spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Poveşti de pe front.Militarii vranceni şi poveştile lor de arme din jungla liberiană şi deşertul afgan

- Advertisement -

Maiorul vrancean Ionuţ Asofiei a lăsat confortul de acasă şi a plecat în Liberia unde a trăit luni de zile o experienţă de neuitat: a dormit într-o casă improvizată în junglă, şi-a potolit foamea cu fructe exotice şi cu hrană cumpărată de la localnici.Colonelul Daniel Bîzgan, de la Brigada 8 LAROM, a primit medalia de bronz a Ministerului Apărării Francez pentru modul în care a condus o misiune în Afganistan.Au fost şi situaţii în care soldaţii au văzut moartea cu ochii.Caporalul Drehluţă a povestit cum a fost atacat de insurgenţi în Afganistan cu lansatorul de grenade AG 7, armă de distrugere pe care noi ceilalţi o vedem doar în filmele cu Rambo

Militarii din Vrancea s-au întors acasă din zonele de conflict unde au fost în misiuni cu multe poveşti interesante, dar adesea triste, care spun multe despre cat de importantă este pacea. Militarii celor două mari unităţi din judeţ, Brigada 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor” şi Brigada 8 LAROM “Alexandru Ioan Cuza” au reuşit de-a lungul anilor, departe de casă, să trăiască experienţe de neuitat şi să se facă remarcaţi în timpul misiunilor internaţionale la care au participat. Fie că au participat la misiuni sub egida NATO sau ONU, militarii au reuşit să revină în ţară cu poveşti de război demne de scris într-o carte. De-a lungul anilor, aproape 4.700 de militari din judeţ au participat la misiuni în Kosovo, Afganistan, Irak, Bosnia-Herţegovina sau chiar în Liberia, zone devastate de război în ultimele decenii. Practic, istoria s-a scris sub ochii acestor oameni. Cateva dintre poveştile lor vi le spunem astăzi.

Un militar de la Brigada 8 LAROM a fost selecţionat şi a participat la Operaţiunea ONU de Menţinere a Păcii în Liberia – UNMIL, misiune desfăşurată în perioada 2012 – 2013. Liberia, una dintre cele mai sărace ţări din Africa, îşi revine cu greu după un război civil care a durat 14 ani şi care s-a încheiat în 2003. Mai multe luni de zile, maiorul Ionuţ Asofiei a lăsat confortul de acasă şi a plecat pe coasta vestică  a Africii, în Liberia, unde a trăit o experienţă de neuitat, după cum spune. A dormit într-o casă improvizată, fără uşi şi fără ferestre şi şi-a potolit de multe ori foamea cu fructe exotice. Militarul, care timp de şapte luni de zile a fost desemnat observator militar, a povestit cum în toată această perioadă a locuit într-o casă din beton fără ferestre şi fără uşi, care a fost utilizată în trecut de o veche companie ce se ocupa cu extragerea minereului de fier în zonă. Şi nu aceasta a fost cea mai mare provocare în junglă. A trebuit să aibă grijă să nu se îmbolnăvească, să se infecteze cu malarie, holeră sau alte boli specifice zonei în care se afla. “Misiunea observatorului militar este să execute patrule, multe interviuri cu populaţia civilă. Toate misiunile se execută neînarmat, nici măcar un cuţit nu poţi să ai asupra ta. Eram ochii şi urechile comandantului forţei în această misiune. Liberia a fost măcinată de multe conflicte, însă în 2003 ONU a intervenit pentru a pune capăt acestui conflict între băştinaşi, cei care se aflau în zonele îndepărtate în junglă şi cei care erau în zonele urbane, în speţă urmaşi ai vechilor sclavi din SUA, care au fost aduşi înapoi în Africa. Ca observator militar, după perioada de training, am primit reparţia într-un team site unde fiecare militar trebuia să primească un job. Timp de şapte luni am planificat operaţiile pentru zona de responsabilitate, aproximativ suprafaţa a două judeţe de-ale noastre, unde a trebuit să particip şi la aceste misiuni. S-a nimerit să fie şi perioada sezonului ploios, care presupune o mulţime de provocări pentru că nu prea existau drumuri. Trebuia să intrăm în zonele îndepărtate în junglă unde descopeream localităţi care nu existau pe hartă. După cele şapte luni am fost selecţionat şi ultimele cinci luni am lucrat în comandamentul forţei la comunicaţii”, a povestit militarul Ionuţ Asofiei. Acesta a relatat şi cum a mers la pieţele localnicilor, de unde îşi lua de-ale gurii, pentru că cel mai apropiat magazin se afla la 80 km distanţă, iar acolo mergeau o singură dată pe săptămană. Hrana şi-o asigura din diurna primită, plata fiind de 128 dolari pe zi. A cunoscut colegi militari din Bangladesh, Pakistan, Rusia, Moldova, Polonia, Etiopia, cu care a lucrat excelent. A cunoscut şi romani veniţi în Liberia cu diferite contracte de muncă, dar şi foşti militari romani angajaţi pentru asigurarea securităţii.

Colonelul Daniel Bîzgan, decorat de francezi

Militarii vranceni au fost apreciaţi pentru misiunile desfăşurate departe de patrie. Colonelul Daniel Bîzgan, de la Brigada 8 LAROM, a primit medalia de bronz a Ministerului Apărării al statului francez. După ce a desfăşurat mai multe misiuni sub egida ONU şi NATO, pentru ultima misiune desfăşurată în Afganistan, unde colonelul Daniel Bîzgan a fost comandant al unui detaşament de instructori la şcoala de tancuri din Kabul, acesta a fost decorat. Astfel, pe timpul celor şapte luni de zile petrecute în Afganistan, militarul spune că a desfăşurat activităţi diversificate, de la instruirea efectivă a militarilor afgani, cat şi activităţi de protecţie a forţei.

A văzut moartea cu ochii

Imagini cu militarii vranceni în misiunile din Afganistan

Nu toate experienţele prin care au trecut militarii au fost plăcute. Au fost şi situaţii critice în care militarii au văzut moartea cu ochii. Printr-o asemenea experienţă a trecut caporalul Florin Drehluţă, care a revenit din Afganistan cu răni grave la picioare, după ce o grenadă a explodat în apropierea foişorului unde executa, împreună cu un alt coleg, serviciul de pază. Acesta îşi aminteşte şi acum clipele de groază prin care a trecut după ce baza a fost atacată cu lansatoare de grenade, exact ca în filmele cu Rambo. “Eram în foişor şi am fost atacaţi în mod direct cu lovituri de AG 7. S-a tras asupra punctelor de observare din aer, suspendate cat şi asupra punctelor de jos, din pază. S-au tras patru lovituri de AG7, dintre care prima ne-a lovit pe noi, pe mine şi pe colegul meu. S-a continuat tragerea cu armamentul de infanterie asupra noastră. Cel puţin zece minute nu am mai ştiut nimic de mine”, spune militarul rănit, dar care a supravieţuit acestei cumplite încercări. Florin Drehluţă a scăpat cu viaţă după ce a fost evacuat şi a fost supus în Germania mai multor intervenţii chirurgicale. Astfel, după o perioadă de recuperare atat în străinătate, cat şi în ţară, rănile cauzate de atacurile insurgenţilor talibani au fost vindecate, dar nu în totalitate, militarul fiind încadrat în grad de invaliditate. Lucrează acum ca bucătar în cadrul marii unităţi.

Experienţe diferite în aceeaşi ţară

Un alt militar de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată, locotenent Ionuţ Agache, împărtăşeşte experienţa celor două misiuni în Afganistan.  “Funcţia de comandant pluton este cea mai frumoasă funcţie pe care o poţi ocupa într-un teatru de operaţii. Am putut să văd cu ochii mei ce se întamplă acolo, am căpătat experienţă nu neapărat prin forţe proprii, ci culeasă de la subordonaţii mei, de la colegii mei , de la cei care au mai participat la misiuni internaţionale înainte. În 2009 a fost prima misiune, o misiune de care îmi aduc aminte cu plăcere chiar dacă a fost greu, chiar dacă în 2009 în seara în care s-a întamplat incidentul cu domnul caporal Drehluţă, cu cateva ore înainte am părăsit baza lor. Comparativ cu misiunea din 2012 aş putea spune că era oarecum diferenţă de mentalitate, mentalitate în ceea ce priveşte faptul că pe infanterie am executat misiuni de toate tipurile, iar pe cercetare mai mult axat pe genul acesta de armă. Am văzut diferenţe de mentalitate între două regiuni. În misiunea din 2012 am reuşit să intru mult mai mult în contact cu populaţia civilă din zonă, în 2009 mai puţin”, spune Ionuţ Agache.

Să ştii mai multe, să fii mai bun”

Militarii celor două mari unităţi şi-au împărtăşit experienţele în misiunile internaţionale în cadrul proiectului „Săptămâna altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun”. Acţiunile vor continua, maine, cand Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” îşi va deschide porţile între orele 10.00 şi 14.00, iar militarii Brigăzii 8 LAROM „Al. I. Cuza”, în perioada 9 la 10 aprilie, vor iniţia elevii în „cunoaşterea tehnicilor de supravieţuire într-un mediu ostil”. De asemenea, vineri, 11 aprilie, la sediul Batalionului 469 Sprijin Logistic, elevii din judeţul nostru vor putea participa la ceremonia de înaintare în grad a promoţiei 2014 „Constantin Brâncoveanu”, serviciul medical din cadrul Secţiei de Instruire şi Perfecţionare Medico-Militară. (Raluca MANOLACHE)

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588802402-povesti-de-pe-front-militarii-vranceni-si-povestile-lor-de-arme-din-jungla-liberiana-si-desertul-afgan.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.