spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

SANCTIONATI POLITICIENII CORUPTI SI TRÃDÃTORI!

- Advertisement -

Gazele de sist, circul de la Bucuresti, incompetenta alesilor locali

Duminicã, 25 mai, toatã suflarea judetului Vaslui este chematã la urne, la niste alegeri care au o mizã extrem de importantã, însã putin mediatizatã în ultima lunã de zile. Dupã cinci ani de mandat, Parlamentul European va avea noi membri din România, chiar dacã unii dintre fostii europarlamentari vor începe un nou mandat, pe baza voturilor primite de la alegãtorii români. Media sondajelor de opinie publicate în ultimele 30 de zile indicã un numãr de cinci partide care vor trece pragul electoral pentru a intra în Parlamentul European. Aproape la unison, toate sondajele de opinie comandate si publicate în perioada campaniei electorale previzioneazã un rezultat pozitiv la alegerile europarlamentare pentru Alianta politicã PSD-UNPR-PC, Partidul National Liberal, PDL, Miscarea Popularã si UDMR. Totusi, ce scoruri se estimeazã a se obtine la Vaslui? Este întrebarea pe care si-o pun toti politicienii din judet implicati în procesul electoral si care ar dori sã maximizeze potentialul electoral al partidelor pe care le reprezintã. Un lucru este sigur: la Vaslui lupta pe procente se va duce între cele PNL si Alianta dintre PSD-Partidul Conservator si UNPR, cu cei de la PDL pe post de outsideri. Si mai este ceva demn de luat în calcul, atunci când vine vorba de judetul Vaslui. Locuitorii acestui judet sunt cei mai amãrâti europeni, conform statisticilor publicate de Biroul European de Statisticã. Cifrele spun totul: un vasluian are o putere de cumpãrare de 30 de ori mai micã decât un londonez! Mai au interes vasluienii sã iasã la vot, în asemenea conditii? O întrebare la care vom afla rãspunsul în cursul zilei de duminicã.

Din punct de vedere tehnic, procesul de votare va începe duminicã la sapte dimineata si se va încheia la ora 21:00. Potrivit ministrului de interne, Gabriel Oprea, în ziua alegerilor, ordinea publicã va fi asiguratã de peste 50 de mii de politisti, jandarmi, politisti de frontierã si pompieri, astfel încât scrutinul sã aibã loc în bune conditii. Tot duminicã, în paralel cu scrutinul pentru Parlamentul European, vor avea loc în 19 judete, printre care si Vaslui, alegeri partiale pentru posturile vacante din administratia localã – presedinte de consiliu judetean, primar sau consilier local. La Dimitrie Cantemir, alegãtorii se vor prezenta într-un numãr mai mare decât în alte localitãti, pentru cã miza alegerilor de acolo va fi alegerea unui nou primar. PNL si PSD par cele mai decise în a-si adjudeca primãria de la D. Cantemir, iar rezultatele se vor vedea duminicã seara. Analiza campaniei electorale în judetul Vaslui indicã un lucru foarte ciudat: PSD, alãturi de aliatii de la Partidul Conservator si UNPR, au fãcut o campanie discretã, cu discutii directe cu alegãtorii, fãrã o mediatizare prea importantã. Fatã de Iasi, de exemplu, unde sunt amplasate zeci de bannere electorale pe drumurile judetene si nationale, organizatia condusã de Buzatu nu a cheltuit niciun leu pentru publicitatea stradalã, cu exceptia afiselor de la panourile electorale. Singura actiune notabilã a pesedistilor a fost vizita lui Ponta la Vaslui, sâmbãta trecutã, când acesta a venit cu sacul de promisiuni cãtre primari si conducerea Consiliului Judetean.

PNL a actionat militãreste: campanie electoralã, întâlniri cu alegãtorii, conferinte de presã. Miscarea Popularã a devenit „Vrânceanu SRL”

În timp ce fostii colegi din PSD fãceau calcule politice din birourile de la Vaslui sau Bârlad, liberalii condusi de deputatul Ciurariu au fost mai mult decât activi în campania electoralã. Au avut invitati de la Bucuresti, nume cunoscute în politica nationalã, prezentarea candidatului pe regiunea Nord Est si a candidatului din judetul Vaslui, Simona Polak, conferinte de presã, întâlniri cu oamenii de pe stradã. Faptul cã au actionat mai uniti ca niciodatã demonstreazã cã PNL vrea sã obtinã un rezultat foarte bun la aceste alegeri. Organizatia judeteanã a Partidului Democrat Liberal, în schimb, nu a fãcut nimic pentru a-si prezenta candidatii, cu exceptia unei zile pline de activitãti politice, în care Monica Macovei sau Cãtãlin Predoiu au discutat cu membrii de partid sau simpatizantii din Vaslui, Bârlad sau Husi. În rândul electoratului din judet existã încã o perceptie negativã când vine vorba de PDL, drept partidul care a tãiat salariile functionarilor din administratie, ale pensionarilor sau veteranilor de rãzboi. În plus, conducerea PDL de la Vaslui a fost taxatã de liderii liberali drept „formatã din traseisti”, un lucru care va cântãri greu în economia acestor alegeri. Miscarea Popularã are mari probleme de imagine, dupã instalarea lui Ion Vrânceanu în functia de presedinte. Vrânceanu s-a lãudat în fata sefilor de la Bucuresti cã va face un scor electoral frumos, însã realitatea din teren pare sã-l contrazicã. PMP nu dispune de organizatii importante în judet, totul fiind construit în grabã, în ultimele douã luni. În plus, intelectualii de marcã pe care Miscarea Popularã îi avea în rândurile sale au pãrãsit partidul, scârbiti de atitudinea afisatã de Vrânceanu. Despre UDMR nu ar fi multe de spus, decât cã seful organizatiei, „ungurul” Nicu Vârlan a reactivat o serie de organizatii locale, formate din români, totul din dorinta de a aduce cât mai multe voturi maghiarimii. La ultimele alegeri europarlamentare, Laszlo Tokes a primit de la alegãtorii din judetul Vaslui în jur de 1.000 de voturi, iar greselile comise atunci ar trebui sã nu se mai repete. Cel putin, fraudele electorale ar trebui sã nu mai existe…

Iatã primele estimãri, pe baza calculelor politicienilor din judet

Niciun partid nu a prezentat, în judetul Vaslui, o situatie legatã de procentele pe care le-ar putea primi la alegerile de duminicã. Sunt unele calcule, însã, care aratã adevãrata putere a formatiunilor politice din judet. Se estimeazã cã alianta PSD-UNPR-PC ar obtine în jur de 50% din totalul voturilor la Parlamentul European, lucru realizabil dacã luãm în calcul cã majoritatea primarilor dim judetul Vaslui sunt de la PSD, iar conducerea Consiliului Judetean este în mâna sefului social-democrat, Dumitru Buzatu. PSD si aliatii sãi ar putea chiar trece de procentul de 50%, desi campania dusã a fost destul de anemicã, în plan mediatic. Partidul National Liberal, condus de deputatul Ciurariu, are drept tintã electoralã procentul de 20%, un target realizabil, prin prisma celor 22 de primari, a zecilor de alesi locali si judeteni. PDL Vaslui are si el un numãr de primari si alesi locali, mult mai mic decât cele douã mari formatiuni politice din judet, însã are aspiratii mari. La întâlnirile cu alegãtorii din Vaslui, Bârlad sau Husi, liderii partidului au vorbit de un procent mai mare de 15% pe care l-ar obtine în judet. Este greu de spus ce se va petrece la urne când vine vorba de PDL, care nu a scãpat de etichetele puse în perioada guvernãrii Boc. Miscarea Popularã, care nu are nici primari si nici masinãria de partid ale altor formatiuni, are în schimb mari probleme de credibilitate, cu noul presedinte de organizatie judeteanã, fiind creditat cu 2-4% dintre optiunile electorale ale vasluienilor. Partidul Poporului este într-o scãdere de formã fatã de alegerile locale, nemaiavând acelasi mesaj incitant. PPDD nu a avut actiuni electorale de marcã în judet, cu exceptia, poate, a circului pe care Alexandru Volocaru îl face în Consiliul Local Vaslui, sedintã de sedintã, pozând într-un stâlp al comunitãtii. Partidul lui Dan Diaconescu este creditat cu un procent de pânã la 5% la aceste alegeri.

Ce rol vor avea candidatii independenti la aceste alegeri?

Mircea Diaconu, actorul reprezentativ al generatiei ’80, are sanse sã ajungã europarlamentar. Intrat în conflict cu conducerea PNL, a ales sã plece din partid si sã-si facã o campanie pe baza numelui sãu si a notorietãtii. Unii politicieni cred cã, numai în judetul Vaslui, Diaconu ar putea primi în jur de 2% din voturile alegãtorilor, un procent foarte mare, însã explicabil prin aceea cã actorul crede cã o parte dintre liberali vor fi alãturi de el. Corina Ungureanu, fosta campioanã olimpicã si europeanã, are si ea sanse sã ajungã în Parlamentul European, prin prisma imaginii foarte bune pe care o are în rândul românilor si a faptului cã este o voce aparte, care îsi propune sã lupte alãturi de organizatiile neguvernamentale în lupta contra exploatãrii gazelor de sist. Restul candidatilor independenti, dar si alte partide, cazul Fortei Civice, vor obtine rezultate sub 1%, mai estimeazã observatorii politici din judet.

Unii europeni au început sã voteze

Procesul de votare pentru Parlamentul European este în desfãsurare, deja, vineri, în Cehia si Irlanda, dupã ce Olanda si Marea Britanie au dat, joi, startul acestor alegeri, amenintate de ascensiunea partidelor eurofobe si populiste si de un absenteism accentuat. Sondajele aratã cã, desi interesul fatã de scrutin este destul de scãzut în întreaga Europã, cetãtenii unora dintre tãrile comunitare – precum Polonia, Franta sau Italia – intentioneazã sã participe la vot într-o proportie mai mare. Primele rezultate partiale ale alegerilor pentru desemnarea noii componente a legislativului european vor fi anuntate în noaptea de duminicã spre luni.

Iatã rezultatele din 2009: doar 20% dintre vasluieni au iesit la vot!

Cu cinci ani în urmã, dupã centralizarea voturilor din sectiile de votare din judetul Vaslui la alegerile europarlamentare, PSD a obtinut cel mai bun scor, cu peste 45% din voturile exprimate, urmat de PDL, cu aproximativ 22%, si de PNL cu peste 17%. PRM a obtinut 9%, iar Elena Bãsescu – 4,03%. PNTCD a obtinut 0,87%, Forta Civicã 0,44% si UDMR 0,24%. Candidatul independent Pavel Abraham a obtinut 1,14%. La alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, prezenta la vot în judetul Vaslui a fost de 20%. La euroalegerile din 2007 s-a înregistrat o prezentã la vot de 31,93%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.