spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Președintele României, Traian Băsescu, în vizită la UPA din Iași

- Advertisement -

Președintele României, Traian Băsescu, a avut duminică o întâlnire cu Rectorul, decanii facultăților și membrii Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași, în cadrul unei ședințe extraordinare a acestui organism academic, prezidată de Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului Universitar. Timp de o jumătate de oră președintele a discutat cu conducerea UPA si cu studenții prezenți la întâlnire pe teme precum sistemul de învățământ superior românesc, relațiile dintre universități și studenții din Republica Moldova care studiază în România.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași, a declarat că întreaga comunitate academică a Universității este onorată de prima vizită a unui președinte în exercițiu în instituție. ”Ne onorează prezența dumneavoastră, Domnule Președinte, în cadrul Universității noastre, și aș vrea să fac trei comentarii. Dumneavoastră ați avut un rol important, în 2005, în a ralia partidele politice, astfel încât să fie semnat Pactul pentru Educației. De asemenea, ați administrat, prin Comisia Prezidențială, foarte bine coagularea și aplicarea Legii Nr.1/2011 a Educației, lege care a introdus principii, articole de lege care aduc universitățile private la standardele celor de stat. Nu în ultimul rând, ați mai fost în spațiile Universității noastre, acum patru ani, când UPA a pus la dispoziție un spațiu pentru Consulatul Republicii Moldova de la Iași”, a declarat rectorul UPA.
Traian Băsescu, președintele României, a mulțumit din nou conducerii Universității pentru gestul extraordinar de a oferi spațiu pentru Consulat. ”Există, aici, una dintre puținele universități de la care aflu că Legea Educației Naționale este una bună. Dacă aș merge la „Spiru Haret”, probabil că m-ar lua cu pietre. S-a creat o competiție egală între universitățile de stat și cele private. Această lege este considerată, la nivel european, drept cea mai modernă. Nu am fi avut învățământ de performanță fără ea”, a precizat președintele.
Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul UPA, l-a întrebat pe Traian Băsescu cum evaluează perspectiva existenței în România doar a învătământului superior de stat, în condițiile în care piaaț este afectată de practici neconcurențiale ale universităților de stat. Traian Băsescu a specificat că nu crede că se va ajunge să avem doar o singură formă de învățământ, respectiv cel de stat, și a admis înseamnă ”o necinste faptul că universitățile de stat au foarte multe locuri cu taxă. Fenomenul a fost generat de guverne, care nu au avut suficiente fonduri”.
În cadrul întâlnirii cu comunitatea academică de la UPA din Iași,Traian Băsescu a rememorat și experiențe de dinainte de a fi Președinte al României. Lect.univ.dr. Mark Bucuci l-a întrebat pe Președinte dacă au existat profesori care să îi transmită o atitudine care să îi fie de folos în în cele două mandate. ”A existat profesorul Oargă, un ardelean, cu care făceam psihologie. De câte ori intram în laboratorul său găseam harta României Mari și ne spunea că noi trebuie să știm ce semnificație are această hartă și că trebuie să purtăm această hartă și tricolorul în suflete”, a răspuns președintele.
În finalul întrevederii, Președintele României, Traian Băsescu, a ținut să mulțumească din nou conducerii UPA din Iași pentru gestul de a oferi, cu titlu gratuit, sediu pentru Consulatul României, precizând că „așa cum m-ați mai ajutat o dată, sunt sigur că o să mă mai ajutați. Gestul dumneavoastră, domnule Rector, a fost foarte foarte important, în condițiile în care, la nivelul autorităților locale, nu s-a putut găsi o soluție vreme de câțiva ani”.
Biroul de Presă
UPA din Iași

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.