spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Povestea unui COŞMAR: O familie din Galaţi, TORTURATĂ de Securitate 28 de ani

- Advertisement -

În urmă cu 50 de ani, nu era deloc indicat să lupţi împotriva regimului politic din România. Cei care refuzau să facă precum li se spunea erau aspru pedepsiţi şi constant persecutaţi de către binecunoscuta Securitate. A fost şi cazul unei familii din Drăgăneşti, judeţul Galaţi.
Într-un interviu acordat “Vieţii libere”, Carmen Bugan, unul dintre copiii familiei, povesteşte o mică parte din perioada de coşmar pe care au îndurat-o în România comunistă.

– Cum a intrat tatăl dumneavoastră în atenţia Securităţii?
– În 1961, tatăl meu, Ion Bugan, a încercat să treacă graniţa cu un grup de prieteni. Au hotărât să deturneze un avion Tarom în cursa de la Arad la Bucureşti şi să zboare cu el în afara ţării. Ghinionul a făcut ca unul dintre „prieteni” să fie informator la Securitate. Au fost capturaţi înainte să-şi pună planul în aplicare şi au fost condamnaţi la câte opt ani de muncă cruntă, pentru că au încercat să părăsească fraudulos ţara.

– V-a povestit câte ceva despre perioada pe care a petrecut-o în detenţie?
– Nu a intrat în amănunte cu familia despre viaţa din detenţie. A fost obligat să nu vorbească despre ceea ce i s-a întâmplat sau a văzut în închisori. Dar o parte din lucruri le-a povestit… Povestea întreagă am aflat-o abia după ce am descoperit eu documentele de la CNSAS.
În iulie 1964, tatăl meu a fost eliberat, datorită unei amnistii generale, dar a continuat să fie supravegheat constant. Sufocat, în februarie 1965, şi-a cumpărat o busolă, un binoclu, nişte antibiotice, câteva conserve de sardine şi un baton de salam, încercând iarăşi să scape din România. A reuşit să ajungă până la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Pe 2 martie 1965, la doar 400 de metri de libertate, a fost capturat de către o patrulă de frontieră şi trimis înapoi în România.
Pedeapsa a fost de 11 ani de detenţie, în cea mai dură închisoare din ţară, la Aiud. A fost torturat cinci luni de zile, prin izolare şi înfometare, legat cu lanţuri grele de 45 de kilograme, primind mâncare o dată la două zile. A fost eliberat în ianuarie 1969.

Cititi mai mult: http://www.viata-libera.ro/societate/54166-viata-libera-cotidian-video-povestea-unui-cosmar-o-familie-din-galati-torturata-de-securitate-28-de-ani

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.