spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Ioan Niculae, dă-le oamenilor banii! / Jurnalul patimilor pe „plantaţia Azochim”

- Advertisement -

*Salariaţii nemţeni ai celui mai bogat roman speră să ia măcar în Ajun de Paşte ceva din restanţele salariale

Sute de salariaţi de la firma Ga Pro Co Chemicals Săvineşti (fostul Combinat Azochim) aşteaptă Sărbătoarea Paştelui nu cu bucuria firească ci cu teama că nu vor avea ce pune pe masă, în familie.

Ducerea cu vorba a oamenilor care au restanţe salariale vechi de câteva luni pare să fi devenit politica firmei în societatea care face parte din grupul InterAgro unde bossul suprem nu e vreun afacerist amărât ci Ioan Nicolae, cel mai bogat român, după analizele revistelor financiare.

Care e starea de spirit a acestor salariaţi? Cum au ajuns precum robii pe plantaţie să cerşească lefurile cuvenite pentru munca lor? Cea mai bună desccriere a situaţiei o face o postare de pe o reţea de socializare a liderului Sindicatului Azochim, Dumitru Anton care, la final de săptămână, telefoane şi rugăminţi a apelat la această soluţie pentru a-şi informa – corect şi transparent – colegii despre situaţia reală.

Publicăm mai jos, integral această postare. Mai facem precizarea că, dincolo de mesajele directe ale unui lider de sindicat aflat între ciocan şi nicovală, la fel de direct sau printre rânduri transpare şi metoda clasică de manipulare („fă ca problemele tale să fie problemele lor”) pe care o folosesc directorii cu ştaif ai magnatului.

Adică bieţii salariaţi care au gâturile lungite de foame şi le plâng ochii de umilinţa de a le tot spune copiilor „nu avem bani”, nu trebuie să se gândească doar la cele câteva sute de lei pe care le au de primit ci la preţurile diferite de pe piaţa gazului metan destinat consumului industrial, la conturile bancare ale firmei (blocate sau nu), la felul în care comunică un administrator unic cu alţi directori şi locotenenţi de-ai miliardarului.

*”Până miercuri, 16…”

„Joi 10 aprilie si vineri 11 aprilie am avut o serie de discutii destul de acide pe tema salariilor neplatite:

-joi am discutat cu secretarul Federatiei care este si lider de sindicat la Slobozia…nu primisera nimic nici ei asa ca se pregateau sa protesteze…
-l-am sunat pe domnul Administrator Unic de mai multe ori pentru ca asa cum ne promisese precedenta data cand a stat de vorba cu noi trebuia sa ne dea un raspuns. Mi-a zis ca imi da un raspuns joi dupa ora 15, sa asteptam.

-miercuri ora 11.40 am vorbit cu directorul general al nostru si l-am rugat sa ne dea datoriile la zi catre salariatii nostri care se ridica undeva la 2,2 milioane de lei pe care le-am comunicat la randul meu  ca asa cum ne promisese precedenta data cand a stat de vorba cu noi trebuia sa ne dea un raspuns…Mi-a spus ca imi da un raspuns joi dupa ora 15.00…sa asteptam.
presedintelui federatiei pt a le transmite mai departe la SC InterAgro SA sau unde crede ca e nevoie

-joi ora 12 m-a sunat presedintele federatiei si mi-a spus ca a reusit sa vorbeasca cu presedintele Ioan Niculae si ca ne-a prom is ca pana miercuri 16 aprilie vor primi ceva bani toate combinatele, sa nu avem grija. Am considerat ca e o veste buna si credibila mai ales ca a afirmat asta si la postul Realitatea Tv”.

*Ba “până joi 17…”

“-ieri 11 aprilie ora 14 am telefonat iarasi la dnul administrator unic care mi-a confirmat ca se vor da ceva bani pana joi 17 aprilie pentru toti. L-am rugat sa nu uite sa vorbeasca si de acea prima de Paste sau cadouri cum le spunem noi. Mi-a replicat ca nu are stiinta sa se fi discutat despre acordarea de prima de Paste dar o sa intrebe si o sa ma informeze pana miercuri 16 aprilie. S-ar parea ca nu s-a ajuns la nici un  inteles cu firmele Romgaz si Petrom care furnizeaza gazul metan asa ca s-a pornit cu gaz scump si doar pentru onorarea comenzilor apoi se va opri”.

*”Sperăm…”

“Ramane de vazut ce vom face. Va mai fac informarea ca s-a reusit sa se dea un nou termen la dosarele conexate cu creditorii (cinci la numar) care ne cer insolventa, si anume 5 mai 2014. Speram sa se gaseasca bani pana atunci altfel va fi greu.

Va mai informez ca din data de 3 aprilie SC GA PRO CHEMICALS SA are conturile blocate (BRD) dar poate face plata salariilor catre angajati pe o perioada de trei luni conform codului de procedura civila. Sa vedem ce ne mai aduce viitorul

Nu stiu daca va ajuta cu ceva, sigur ca nu, nu s-au dat banii pana acum la niciun combinat. Sa fim optimisti care mai putem, sa aveti o zi buna”.

Fragmentele de mai sus, dintre ghilimele, aşa fără diacritice şi scrise pe fugă, aparţin liderului sindical. “Să fim optimişti care mai putem”, îşi încheie Dumitru Anton această “dare de seamă” către oamenii care, probabil, din gură sau din priviri, pun aceleaşi înfometate întrebări: “Bani? Când?”.

Dincolo de informaţia conform căreia la Azochim lucrează mulţi pensionari (mai convenabilii pentru angajator, în multe privinţe, inclusiv că pot fi chemaţi la muncă “pe sărite”), cert e că pe poarta fabricii intră şi non-pensionari. Indiferent însă de acest statut special, nimeni nu merge să lucreze la un combinat chimic pentru că se plictiseşte acasă ci pentru că e mânat de nevoi. Rate, copii la şcoală, poate pensii prea mici pentru acoperirea costurilor cu traiul zilnic sau cu medicamentele pentru boli…

Cititi: http://ziarulceahlaul.ro/ioan-niculae-da-le-oamenilor-banii-jurnalul-patimilor-pe-plantatia-azochim/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.