spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

Poliţiştii şpăgari, filmaţi şi înregistraţi de anchetatori când luau mită

- Advertisement -

În cazul poliţiştilor acuzaţi că luau mită de la şoferii opriţi în trafic, anchetatorii susţin că au probe care dovedesc clar vinovăția acestora, şi anume înregistrări ambientale, audio-video, chiar în timp ce agenţii de poliţie luau şpagă.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au confirmat ieri că s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de cinci poliţişti de la Secţia Moara, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi falsuri în acte.

Încă de la începutul anchetei, vizat de investigatori a fost şeful postului de poliţie al comunei Moara, agentul-şef Vasile Romică Albu, ceilalţi suspecţi în dosarul în cauză fiind prinşi luând şpagă, pe înregistrări, în urma monitorizării.

Monitorizaţi aproape o lună de procurori şi ofiţeri anticorupţie

Surse judiciare ne-au spus că monitorizarea poliţiştilor în cauză s-a făcut timp de aproximativ o lună, iar numai în această perioadă procurorul de caz şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au constatat zeci de infracţiuni comise de agenţi din cadrul Secţiei Moara.

Interesant este faptul că, potrivit unor surse chiar din rândul anchetatorilor, de şpăgile cerute de poliţiştii de la Moara ştiau şi colegi de-ai acestora, chiar şi şefi din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava. „Mai toată poliţia ştia de şpăgile de la Moara, dar nimeni nu ne-a sesizat”, ne-a mărturisit, ieri, unul dintre investigatori, precizând că ancheta în acest caz a început la sesizarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Pe lângă şeful de post de la Moara, agentul-şef Vasile Romică Albu, în dosar mai sunt cercetaţi şi agenţii Cristian Ştefanovici, Vlad Nastasia, Gabriel Marţincu (de la postul de poliţie Stroieşti) şi Vasile Popovici.

Aşa cum vă arătam şi în ediţia de ieri, reţeaua poliţiştilor şpăgari funcţiona pe raza de competenţă a secţiei de poliţie de la Moara (comunele Ilişeşti, Stroieşti, Moara, Bălăceana, Ciprian Porumbescu). Şoferii erau opriţi în trafic, iar celor cu abateri la legislaţia rutieră pentru care li s-ar fi reţinut permisul de conducere li se dădea de înţeles că în schimbul unei „atenţii” poliţiştii mai pot închide ochii la unele contravenţii.

Totuşi, poliţiştii aveau grijă să se acopere în acte, pentru a justifica şi rezultatele controalelor în trafic. Astfel, un şofer care depăşea pe linia continuă îi dădea poliţistului, de regulă, între 100 şi 200 de lei, şi primea fie un avertisment, fie o amendă mai mică pentru că era la volan fără centura de siguranţă, avea defecţiuni la sistemul de iluminare ori nu avea actele la el.

„Turnaţi” de un coleg de serviciu?

În cursul zilei de ieri, printre poliţiştii IPJ Suceava se vehicula varianta potrivit căreia şpăgile de la Moara au ajuns la urechile procurorilor chiar de la unul dintre colegii de muncă ai agenţilor puşi sub acuzare.

Respectivul poliţist ar fi tot de la Secţia Moara şi, în urma unor neînţelegeri la serviciu, le-a povestit tot anchetatorilor.

Tot respectivul polițist i-ar fi ajutat pe investigatori să monteze un dispozitiv de înregistrare audio-video într-unul dintre Loganurile secției de poliție.

Această variantă a fost infirmată ieri de reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care au precizat că ancheta a fost demarată în urma autosesizării, şi nu a unui denunț făcut de un polițist sau o altă persoană.

În perioada următoare, au mai spus anchetatorii, va fi finalizat rechizitoriul, iar suspecții vor fi trimiși în judecată.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-05-14/Politistii-spagari-filmati-si-inregistrati-de-anchetatori-cand-luau-mita#ixzz31lZSEqxC

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.