spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Un adolescent a rămas fără degete după ce a lovit un proiectil găsit în Iaşi

- Advertisement -

Curiozitatea nesăbuită a unui adolescent a speriat de moarte întreg satul Cuza Vodă. După explozia care l-a mutilat pe tânăr, oamenii au ieşit speriaţi pe uliţe, crezând că a început războiul. Martorii tragediei din comuna Popricani povestesc clipele de groază de după explozie, cu băiatul agonizând.

Câmpurile din Iaşi, odinioară front în al doilea război mondial, sunt înţesate cu bombe rămase neexplodate. Pompierii sunt chemaţi aproape zilnic în judeţe pentru ridicarea proiectilelor găsite de ieşeni. Culmea este că bombele sunt găsite chiar la suprafaţă, şi nimeresc în mâna copiilor care din prea multă curiozitate le detonează.

Ieri, un tânăr în vârstă de 17 ani a lovit cu ciocanul un proiectil exploziv pe care l-a găsit pe câmp. Din inconştienţă, băiatul a ţintuit vârful proiectilului de un spalier şi l-a lovit în capăt, la focos. În urma deflagraţiei puternice, care a fost auzită de comunitatea întreagă din satul Cuza Vodă (Popricani), baiatului i-au sărit toate degetele de la mâna stângă şi a fost găurit la propriu de schije. În urmă cu doi ani, doi copii din Bălţaţi au procedat la fel, cu un proiectil găsit la marginea drumului. Unul dintre ei trebuie să se descurce acum numai cu un braţ.

Clipe de groază

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă spun că, în şcoli şi grădiniţe, elevii sunt aten­ţionaţi să nu atingă proiectilele, dar unii copii nu pot rezista curiozităţii. Asta s-a întâmplat şi ieri, când tânărul de 17 ani, care păştea caprele lângă satul Cuza Vodă, a găsit un proiectil explozibil folosit de tunurile atiaeriene în al doilea război mondial. El a băgat bomba în geanta pe care o purta mereu asupra sa. Nemaiputând rezista curiozităţii, a mânat caprele în staulul afla lângă sat şi s-a apucat de treabă. S-a urcat pe o cuşcă de câine, a ţintuit proiectilul cu vârful de un spalier, iar cu un ciocan a izbit ca­pătul proiectilului. Deflagraţia a fost auzită de întreg satul, lumea ieşind pe uliţe, întrebându-se ce se întâmplă. Explozia i-a retezat băiatului trei degete de la mâna stângă, iar schijele i-au străpuns întreg corpul, chiar şi la nivelul feţei. Coşmarul pentru băiat nu s-a terminat, iar martorii au po­vestit clipele de groază. „Am auzit nişte urlete şi am văzut băiatul cum mergea, striga, cădea şi apoi iar se ridica. Striga foarte tare că îl doare. A mers vreo câteva sute de metri, iar când a ajuns la primele case, pe imaş, s-a pus jos şi a zis că moare. Am sunat la 112, că era plin de sânge“, a povestit o femeie care locuieşte în apropiere. Un localnic a povestit că a stat de vorbă cu rănitul. „Mi-a zis că mai întâi a lovit proiectilul cu un băţ. A zis că a vrut să vadă ce are înăuntru, apoi a bubuit“, le-a spus acesta poliţiştilor. Rănit şi sân­gerând, băiatul a parcus drumul pe jos până în marginea satului, aproximativ 400 – 500 de metri.
Imediat cum au sunat la 112, la faţa locului a fost trimis elicopterul SMURD care l-a transportat de ur­genţă la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Pacientul se află internat în Secţia de Chirurgie Plastică şi deocamdată i se fac investigaţii. Cel mai probabil va fi operat astăzi de chirurgi. Mo­mentan, tânărul este stabil, con­ştient şi comunică bine cu noi. Are amputate toate degetele de la mâna stângă, mai multe plăgi produse de schije la nivelul feţei, al toracelui şi al membrelor superioare“, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD.

Recensământul bombelor

Pirotehniştii bănuiesc că bomba a fost găsită în jurul unui şantier unde a fost săpată o fundaţie. Aceştia au găsit resturile proiectilului în zona unde s-a produs deflegraţia. „A fost «periată» o zonă de aproximativ 500 – 600 de metri. Nu s-au mai găsit alte proiectile“, a precizat comisarul şef Corneliu Ioniţă, de la Serviciul Pirotehnic al Poliţiei. Potrivit celor de la ISU, de la începutul anului au fost găsite zeci de proiectile, o mare parte fiind grenade de mână. Unele au fost găsite la suprafaţă, iar altele în urma unor săpături. „În primele pa­tru luni au fost găsite 85 de proiectile, 56 bombe aruncător, o grenadă defensivă, 29 grenade defensive, şapte bombe de aviaţie şi peste 1.000 de elemente de muniţie“, a precizat Silvia Spiridon, purtător de cuvânt al ISU.

Vezi video: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/un-adolescent-a-ramas-fara-degete-dupa-ce-a-lovit-un-proiectil-gasit-in-iasi-imagini–50174.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.