spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

Escrocii prin metoda „Accidentul” au fost condamnati

- Advertisement -

SENTINTE Cei trei indivizi din Bârlad care prin metoda „Accidentul” au înselat zeci de cetãteni, si-au aflat ieri pedeapsa. Singurul care a primit închisoare cu executare este capul retelei, Marius Dumitru Isac, în vârstã de 34 de ani. Acesta va sta dupã gratii 3 ani si 4 luni. Ceilalti doi, Bogdan Boza, în vârstã de 31 de ani, si Rãzvan Ifteme, de 23 de ani, au primit 3 ani, respectiv 1 an de închisoare cu suspendare. În numai douã luni acestia au reusit sã însele cel putin zece persoane cu sume cuprinse între 1.000 si 16.000 de lei. Cel care le-a pus „capac” a fost un bãtrân de 73 de ani, din localitatea Cârja. Acesta le-a dat suma solicitatã, dar nu înainte de a retine numãrul de înmatriculare de la autoturismul cu care au venit complicii lui Marius Isac.

Magistratii bârlãdeni s-au pronuntat ieri în cazul celor 3 escroci care au comis zeci de infractiuni prn celebra metodã „Accidentul”. Singurul care a primit închisoare cu executare este chiar capul retelei si cel care alegea victimele, Marius Dumitru Isac, în vârstã de 34 de ani. Pentru faptele sale acesta a fost condamnat la 3 ani si 4 luni de închisoare. Complicii sãi, Bogdan Boza, în vârstã de 31 de ani, si Rãzvan Ifteme, de 23 de ani, au fost mult mai norocosi. Ei au primit doar 3 ani, respectiv 1 an, de închisoare cu suspendare. Solutie: „Condamnã pe inculpatii: – I.M.D. la pedeapsa de 3 ani si 4 luni închisoare. Deduce perioada arestãrii preventive. Mentine starea de arest. – B.B. la pedeapsa de 3 ani închisoare. Suspendã sub supraveghere executarea pedepsei pe o perioadã a termenului de încercare de 5 ani la Serviciul de Probatiune Vaslui. – I.R. la pedeapsa de 1 an închisoare. Suspendã sub supraveghere executarea pedepsei pe o perioadã a termenului de încercare de 3 ani la Serviciul de Probatiune Vaslui. Obligã inculpatii la plata despãgubirilor civile si la plata cheltuielilor judiciare cãtre stat”. Sentinta nu este definitivã, astfel cã cei trei pot face recurs. Reamintim cã în luna septembrie 2013 politistii bârlãdeni au reusit sã punã capãt unui sir de înselãciuni petrecute în judetul Vaslui prin metoda „accidentul”. Poate ar fi scãpat dacã ultima victimã, un bãrbat de 73 de ani, nu ar fi retinut numãrul de înmatriculare de la autoturismul tip taxi cu care au venit pentru a ridica banii. Mai exact, în ziua respectivã, acesta a fost contactat telefonic de o femeie care s-a recomandat a fi avocata fiului sãu. Ea i-a adus la cunostintã faptul cã fiul sãu a fost implicat într-un accident de circulatie soldat cu vãtãmarea corporalã a unui copil si este nevoie sã achite suma de 3.000 lei pentru a scãpa de pedeapsa închisorii. La locuinta bãrbatului s-au prezentat doi tineri, care s-au deplasat cu un autoturism tip taxi, iar unul din ei a luat suma de bani. Pânã la sosirea acestora, victima a continuat convorbirea telefonicã cu cea care pretindea cã este avocat. Dupã plecarea escrocilor, bãtrânul si-a sunat fiul si, aflând cã nu s-a întâmplat nimic, a anuntat imediat politistii. Imediat au fost organizate filtre pe traseele de deplasare dinspre Murgeni, iar pe raza comunei Zorleni, politistii Postului de Politie Zorleni au oprit autovehiculul în care se aflau suspectii Bogdan Boza si Rãzvan Ifteme. Luati la întrebãri, acestia si-au turnat „seful” imediat, pentru a beneficia de pedepse mai blânde. În urma cercetãrilor efectuate s-a stabilit cã cei trei sunt suspecti de comiterea altor 10 fapte de înselãciune, pe raza judetului Vaslui, în perioada august – septembrie 2013, prin aceeasi metodã. Sumele de bani solicitate de infractori si ridicate direct de la victime au variat de la 1.000 la 8.500 lei. În alte douã situatii, suspectii au solicitat transferul sumelor de bani (16.000 si 5.000 lei) prin intermediul unor unitãti bancare.

Îsi alegeau victimele din mediul rural, persoane în vârstã

Fatã de cei trei suspecti politistii au luat mãsura retinerii pentru 24 de ore, ulterior acestia fiind prezentati cu propunere de arestare preventivã la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad. Instanta a admis propunerea formulatã de Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad si a dispus arestarea preventivã a bãrbatilor pe o perioadã de 29 zile: pentru sãvârsirea infractiunii de înselãciune în cazul lui Marius Isac si complicitate la înselãciune fatã de Bogdan Boza si Rãzvan Ifteme. Infractorii aveau grijã ca victimele sã fie în vârstã si din mediul rural. Înainte de a le contacta se interesau dacã au rude apropiate care ar putea fi implicate în evenimente rutiere. Au fost si situatii când victimele erau contactate pe telefonul fix, al cãrui nume era ales la întâmplare de cãtre suspecti, prin formarea unei combinatii de numere din retelele de telefonie fixã. Apelantul afirma cã este fiul (nepotul) potentialei victime, sustinea cã a comis un accident rutier în urma cãruia victima (în general un copil) este rãnitã grav. Motiva cã are vocea schimbatã din cauza emotiilor sau rãnilor, cã se aflã la spital ori în arestul politiei, solicitând toti banii care se gãsesc în casã pentru rezolvarea situatiei. Conversatia continua prin interventia telefonicã a „avocatului”, al doilea infractor, ce realiza instructajul: receptorul sã fie luat din furcã si asezat alãturi; nu trebuia sã se discute cu nimeni din cauza gravitãtii faptei; victima era îndrumatã sã coboare în fata blocului sau sã iasã în fata portii, unde urma sã se prezinte o persoanã desemnatã de avocat care sã ridice banii. În acest mod cei trei suspecti au reusit sã însele mai multe persoane fãrã a fi depistati.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.