spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

CUTREMUR PUTERNIC, resimțit la București și în Alexandria

- Advertisement -

Un cutremur a avut loc în jurul orei 12.30. Seismul s-a resimțit puternic în București, în sudul și estul țării.

Cutremurul, de 6,5 grade, s-a produs, la ora 12:24, în Marea Egee, la o adâncime de doi kilometri. Cutremurul s-a resimțit destul de puternic atât in zona de nord a Bucureștiului, cât și în cea de sud. A fost cel puțin o replică.

La Alexandria, cei care au resimțit cele două replici ale seismului au fost mai ales locatarii de la nivelele superioare ale imobilelor. „S-a mișcat patul cu mine. Am simțit, așa, de parcă tremura salteaua. Stau în blocul Patria, cel cu bulină roșie. Vă dați seama că m-am speriat, mai ales că blocul este și crăpat, se vede cu ochiul liber”, a povestit, pentru EVZ,  M. Dencu.

Și fetele de la mai multe echipe de baschet, care participă la Campionatul Național de Baschet Under 16, cazate la Hotel Parc, din centrul municipiului Alexandria, au ieșit pe holuri atunci când s-a produs seismul.

Directorul științific al INFP, MIrcea Radulian, a declarat pentru B1 TV că vor urma și replici, însă acestea nu se vor resimți și în România.

„Este vorba de un cutremur cu o magnitudine de 6,5 produs în nordul Mării Egee. Nu ar trebui să ne îngrijoreze, deoarece poate fi resimțit, dar nu poate produce pagube în țara noastră. Vor fi replici, deoarce este vorba de un cutremur de suprafață. Replicile vor fi de o magnitudine mai mică, dar pot fi si de peste 5 grade”, a declarat Mircea Radulian.

Nordul Mării Egee este o zonă activă din punct de vedere seismic. Aceste cutremure de mici dimensiuni detensionează zona, dar pot și activa alte zone seismice. „Depinde dacă acest cutremur a reușit să detensioneze zona sau vor veni și cutremure mai mari”, a adăugat acesta.

„Unii specialiști spun că aceste cutremure mici sunt utile, deoarece detensionează zona seismică, fiind evitat astfel un cutremur mare, alții au păreri contrare”, a declarat Aurel Udor, fostul șef al ISU București, într-o intervenție la B1Tv.

Totodată, acesta a avertizat că este extrem de important să depășim momentul de șoc, pentru a nu intra în panică și a lua decizii care ne pot pune în pericol viața, cum ar fi să fugim pe scări.

„Casa scărilor este cea mai slabă parte a unei construcții. dacă depășești momentul de șoc, te poți adăposti în poziție de fetus, pentru a-ți proteja capul, sub o masă”, a subliniat Aurel Udor.

Fără pagube sau victime

Cutremurul care s-a produs la prânz în nordul Mării Egee nu a produs pagube materiale în România, Grecia, Turcia sau Bulgaria, însă mulți localnici au intrat în panică. În Vestul Turciei, numeroși localnici au ieșit fugind din case pe străzi, de teamă să nu fie striviți sub dărâmături, scrie Reuters, citând presa locală.

Cutremurul s-a resimțit destul de puternic în cel mai aglomerat oraș al Turciei, Istanbul, precum și în localitățile de pe coasta Mării Egee, dar nu s-au raportat pagube materiale sau pierderi de vieți omenești până la această oră.

Turcia este adesea zguduită de cutremure. În 2011, 600 de oameni au murit într-o provincie din est, în urma producerii unui seism cu o magnitudine de 7,2 grade. În 1999, două cutremure extrem de violente au curmat viața a peste 20.000 de persoane.

Nici în Bulgaria nu au fost semnalate pagube, însă localnicii, mai ales cei din sud, au tras o sperietură zdravănă, scrie novinite.com.

Cititi: http://www.evz.ro/cutremur-in-capitala.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.