reprezentantii PNL, PDL si PPDD.

“Eu nu fac parte din categoria scepticilor, dimpotrivã, consider cã o relatie bunã cu UE e beneficã în primul rând tãrii si nu statelor UE, pentru cã nu suntem printre membrii donatori importanti. Fondurile europene sunt singura variantã de a face ceva. La Bârlad, am avut fonduri europene, pentru stãzile din cartierele noi, iar acum trebuie sã cãutãm fonduri europene pentru a asfalta strãzile ce le vom canaliza. Îmi doresc ca oamenii care ajung în Parlamentul European sã nu politizeze prezenta lor acolo si sã scoatã mizeriile care mai sunt pe masã. Cred cã nu acesta este scopul lor. Legat de UE, problema care mã deranjeazã foarte tare este problema prezentei rromilor nostri în UE. Toate capitalele europene sunt invadate de acesti rromi care sunt într-o situatie deplorabilã, deranjeazã pe toatã lumea, sunt îmbrãcati preost, murdari, obositi si ne stricã imaginea. Sper ca sã se rezolve odatã pentru totdeauna cu imaginea asta care deruteazã pe europeni. Nu acestia reprezintã România si aici trebuie sã lucrãm, este o patã pe obrazul nostru. Sunt bucuros cã suntem în acest concert al UE”, a spus primarul Constantinesc la iesirea de la vot.

“Votul de astãzi este foarte immportant pentru cã dupã cum se observã peste 60-70% din legislatia noastrã este influentatã în mod direct de legislatia europeanã, este important sã votãm pentru ca vocea României sã fie o voce importantã în Parlamentul European si am votat pentru echipa cea mai bunã din punctul meu de vedere ca alegãtor”, a mentionat avocatul Dumitru Boros, vicepresedintele PNL Bârlad.

“Am votat pentru cã îmi pasã si stiu cã doar prin vot putem oferi o sperantã si o schimbare. Am votat pentru locuri de muncã pentru tineri, pentru medicamente pentru vârstnici, pentru scoli si alocatie pentru copii, pentru Pungesti si Rosia Montanã, pentru ca Moldova sã nu mai fie doar polul sãrãciei din Uniunea Europeanã”, a spus deputatul de Bârlad, Tudor Ciuhodaru, la iesirea de la vot.

OPOZITIA ACUZÃ!

Clone “transpartinice” în judetul Vaslui. Membri ai Birourilor Electorale care au fost propusi din partea tuturor partidelor.

FRAUDÃ ELECTORALÃ??? Deputatul PPDD de Bârlad, dr. Tudor Ciuihodaru, atrage atentia cã ceea ce se întâmplã în judetul Vaslui la aceste alegeri europarlamntare, nu este tocmai conform legii. Cinci persoane au ajuns sã fie propuse ca membri ai Birourilor Electorale din partea tuturor partidelor. Trei sunt la Vaslui, una la Bârlad iar o femeie de 29 de ani este din partea tuturor partidelor si în Biroul Electoral din Tãcuta si în cel din Todiresti. Nu este singura persoanã propusã din partea tuturor partidelor în mai multe sectii de votare. În municipiul Vaslui, doi bãrbati de 33 si 24 de ani sunt propusi din partea tuturor partidelor în câte douã sectii de votare. “În aceste conditii avem rezerve cã aceste persoane vor putea asigura corespunzãtor desfãsurarea alegerilor. De aceea am sesizat Biroului Electoral Judetean si am solicitat revocarea “clonelor” transpartinice din sectiile de votare. Nu este singura situatie care ridicã suspiciunea de fraudã la alegerile europarlamentare. Am sesizat BEJ faptul ca listele electorale nu corespund realitatii. Populatia minorã aproape a dispãrut din judet si în centrele urbane sunt mai multi votanti decât locuitori.în conditiile în care numãrul votantilor înscris pe listele electorale este aproape egal cu totalul populatiei nimeni nu poate crede cã populatia cu vârste de pânã la 18 ani, care nu voteazã, reprezintã doar 5,7% din total, adica 22 886 de persoane. Aceste paradoxuri justificã acuzatia de fraudare a alegerilor din 25 mai.”, a precizat deputatul Tudor Ciuhodaru.

Primarul Vlasã, surprins în timp ce împãrtea bani în sectia de votare!

În sectia de votare din satul Toporãsti, comuna Pungesti, în jurul orei 14, primarul Mircia Vlasã a împãrtit banii pentru membrii din comisia de votare.
Spre deosebire de alte alegeri, când indemnizatiile pentru membrii comisiilor de votare, inclusiv a presedintilor sectiilor de votare si loctiitorilor acestora se plãteau la zile bune dupã încheierea procesului electoral, în acest an fondurile necesare au fost deblocate din timp. Astfel încã de zilele trecute, guvernul a transmis în teritoriu prefecturilor fondurile necesare pentru plata indemnizatiilor celor care fac parte din comisiile de votare, iar prefecturile, la rândul lor au virat deja banii primãriilor. Chiar în ziua de votare, banii aferenti indemnizatiilor au fost predati, împreunã cu statele de platã aferente, presedintilor sectiilor de votare din judet de cãtre reprezentantii primãriilor, urmând ca presedintii sã-i distribuie la încheierea votãrii si a procesului de numãrare si înregistrare a voturilor. Indemnizatia pentru membrii comisiilor a fost stabilitã la 85 lei/zi, timp de trei zile, în timp ce presedintii si loctiitorii acestora vor primi drept indemnizatie aceeasi sumã, dar pentru cinci zile, aceste sume fiind impozitate cu 16%, impozitul pe venit.

Dosar penal pentru mitã electoralã

În preziua alegerilor, zi în care nu se mai putea face campanie electoralã, politistii vasluieni au întocmit un dosar penal si au aplicat douã amenzi contraventionalã pentru încãlcarea legii electorale. Cel mai grav caz a fost în comuna Dimitrie Cantemir, acolo unde, în urma unei sesizãri, Politistii de la sectia Ruralã Husi au identificat douã persoane, una în vârstã de 38 ani si alta de 37 ani, care împãrteau mai multor locuitori din localitate bãuturi alcoolice pentru a-i determina sã voteze un anumit candidat la functia de primar la alegerile locale partiale care se desfãsoarã azi, 25 mai. Fatã de cei doi, s-a dispus cercetarea sub aspectul infractiunii de coruperea alegãtorilor, infractiune prevãzutã de art. 386, Cod Penal, fiind întocmit dosar penal. Tot ieri, au fost aplicate douã sanctiuni contraventionale pentru continuarea propagandei electorale dupã încheierea campaniei. Este cazul unui bãrbat de 31 ani din Perieni, si a unuia în vârstã de 63 de ani din comuna Dimitrie Cantemir, care, dupã termenul prevãzut de lege pentru campania electoralã, respectiv ora 0 a zilei de 24 mai, au împãrtit materiale de propagandã electoralã în localitãtile respective.


Zi de alegeri linistitã

Pânã la ora 14 a zilei de azi, ziua alegerilor europarlamentare, pe numãrul de urgentã 112 au fost fãcute doar patru sesizãri cu privire la posibile încãlcãri ale legii electorale. Douã dintre sesizãri au fost fãcute cu privire la douã persoane care doreau sã-si exercite dreptul de vot la alte sectii de votare decât cea din localitatea din domiciliu. Cei doi cetãteni au fost trecuti pe listele suplimentare de votare, putând sã-si exercite astfel dreptul de vot. O altã sesizare a fost fãcutã de o persoanã care a solicitat urna mobilã, acestuia explicându-i-se cã pentru a putea vota prin intermediul acestei urne mobile trebuia sã depunã solicitare la circumscriptia electoralã de care apartine în termenul legal. În sfârsit, o a patra solicitare are ca obiect continuarea campaniei electorale pe raza comunei Cozmesti, în prezent politistii efectuând cercetãri cu privire la acest fapt.

Prezentã slabã la vot!

Conform raportãrii Biroului Electoral Central, situatia prezentei la vot înregistratã la ora 13 este astfel: 12,54% dintre alegãtori înscrisi pe listele electorale, s-au prezentat la urne. În judetul Vaslui, pânã la ora 13.00 s-au prezentat la sectiile de votare putin peste 42.500 cetãteni cu drept de vot, respectiv 11,45% din totalul celor 372.613 persoane cuprinse listele electorale la alegerile europarlamentare. Din acest punct de vedere, judetul Vaslui se aflã pe locul 30 la nivelul tãrii, cu peste 1% sub media nationalã a persoanelor care si-au exercitat dreptul de vot. Din pãcate, este clar dezinteresul pentru aceste alegeri europarlamentare, dat fiind faptul cã procentajul de prezentã la vot înregistrat la alegerile locale din iunie 2012 la aceeasi orã a fost de peste douã ori mai mare, respectiv de peste 25% din numãrul alegãtorilor. La nivel de tarã, cele mai mari procente în ceea priveste prezenta la vot s-au înregistrat sudul tãrii, în judetele Olt (17,62%), urmate de Dâmbovita, Ilfov, Teleorman si Mehedinti. Prezenta cea mai scãzutã la vot se înregistreazã în judetele Iasi, Ialomita, Arad, Timis, cei mai putini alegãtori care au iesit la urne fiind în judetul Maramures, respectiv doar 9,02% dintre alegãtori exprimându-si, pânã la ora 13.00 optiunea de vot.

Prezenta la vot – ora 10.00.

Judetul Vaslui, locul 22 în tarã la prezentã la vot.

În judetul Vaslui, procentajul celor care s-au prezentat la urne pânã la ora 10.00 pentru a desemna europarlamentarii români în urmãtorul mandat de cinci ani a fost de 4,62% din totalul celor 372.613 alegãtori cu drept de vot. Procentul este superior mediei nationale, dar mult mai micã decât cel înregistrat la alegerile locale din 10 iunie 2012, atunci când, pânã la ora 10.30, se prezentaserã la urne 9,36% din cetãtenii cu drept de vot din judetul Vaslui. La nivel national prezenta la vot pânã la ora 10:00 la alegerile europarlamentare a fost de 4,61%, cu 1% mai mare decât la primele alegeri, cele din anul 2007, pentru desemnarea reprezentantilor României în Parlamentul European. Ca de obicei, prezenta mai masivã la vot este în mediul rural, 5%, fatã de 4,3% în orase. În 22 de judete, incluisv judetul Vaslui prezenta la urne înregistratã până la ora 10.00 este superioarã mediei nationale. Cea mai mare prezentã la alegerile europarlamentare se înregistra în: Olt – 7,8%, Teleorman – 6,72%, Ilfov – 6,19%, Dâmbovita – 6,13% si Mehedinti – 6,03%. La ora 10.00, cea mai scãzutã prezentã la vot se înregistra în: Maramures – 3,09%, Timis – 3,52%, Sibiu – 3,54%, Iasi – 3,69% si Cluj – 3,73%.

Ora 13.00:

Detinutii din Penitenciar au votat

Detinutii aflati în custodia Penitenciarului Vaslui si-au exercitat dreptul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din data de 25.05.2014, în conformitate cu dispozitiile Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfãsurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, precum si cu Deciziile Biroului Electoral Central nr. 49D/09.05.2014, 60D/11.05.2014 si 61D/11.05.2014.

Au participat la vot, detinutii care au îndeplinit cumulativ, urmãtoarele conditii:

– au vârsta peste 18 ani sau au împlinit aceastã vârstã în ziua alegerilor;

– nu le -a fost interzis acest drept prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã;

– sunt cetãteni români sau comunitari cu resedinta în România;

– detin acte de identitate valabile;

– au solicitat în scris exercitarea dreptului la vot, presedintelui biroului electoral al sectiei de votare prin intermediul administratiei locului de detinere.

Astfel, la nivelul Penitenciarului Vaslui dintr-un total de 933 persoane încarcerate, au fost identificati 807 detinuti cu drept de vot. Dintre acestia, un numãr de 481 si-au exercite dreptul de vot.

Penitenciarul Vaslui este arondat Sectiei de votare nr. 347 din localitatea Muntenii de Jos si Sectiilor de votare numerele 12, 13 si 14 având sediul în incinta scolii generale nr. 9 “Vasile Alecsandri” din Vaslui, sectii care au asigurat buletinele de vot, listele speciale, stampilele si urnele mobile. Procesul de votare s-a desfãsurat în cluburile din incinta penitenciarului unde au fost amplasate cabinele de vot, luându-se toate mãsurile pentru asigurarea caracterului secret si liber exprimat al votului. Nu au fost semnalate incidente.

Ora 11:30

Urnã mobilã la Murgeni, pentru 81 de bolnavi psihic!

La Spitalul din Murgeni, sâmbãtã seara, s-au centralizat listele cu persoanele care vor sã voteze la alegerile europarlamentare. Conform unor surse, s-a fãcut o listã cu 81 de persoane cu afectiuni neuropsihice, care au semnat pe o listã comunã, arãtând cã sunt de acord cu votarea si solicitã urna mobilã. Ciudat este cã, desi ar fi trebuit consultati toti membrii sectiei de votare arondatã spitalului, reprezentantii PNL si PDL au fost exclusi din comisia care merge la spital, astfel cã doar PSD si alte câteva partide au mers în dimineata zilei de duminicã în sectii, pentru ca bolnavii sã voteze. Partidele excluse au anuntat cã vor depune contestatii.

UPDATE : 11:00

“Am votat pentru echipa cu cel mai bun program”

“Am votat de la prima ora a diminetii si m-am bucurat pentru faptul ca nu eram singura care voteaza atat de matinal. Aceasta m-a determinat sa cred ca lumea constientizeaza importanta alegerile europarlamentare. Am votat pentru echipa cu cel mai bun program, intrucat Parlamentul European este si va fi o institutie puternica, foarte importanta pentru parcursul Romaniei pe termen lung. In urma acestei zile, noi, romanii, ne trimitem 32 de europarlamentari care vor participa la luarea unor decizii majore pentru viata lor si a copiilor si nepotilor lor” – Simona Polak, candidat la alegerile europarlamentare, presedintele organizatiei municipale PNL

Alegeri în sigurantã

Peste 800 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenati, la data de 25 mai, în judetul Vaslui, pentru asigurarea unui climat de ordine si sigurantã publicã si pentru protectia celor 516 sectii de votare, pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European, precum si a alegerilor partiale pentru unele autoritãti locale.

Pentru asigurarea unui proces electoral corect si echidistant, la nivelul judetului Vaslui, pe timpul desfãsurãrii alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenati 267 politisti, 83 de politisti de frontierã, 86 de jandarmi si 80 de pompieri. 516 angajati M.A.I. vor asigura protectia celor 516 sectii de votare, amplasate în 461 locuri. Vor fi luate mãsuri de protectie si la cele 5 sectii de votare din comuna Dimitrie Cantemir, unde se desfãsoarã alegerile partiale pentru unele autoritãti locale. Alti 110 de politisti si jandarmi, în perioada desfãsurãrii procesului electoral, se vor afla în stradã, pentru a asigura mãsuri de ordine si liniste publicã, în vederea prevenirii oricãror fapte antisociale. De asemenea, pentru solutionarea solicitãrilor si semnalãrilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judetului, vor actiona, conform competentelor, alti 70 de politisti, constituiti în 22 echipe operative, un efectiv de rezervã format din peste 80 angajati M.A.I. va fi în permanentã pregãtit sã actioneze, dacã situatia operativã va impune acest lucru. Astfel, în total, peste 800 de angajati M.A.I. vor fi angrenati în misiuni, duminicã, 25 mai 2014, pentru buna desfãsurare a scrutinului electoral.

Voteazã legal!

„Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Voteazã legal”, la Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui au fost primite 500 de afise, ce au fost postate în spatiile cu vizibilitate mare. Acestea vor putea fi consultate si în ziua alegerilor, la toate sectiile de votare din judetul Vaslui. Scopul campaniei este informarea, prevenirea si constientizarea cetãtenilor români, cu drept de vot, asupra sanctiunilor aplicate în cazul nerespectãrii legislatiei în vigoare. Reamintim cã potrivit articolului 387 din Codul Penal (frauda la vot) votarea de douã sau mai multe ori, sau introducerea în urnã a mai multor buletine de vot, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã si interzicerea exercitãrii unor drepturi. De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegãtorilor) prevede cã (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze sau sã nu voteze o anumitã listã de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitãrii unor drepturi. (2) Nu intrã în categoria bunurilor prevãzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolicã, inscriptionate cu însemnele unei formatiuni”, a comunicat Inspectoratul de Politie a Judetului Vaslui.

Citeste si: Dumneavoastră mergeţi duminică la vot?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.