spot_img
spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mai-2024

Guvernatorul, premierul şi statul arendaş. Morala unei FABULE politico-fiscale: „Un pic mai rău ca-n Mozambic”

- Advertisement -
Cei „trei miliarde de lei vechi” invocaţi zilele trecute de guvernatorul BNR, din postura de om de afaceri, pentru plata, într-un trimestru, a impozitului pe profit au readus în atenţie povara fiscală a firmelor din România. Chiar dacă replica premierului nu s-a lăsat aşteptată – ” ( Mugur Isărescu n.n.) Are profit mai mult, cum de altfel au toate companiile din România”, analiştii contactaţi de Gândul vorbesc de „aberaţii” fiscale, unele mai vechi, dar care macină nervii patronilor, între care dubla impozitare a profitului, în cazul acordării de dividende, sau altele, mai noi, amintind aici varianta în care companiile care plătesc celebra „taxă pe stâlp” vor putea merge la fisc să ceară chiar “scutirea de impozitul pe profitul reinvestit în stâlp”, după cum susţine Cristian Păun, profesor de economie la ASE. Până atunci însă, clasamentele mondiale sunt clare. Chiar dacă stă mai bine ca în anii trecuţi, România este în continuare depăşită de ţări precum Bulgaria, dar şi de Mozambic sau Sierra Leone la numărul de plăţi aferente taxelor pe care trebuie să le facă firmele într-un an. Şi, în timp ce în Bulgaria companiile plătesc o singură dată pe an TVA-ul şi CAS-ul, în România pentru fiecare dintre cele două dări sunt necesare câte 12 drumuri la fisc.

După ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că firma sa trebuie să achite un impozit pe profit, pentru un trimestru, de 3 miliarde de lei vechi (300.000 lei noi), premierul Victor Ponta a replicat prompt: guvernatorul plăteşte taxe mari la stat pentru că firma la care este acţionar majoritar are profit mare, “cum de altfel au toate companiile din România”.

Premierul a precizat că, dacă va avea şi sprijinul mediului de afaceri din România şi sprijin din partea BNR la negocierile cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, sunt „şanse mult mai mari să obţină şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale”.

„Domnul Isărescu spune că plăteşte taxe mai mari, pentru că are profit mai mare, că nu s-a schimbat, după cum ştiţi, nici cota unică de 16 la sută, nu s-a schimbat nicio altă taxă care priveşte mediul de afaceri. Are profit mai mult, cum de altfel au toate companiile din România şi atunci, sigur, 16 la sută când e profitul mai mare acesta-i un semn bun, că merge şi afacerea domnului Isărescu şi a celorlalţi. Ceea ce spunea domnul Isărescu, şi-i mulţumesc pentru sprijin, este faptul că trebuie să ne batem pentru cele două măsuri importante şi anumescutirea de impozit a profitului reinvestit şi aceasta este deja adoptată, intră în vigoare de la 1 iulie şi cealaltă este reducerea contribuţiei la asigurări sociale cu cinci puncte procentuale„, a afirmat Victor Ponta, citat de Mediafax.
Guvernatorul BNR se arătase nemulţumit de fiscalitatea din România, apreciind că este chiar mai împovărătoare decât în urmă cu doi ani.

„Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a uşurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepţie şi poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar aşa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne uşurează acum cu profitul neinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului”, a afirmat marţi guvernatorul Mugur Isărescu.

Cititi: http://www.gandul.info/financiar/guvernatorul-premierul-si-statul-arendas-morala-unei-fabule-politico-fiscale-un-pic-mai-rau-ca-n-mozambic-12609713

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.