spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Habemus protopop!

- Advertisement -

Instalarea noului protopop de Vaslui, supravegheatã de jandarmi!

INSTALARE Sute de vasluieni au participat, duminicã, la instalarea noului protopop de Vaslui, preotul Adrian Chirvasã, paroh la Biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din cartierul 13 Decembrie. Ceremonialul religios a fost oficiat de însusi Episcopul Husilor, PS Corneliu, în prezenta presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a prefectului Andrei Puicã sau a primarului municipiului Vaslui, Vasile Pavãl. Un sobor de preoti de la parohiile din Vaslui si din satele învecinate au participat la instalarea protopopului, în timp ce, la poarta bisericii si pe strada unde este situatã biserica, în jur de 20 de jandarmi au supravegheat cu atentie persoanele care participau la eveniment, pentru a preîntâmpina evenimentele neplãcute.

Începând cu data de 4 martie a.c., Protopopiatul Vaslui are un nou protopop, dupã demisia pãrintelui Vasile Pârcãlabu, din motive de sãnãtate. În cadrul Consiliului eparhial al Episcopiei Husilor din martie, Preasfintitul Corneliu a numit în functia de protopop al Protopopiatului Vaslui pe preotul Adrian Chirvasã. Prin numirea noului protopop, PS Corneliu a anuntat dorinta sa ca viata bisericii din Protopopiatul Vaslui sã se revigoreze, iar impactul Bisericii asupra vietii spirituale si culturale a oamenilor sã devinã vizibil. Ieri, noul protopop a primit binecuvântarea Episcopului Husilor, fiind instalat în mod oficial în functie, în prezenta a sute de credinciosi adunati la biserica din cartierul 13 Decembrie. În cuvântul sãu, PS Corneliu i-a recomandat noului protopop o comunicare sincerã, dar si îmbunãtãtirea relatiilor protopopiatului cu institutiile statului, desi enoriasii din zonã stiu cã pãrintele se implicã în tot felul de actiuni cu caracter social, în special la tineret. „Apreciem rãbdarea si bunãtatea pãrintelui Chirvase Adrian. Preotii care au interpretat astãzi si au cântat dând rãspuns la Sfânta Liturghie sunt preotii acestui protopopiat care i-au fãcut în dar aceastã Sfântã Cruce, pe care o poartã pãrintele binestiind cã Dumnezeu alege pe cele tari ca sã-i lumineze pe cei slabi si ridicã pe cel nebãgat în seamã ca sã-i umileascã pe cei plini de trufie. Acesti preoti tineri i-au oferit acest mare dar si noi am dãruit-o astãzi în numele lor, pentru cã orice slujire în bisericã înseamnã asumarea ei. Pãrintele Adrian Chirvasã este un om educat cu bunul simt înnãscut. Vã îndemn sã vã apropiati de preotii sãraci, cã avem preoti sãraci, care slujesc si cinstesc biserica prin activitatea lor misinonarã deosebitã. Sã fiti apropiat de ei, sã îi întelegeti, asa cum ati fãcut-o si pânã acum. Astãzi trãiesc si eu o emotie si bucurie nespus de mare, pentru cã multimea asta de crediciosi care a venit si nu a încãput în bisericã aratã dragostea si pretuirea pe care o poartã în sufletele lor”, a explicat Episcopul Husilor. Preotul Adrian Chirvasã s-a nãscut în comuna Costesti din judetul Vaslui, în anul 1976, ca al saptelea copil al familiei, dintre care doi au ajuns stareti, iar trei preoti, iar sora cea mare este maicã staretã. A absolvit Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botosani si Facultatea de Teologie Ortodoxã „Dumitru Stãniloae” din Iasi. A fost hirotonit preot în anul 1998 în parohia Ipotesti, Protopopiatul Botosani, iar între anii 2000-2009 a fost paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe” Costesti 2, Protopopiatul Vaslui. Din anul 2009, preotul Adrian Chirvasã este paroh al parohiei „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Vaslui.

„O chemare înaltã”

„Este un lucru greu, dar orice lucru greu presupune si bucurie. Crucea pe care am primit-o astãzi de la colegii mei preoti, membri ai corului reprezintã crucea pe care trebuie sã o ducem pentru bisericile din protopopiatul nostru. Crucea este grea, dar si frumoasã. Crucea este cea care exprimã dragostea dintre oameni si dragostea dintre oameni si Dumnezeu. Nu sunt lucruri usoare, nu sunt lucruri simple, dar stim cã scopul nostru pe aceastã lume este sã ne mântuim si în felul acesta vom pune la picioarele Maicii Domnului rugãciunile si neputintele noastre. Multumesc în mod special Preasfintitului pentru cinstea si încrederea acordatã în aceastã chemare înaltã. Ne vom strãdui ca sã fim ascultãtori, pentru cã asa cum spune Ignatie Teoforul, cel care ascultã de Episcop, ascultã de Dumnezeu. Ne vom strãdui sã nu vã dezamãgim, chiar dacã suntem constienti cã nu tot timpul vor fi situatii care ne plac, pentru cã lucrãm cu oamenii si Protopopiatul nostru are peste 250 de angajati si acestia la rândul lor, lucreazã cu câteva mii bune de oameni”, a spus noul protopop.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.