spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Au venit banii pentru spitale, pe luna martie

- Advertisement -

BANI Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate a decontat, la finele sãptãmânii trecute, sumele necesare pentru spitalele din judet. Este vorba de sume importante, care vor permite conducerilor acestor institutii sã-si rezolve problemele financiare, în conditiile în care, la finele lunii martie, presedintele-director general al CJAS Vaslui, Simona Polak, Presedintele Simona Polak a mers la Ministerul Sãnãtãtii, anunta cã a reusit sã obtinã o suplimentare cu 5% a bugetului spitalelor.

Totodatã, seful CJAS anunta cã valorile pentru laboratoarele medicale vor rãmâne la nivelul trimestrului I, desi la începutul anului suma primitã pe paraclinice a fost mai mare cu 20%. „Am achitat integral sumele pe care spitalele din judet le aveau de primit. Sperãm sã obtinem si alte suplimentãri, iar pentru luna aprilie putem spune cã suma contractatã de spitale a crescut cu 4%, ceea ce este veste bunã pentru manageri”, a spus presedintele CJAS Vaslui. Listele de asteptare la laboratoarele medicale, pentru analizele decontate de Casa de Sãnãtate, au ajuns la luna mai, în timp ce spitalele au încercat sã apeleze mai mult la spitalizarea de zi si internarea în ambulatoriu, eliminând costurile cu internãrile în regim continuu. „Valoarea de contract trebuie respectatã, asta trebuie sã se înteleagã foarte bine. Nu se mai poate merge cu „facem mai mult, cerem mai mult, cã vom primi banii într-o bunã zi”. Important este cã nu avem datorii cãtre spitale”, a mai spus Simona Polak, în martie a.c., explicând politica Ministerului Sãnãtãtii fatã de activitatea din spitalele vasluiene.

Lista cu medicamente compensate trebuie aprobatã cât mai repede, sustine seful CJAS

Cele peste 160 de medicamente de ultimã generatie de care românii ar fi trebuit sã beneficieze de la 1 aprilie mai au de asteptat pânã sã ajungã în farmacii. Evaluarea listei de medicamente compensate si gratuite va dura pânã în toamnã, demersul având la bazã criterii comparative între produsele deja existente si cele ce ar putea fi introduse ca molecule noi. „Începem evaluarea listei de compensate. Avem specialisti si tot ceea ce ne trebuie. Evaluarea va dura trei-patru luni, probabil pânã în toamnã, astfel încât în acest an sã avem noua listã de medicamente compensate”, a anuntat presedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu. Conducerea MS crede cã sunt niste pasi care trebuiesc întreprinsi, în acest sens. „Introducerea noilor medicamente pe lista de compensate si gratuite trebuie fãcutã simultan cu excluderea unor produse si coroboratã cu impactul financiar”, a declarat si ministrul Sãnãtatii, Nicolae Bãnicioiu. La Vaslui, vestea a fost primitã cu sperantã de pacienti. „Lista trebuie aprobatã c-t mai repede, sunt bolnavi care nu pot beneficia de medicamente mult mai bune ca în urmã cu cinci-sase ani, pentru boli grave. S-a muncit mai mult de un an pentru definitivarea listei, inclusiv prin discutii cu diverse organisme internationale, care au agreat aceastã listã. Organizatiile care se ocupã de drepturile pacientilor sunt îngrijorate de faptul cã nu se duce la bun sfârsit toatã munca depusã, din 2013 încoace”, a mai spus presedintele CJAS. Numai la nivelul judetului Vaslui, CJAS plãteste la nivelul unui an o sumã de 7,5 milioane lei, ceea ce spune multe despre eforturile financiare ale Guvernului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.