spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Vasluiul va avea un spital nou-nout

- Advertisement -

MODERNIZARE… Peste doi-trei ani, vasluienii ar putea beneficia de serviciile unui spital care sã se ocupe exclusiv de starea de sãnãtate a locuitorilor din municipiul resedintã, desi unitatea ar urma sã functioneze sub umbrela Spitalului Judetean de Urgentã. Este vorba de clãdirea cunoscutã de vasluieni drept „Spitalul vechi” sau spitalul nr. 2, din zona Traian, unitate care se va moderniza cu fonduri de la Consiliul Judetean si Consiliul Local. Între cele douã institutii existã deja un acord de asociere, iar la finalul lucrãrilor de modernizarea clãdirea spitalului vechi va fi cedatã spre administrare CL Vaslui.

CJ Vaslui si Consiliul Local al municipiului resedintã s-au asociat în vederea realizãrii de investitii, reparatii si reabilitãri la sectiile din cadrul spitalului vechi din Vaslui, unitate care apartine de Spitalul Judetean de Urgentã. Investitiile vor consta atât în reparatii capitale si modernizãri ale sediului spitalului, cât si dotarea cu echipamente medicale. În municipiul Vaslui, pânã la reorganizarea administrativ-teritorialã, asistenta medicalã spitaliceascã a fost asiguratã prin spitalul nr. 1 si spitalul nr. 2 (Vechi), care ulterior au devenit sectii ale Spitalului Judetean Vaslui, actualul Spital Judetean de Urgentã. Conform datelor statistice ale SJU Vaslui, reiese cã, în 2013, din totalul prezentãrilor la Unitatea de Primire Urgente, peste 56.700 de persoane, un procent de 73% îl reprezintã locuitorii municipiului Vaslui. Practic, anul trecut, mai bine de 60% din populatia Vasluiului a apelat la UPU, în timp ce ponderea internãrilor în Spitalul Judetean, în ceea ce priveste locuitorii municipiului resedintã, a ajuns la 30%. Primãria Vaslui a analizat aceste cifre si a ajuns la concluzia cã ar fi nevoie de un spital municipal, însã acest lucru nu se va realiza prea curând, din cauza legislatiei. Sunt douã motive care nu permit realizarea unui spital municipal. În primul rând, un astfel de spital ar însemna dublarea specialitãtilor existente în cadrul Spitalului Judetean de Urgentã. O astfel de investitie ar mai însemna si costuri foarte mari în ceea ce priveste realizarea investitiei în sine, ceea ce ar îngreuna planul de investitii al CL Vaslui. S-a gãsit o solutie de mijloc, astfel cã spitalul vechi va fi modernizat, în principal, cu fonduri de la CL Vaslui, astfel cã, la final, toate clãdirile vor trece în administrarea primãriei Vaslui. „Din cauza sistemului legislativ, care nu permite un al doilea spital, am gândit o variantã aprobatã de cadrele medicale, aceea de a reabilita vechiul spital. La aceastã datã, Spitalul Judetean are trei corpuri de clãdire, unul principal, care este în reabilitare prin POR, al doilea este sectia TBC, iar al treilea este Spitalul vechi, cu sectii de Neurologie si Infectioase. În 2014, aceste douã sectii vor trebuie din nou acreditate, dar nu îndeplinesc conditiile. Am ajuns la concluzia cã în zona respectivã, a spitalului vechi, trebuie modernizate sectiile de Neuro, Infectioase si Cronici, astfel încât sã poatã intra în modernizare, în paralel cu construirea zonei de servicii. Beneficiarul aceste asocieri vor fi Consiliul Local, în primul rând, dar si Consiliul Judetean, în timp ce beneficiarul serviciilor este populatia municipiului Vaslui. În aceastã idee, am pornit aceastã asociere. Pasii sunt multi si greoi. Într-un termen relativ scurt, voi prezenta în CL Vaslui caietul de sarcini, dupã care va veni studiul de fezabilitate. Dupã aprobarea studiului, va trebuie sã gãsim banii pentru realizarea obiectivului”, a spus primarul Vasluiului, Vasile Pavãl.

Spitalul Judetean, singura sperantã pentru locuitorii din Vaslui, Negresti si comunele arondate

Managerul Spitalului Judetean de Urgentã, Ana Rinder, spune cã proiectul initiat de primar si conducerea CJ Vaslui este cu adevãrat important pentru comunitate. „Adevãratii beneficiari vor fi pacientii nostri, în conditiile în care adresabilitatea cãtre Spitalul Judetean de Urgentã este în crestere. Pânã acum, CJ s-a implicat în reabilitarea Spitalului Judetean cu suma de 15 milioane euro, fonduri europene. La pavilionul TBC, care este clãdire de patrimoniu, s-au început lucrãrile de modernizare. Legislatia se modificã, conditiile trebuiesc îmbunãtãtite, sunt si multe documente de obtinut, inclusiv acreditarea din 2015 si avizele de functionare. Consiliul Judetean nu poate sã reabiliteze modernizarea tuturor spatiilor, Spitalul Judetean are în jur de 900 de paturi si multe sectii. Construirea unui nou spital este reglementatã de foarte multe institutii, plus multã legislatie, de aceea initiativa Consiliului Local Vaslui este în beneficiul pacientilor si va fi una valoroasã pentru municipiu”, a explicat managerul SJU. Mai trebuie spus cã întregul corp de clãdire al Spitalului vechi are o vechime de 100 de ani, iar structura de rezistentã a fost afectatã de evenimentele produse în aceastã perioadã, inclusiv cutremure. „La final, când toatã clãdirea va fi modernizatã, pentru vasluieni vor conta serviciile care le va presta acest spital, fiind peste 50.000 bolnavi care se adreseazã anual la Spitalul Judetean. Municipiul Vaslui arondeazã si cetãtenii din mediul rural, aria de responsabilitate a SJU este mult mai largã decât municipiul în sine, deci Spitalul Judetean trebuie sã corespundã unui numãr foarte mare de locuitori, mai ales cã salariatii de aici sunt majoritari în sistemul public din oras. Modernizarea unitãtii va atrage si cadre specializate în Vaslui, în conditiile în care spitalul din Negresti încã nu este pus pe picioare. Astfel, Spitalul Judetean rãmâne singura sperantã pentru vasluieni”, a spus Valeriu Caragatã, managerul public al Consiliului Judetean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.