spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Lunar, nouă femei vor beneficia gratuit la Iaşi de reconstrucţia sânilor

- Advertisement -

Începând de săptămâna viitoare, pacientele diagnosticate cu cancer mamar care au suferit intervenţii chirurgicale de îndepărtare a sânului afectat pot beneficia gratuit de recons­trucţie mamară prin subprogramul de endoprotezare după afec­ţiuni oncologice derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În Iaşi, clinica ce derulează momentan subprogramul de refacere a sâ­nului pierdut este cea de Chirurgie Plastică, Estetică şi Micro­chirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon“, urmând ca de luna viitoare să fie derulat şi în cadrul Institutului Regional de On­cologie. „Cancerul de sân este o boală frecventă, care are un impact psihologic puternic asupra pacientelor. În această zonă săracă privind ajutorul oferit pacientelor s-a acordat acum un sprijin real prin alocarea unui buget total de 2,52 de milioane de lei, prin care 800 de bolnave cu cancer mamar vor beneficia de reconstrucţie ma­mară“, a declarat ec. Robert Dâncă, preşedintele Casei Judeţene de Asi­gurări de Sănătate Iaşi.

Programul finanţat din luna mai de către CNAS oferă pacientelor care suferă de cancer mamar acces la tratamente şi la reconstrucţie mamară prin endoprotezare. CJAS Iaşi a primit pentru a derula acest program un buget de 145.000 de lei, iar specialiştii estimează că se vor realiza lunar nouă reconstrucţii mamare prin endoprotezare, costul mediu pe pacien­tă fiind de 3.150 de lei. Momentan, în evidenţa Institutului Regional de Oncologie se află 2.144 de paciente care au fost diagnosticate cu cancer mamar, iar dintre acestea, în 2013, aproximativ 170 au suferit o operaţie de mastectomie.

„Avem prima pacientă“

„Salutăm această iniţiativă, prin care în sfârşit ne înscriem, măcar în acest domeniu, în conduita întâlnită în Europa şi în lume. Vinerea trecu­tă, comisia profesorilor de chirurgie plastică s-a reunit la Bucureşti pentru a simplifica adresabilitatea a­ces­tui subprogram. În ţările civilizate, femeile ajung la control în stadiu incipient al cancerului, nu într-un stadiu avansat, cum se întâmplă la noi. În România, pa­cientele sunt speriate şi ajung în pragul suicidului când aud diagnosticul. Acest subprogram este un pas mare înainte, însă, din nefericire, la noi încă sunt specialişti care le spun pacientelor că reconstrucţia mamară înseamnă risc de recidivă a cancerului, ceea ce este fals. Pa­cientele care au suferit o mastectomie trebuie convinse, informate şi educate că pot scăpa de acest hanicap“, a explicat prof. dr. Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Profesorul a adăugat că o pacientă, pentru a fi declarată eligibilă în cadrul subprogramului, trebuie să facă dovada unei evaluări din partea unui specialist oncolog care să certifice existenţa cancerului şi a unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Cu aceste acte femeia se poate interna în orice clinică din cele 16 care derulează subprogrmul şi acolo i se va face o fişă de observaţie în care se va indica explicit necesitatea reconstrucţiei mamare prin en­doprotezare.

„Banii asigură implantul mamar necesar reconstucţiei sânului şi acesta va fi achiziţionat prin serviciul de achiziţii publice din cadrul spitalului în care se află clinica care derulează subprogramul. Eu am vorbit deja cu managerul Bârliba şi mi-a spus că de săp­tămâna viitoare va lansa procedura de achiziţie publică a implanturilor mamare şi a expanderelor tisulare. Azi deja ni s-a adresat şi prima pacientă care va fi beneficiară a suprogramului“, a mai menţionat şeful clinicii.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/lunar-noua-femei-vor-beneficia-gratuit-la-iasi-de-reconstructia-sanilor–50294.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.