spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
Vaslui
28-mai-2024

Peste 1 milion de ţigarete, confiscate în patru luni la frontiera ieşeană

- Advertisement -

Contrabanda este în creştere pe frontiera de est: în primele 4 luni ale anului s-au confiscat cu 550% mai multe ţigări decât în tot anul 2013.

Vameşii şi poliţiştii de frontieră, ajutaţi de o firmă de consultanţă, au lansat prima campanie împotriva contrabandei de ţigări. Potrivit firmei de consultanţă Euromonitor Business consulting Services, pia­ţa neagră a ţigărilor a atins cea mai ridicată cotă din ultimii trei ani, din acest domeniu. Astfel, piaţa neagră a atins o cotă de 32,4 % din piaţă în regiunea de nord-est a României. Evident, Iaşul între cele şase judeţe ale regiunii, deţine o mare parte din piaţa neagră, deoarece se învecinează direct cu Republica Moldova. Potrivit poliţiştilor de frontieră şi vameşilor, prin Vama Albiţa sunt trecute cele mai mari cantităţi de ţigări de contrabandă, ascunse în camioane, iar pe la Sculeni se face micul trafic. „Tot­odată, au crescut şi cantităţile de ţigări confiscate. Dacă pe tot parcursul anului 2013 au fost confiscate 500.000 de pachete de ţigări de contrabandă, au fost date 954 de amenzi şi au fost făcute 64 de sesizări penale, în primele patru luni ale acestui an a fost confisată deja cantitatea de 250.000 de pachete, adică jumătate cât a fost pe parcursul anului trecut. Deja în aceste luni au fost făcute 130 de sesizări penale“, a precizat Liliana Ion, directorul Direcţiei Regionale a Vămilor. De asemenea, poliţiştii de frontieră au confiscat în primele patru luni ale anului cu 550% mai multe ţigări decât pe întregul an 2013, adică peste 1,1 milioane de ţigarete. „Frecvent, ţigările sunt lipite pe corp, în autoturisme modificate artizanal, dacă vorbim de tranzitarea punctului vamal. De asemenea, la frontieră, cantităţi de ţigări au fost depistate în timp ce erau transportate peste Prut cu barca, cu funia, prin tragerea cu lanseta sau pur şi simplu lăsate să plutească, iar curentul le transporta de la un mal la celălalt. În primele patru luni ale anului 2013 au fost confiscate 182.000 de ţigarete, faţă de 1.122.888 în aceeaşi perioadă a acestui an“, a precizat şi Ştefan Alexa, comandantul Poliţiei de Frontieră Iaşi. Potrivit studiilor de piaţă făcute de producătorii de ţigări, în 2011 piaţa ţigărilor de contrabandă reprezenta 34,1 %, în 2012 – 25,2%, iar în 2013, aceasta era de 22,9%.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/peste-1-milion-de-tigarete-confiscate-in-patru-luni-la-frontiera-ieseana–50044.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.