spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Explozia din mina de cărbune din Turcia. Bilanţul dimineţii: 201 morţi, alte câteva sute de oameni blocaţi în subteran

- Advertisement -

Cel puţin 201 de mineri au murit, iar sute se află blocaţi în subteran în urma unei explozii produse marţi la o mină de cărbune din vestul Turciei, a anunţat primarul oraşului Manisa, citat de AFP.

UPDATE 10:53. Turcia a decretat trei zile de doliu naţional în urma accidentului minier din vestul ţării, soldat cu moartea a 201 persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, a anunţat miercuri biroul de presă al premierului Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP. „Din cauza catastrofei produse în mina din Soma, au fost decretate trei zile de doliu începând de (marţi) 13 mai”, potrivit unui comunicat.

UPDATE 10:14. Speranţele sunt reduse pentru găsirea unor noi supravieţuitori în urma accidentului minier produs marţi în vestul Turciei, a anunţat miercuri dimineaţă ministrul Energiei şi Resurselor naturale, Taner Yildiz, relatează AFP.

UPDATE 08:31. În cursul nopţii, echipele de salvare au extras încet răniţii, majoritatea suferind de dificultăţi respiratorii grave, în faţa sutelor de colegi şi a membrilor familiilor lor.

Numeroşi jandarmi şi poliţişti înarmaţi erau mobilizaţi în jurul zonei pentru a facilita sosirea şi plecarea a zeci de ambulanţe de la locul catastrofei către spitalul din Soma, oraşul în care se află mina.

UPDATE 08:06. Majoritatea deceselor au fost provocate de otrăvirea cu monoxid de carbon. Cei care participă la operaţiunea de salvare au reuşit să pompeze oxigen în galerii. Minerii sunt blocaţi la o adâncime de circa 2 km în mină.

UPDATE. Numărul morţilor a ajuns la 201, iar sute de mineri sunt în continuare blocaţi în subteran. În total, în mina din provincia Manisa (vest) se aflau 787 angajaţi în momentul exploziei, produse marţi seara, iar câteva sute dintre ei sunt în continuare blocaţi în subteran, a anunţat ministrul Taner Yildiz, precizând că 80 de mineri sunt răniţi, dintre care patru grav.

Foto: EPA/Mediafax Foto

Foto: AFP/Mediafax Foto

Foto: EPA/Mediafax Foto

Ştirea iniţială:

„Potrivit cifrelor oficiale, bilanţul morţilor se ridică la 157 şi cel al răniţilor la 75”, a spus primarul oraşului Manisa, Cengiz Ergun, pentru postul de televiziune CNN Turk.

Foto: AFP/Mediafax Foto

Foto: EPA/Mediafax Foto

Direcţia pentru Situaţii de Urgenţă (AFAD) a anunţat în cursul serii de marţi un bilanţ provizoriu de 17 morţi, 11 răniţi şi peste 200 de mineri blocaţi în mina Soma, la aproximativ 500 de kilometri de Istanbul, în provincia Manisa.
http://youtu.be/pmLT_W9PGFI
Sute de angajaţi ai companiei miniere şi rude ale minerilor s-au adunat la faţa locului, iar circulaţia ambulanţelor este supravegheată de un impozant serviciu de securitate.

„Îl aştept pe fiul meu încă din cursul după-amiezii. Nu am nicio veste. Nu a ieşit încă”, a spus pentru AFP Sena Isbiler.

Un responsabil al serviciului de securitate, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a anunţat pentru AFP că aproximativ 50 de mineri au fost evacuaţi.

Deflagraţia a avut loc marţi, în jurul orei 12.30 GMT (15.30, ora României). Lipsa oxigenului constituie cea mai mare problemă pentru minerii care se află în continuare blocaţi la doi kilometri în subteran. Minerii sunt echipaţi cu măşti de gaz, dar nu se ştie cât timp vor rezista.

Foto: AFP/Mediafax Foto

Potrivit presei locale, 580 de persoane se aflau în mină în momentul producerii exploziei.

„Prioritatea noastră este să ne aducem angajaţii la suprafaţă”, a spus pentru presă ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, care s-a deplasat la faţa locului.

„Patru echipe de intervenţie lucrează în mină. Focul creează probleme, dar injectăm oxigen în puţurile care nu au fost afectate”, a adăugat el.

Într-un comunicat, compania minieră Soma Komur a apreciat că deflagraţia este „un accident tragic”. „Din păcate, unii dintre angajaţii noştri şi-au pierdut viaţa în acest accident”, se arată în comunicatul companiei. „Accidentul a avut loc, în pofida luării tuturor măsurilor de securitate şi efectuării inspecţiilor. Am reuşit să intervenim rapid”, a dat asigurări compania.

Ministerul Muncii şi Siguranţei Sociale a anunţat că mina a fost inspectată ultima dată la 17 martie şi că aplica normele aflate în vigoare.

„Nu există nicio securitate în această mină. Sindicatele sunt marionete şi se gândesc doar la bani”, a afirmat, în schimb, minerul Oktay Berrin.

Serviciile premierului Recep Tayyip Erdogan au anunţat că „urmăresc cu atenţie evoluţiile”.

Exploziile în mine sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat. Accidentul cel mai grav a avut loc în 1992, când 263 de mineri au fost ucişi în urma unei explozii de gaze într-o mină din Zonguldak.

Districtul Soma este unul dintre principalele centre de extragere a lignitului.

Gandul.info

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.