spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Fetiţă de 1 an şi 4 luni, moartă după al doilea stop cardio-respirator în ambulanţă la Iaşi

- Advertisement -

Deces cu multe întrebări şi puţine răspunsuri. O fetiţă de un an şi patru luni din comuna Moţca a decedat sâmbătă după ce a făcut mai multe stopuri cardio-respiratorii în ambulanţa care o transporta de la Spitalul Municipal din Paşcani spre Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi. Minora a făcut pe drum un stop cardio-respirator, medicii ambulanţieri au reuşit să o resusciteze, însă până să ajungă la Iaşi a mai făcut unul, iar doctorii nu au mai putut să o salveze. Manevrele de resuscitare au constinuat şi după ce copilul a ajuns la spital, însă în zadar. Astfel, decesul co­pilei a fost pronunţat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi.

Toţi arată acum cu degetul spre spital

„Fetiţa de un an şi patru luni a ajuns iniţial la Paşcani în stop cardio-respirator. Ea a fost acolo intubată, a stat în spital două ore şi apoi uşor stabilizată a fost trimisă la noi cu o ambulanţă cu medic. Pe parcursul drumului, pacienta a făcut un stop cardiac, a fost resuscitat timp de oră, manevrele au fost continuate şi după ce a ajuns la noi, dar ca rezultat a fost declarat decesul acesteia. Copila era şi subnutrită, avea doar 6 kilograme în loc de 10-11, cât ar fi trebuit să cân­tărească la vârsta ei“, a explicat dr. Lucian Cernahovschi, purtător de cuvânt al Spitalului de Pediatrie din Iaşi. Potrivit informaţiilor de la asistentul social din comuna Moţca, copila decedată a fost internată săptă­mâna trecută la Spitalul Municipal din Paşcani pentru că părinţii au observat că micuţa se simţea rău, însă după câteva zile medicii din spital au decis că starea minorei este bună, şi atunci au externat-o. Dar, la o zi după externare, starea fetiţei s-a înrăutăţit, şi atunci familia a sunat Salvarea. Minora a fost dusă iar la spitalul păşcănean, de data aceasta în stare critică, şi atunci doctorii au decis să o transfere la Iaşi. Însă, deşi ei re­uşiseră să o stabilizeze, pe drum fetiţa a făcut două stopuri cardio-respiratorii, care i-au adus sfârşitul. „Din punctul nostru de vedere, al asistenţei sociale, familia nu are nicio vină în ceea ce s-a întâmplat. Părinţii nu pot fi acuzaţi de neglijenţă. Copilul avea o afecţiune ge­netică, era luat în evidenţa medicului şi avea făcute toate vaccinurile. Nu este un caz de neglijenţă. Pă­rinţii s-au dus cu copilul la Spitalul din Paşcani când au văzut că starea acestuia nu este bună. Dar de la Paşcani li s-a spus ca fetiţa este bine, şi atunci a fost externată. Ni s-a spus chiar că fetiţa a venit acasă cu branula la mână“, a spus Cris­tina Toma, asistent social în comuna Moţca.

Părinţii sunt oameni la casa lor

Părinţii copilei decedate mai au doi copii, dintre care unul cu grad de handicap grav. Potrivit asistentului social, familia este una cu venituri medii, care se îngrijeşte de copii şi de gospodărie. Cazul fetiţei este acum anchetat şi de specialiştii de la Di­recţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). „Din primele informaţii de la nivelul comunei se pare că minorul a fost îngrijit corespunzător de părinţi, dar deocamdată cazul este încă în anchetă. Din câte am înţeles, copilul ar fi avut o malformaţie cardiacă care abia la patru ani ar fi putut fi operată, dar care nu ar fi trebuit să-i afecteze orga­nismul astfel încât să se ajungă la anemie“, a spus Tiberiu Bantaş, pur­tător de cuvânt DGASPC. Deşi cazul este unul de maxim interes pentru public datorită gravităţii sale, şi deşi o posibilă greşeală ar putea fi chiar în curtea sa, directorul spitalului din Paşcani, dr. Costică Pânzaru, a refuzat să comenteze cazul „în afara programului de lucru“, in­dicându-ne să vorbim cu purtătorul de cuvânt. Acesta însă nu a răspus deloc la telefonul nostru în cursul serii.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/fetita-de-1-an-si-4-luni-moarta-dupa-al-doilea-stop-cardio-respirator-in-ambulanta-la-iasi–49904.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.