spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

Instituţiile vor să facă „pace” după înmormantarea bebeluşului din Homocea

- Advertisement -

După lungi controverse şi contre referitoare la atribuţiile fiecărei părţi, s-a întocmit şi o adresă cu propuneri de modificare a legislaţiei, pentru a fi acoperite lacunele în cazul deceselor infantile u autorităţile vor să propună ca Spitalul Judeţean din Focşani să se ocupe de transportul bebeluşilor decedaţi la laboratorul de anatomie – patologică u Poliţia are datorii de aproape 100.000 de lei la Serviciul de Medicină Legală
Instituţiile statului implicate în scandalul bebeluşului decedat prematur la Homocea, ţinut în casă de familie pentru că nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea să aducă trupul acestuia la morgă, încearcă să găsească soluţii pentru ca astfel de situaţii să se evite pe viitor. La Direcţia de Sănătate Publică (DSP) s-a organizat ieri o întalnire de lucru la care au luat parte oficialii Poliţiei, spitalelor din Focşani, Adjud, Panciu, Vidra şi Dumbrăveni, Serviciului de Ambulanţă, dar şi din partea Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. După lungi controverse şi contre, referitoare la atribuţiile fiecărei părţi în ceea ce priveşte constatarea decesului unei persoane, transportarea cadavrului la Serviciul de Medicină Legală (SML) sau laboratorul de anatomie –patologică, ambele servicii aflandu-se în subordinea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani, s-a întocmit şi o adresă cu propuneri de modificare a legislaţiei, informare trimisă la Prefectură. În conformitate cu prevederile legale, se doreşte ca medicii de familie să fie obligaţi să răspundă la solicitarea organelor judiciare să constate decesul, dar să nu elibereze certificat constatator de deces dacă se consideră că sunt suspiciuni privind cauza decesului. Autorităţile sanitare vor să modifice astfel şi legea pentru că în normele de punere în aplicare a contractului nu se specifică obligativitatea medicului de familie de a constata decesul. De asemenea, se propune ca primăriile să fie obligate să încheie contracte de prestări servicii comunitare cu medicii din teritoriu care să aibă obligativitatea de a verifica şi coordona activitatea de asistenţă comunitară. Şi Ambulanţa va fi obligată să constate şi să elibereze certificatul de deces în weekend şi de sărbătorile legale dacă sunt excluse cauzele medico-legale.

Spitalul Focşani să se ocupe de transportul bebeluşilor morţi

După ce familia din satul Lespezi, comuna Homocea, a stat cu bebeluşul mort în casă timp de două zile din cauza dilemelor instituţionale, autorităţile vor să propună ca Spitalul Focşani să se ocupe de transportul bebeluşilor, care nu sunt de medicină legală, la laboratorul de anatomie – patologică. Aceasta pentru că nu se specifică în legislaţie ce instituţie ar trebui să se ocupe de transportul cadavrelor 0 – 1 an, care nu reprezintă morţi suspecte. În cadrul întalnirii şi comisarul şef Marian Cîrjică, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, din cadrul IPJ Vrancea, a dat de înţeles că Spitalul trebuia să se ocupe cu transportul bebeluşului din Homocea. “Dacă acel caz este de anatomie-patologică, cel care are competenţă trebuie să se îngrijească să-şi ridice cadavrul şi să-l aducă în cadrul laboratorului. Transportul cadavrelor se efectuează cu autovehicule special amenajate din dotarea SML sau alte autovehicule speciale. În judeţul Vrancea, SML nu are un asemenea autovehicul. În schimb, acest serviciu este externalizat printr-o societate specializată pe transportul cadavrelor. În momentul în care avem un caz medico-legal, dăm telefon la societate să vină să ia cadavrul. Dacă este cazul de anatomie-patologică, anatomia-patologică trebuie să dea telefon la carul mortuar”, a spus comisarul şef Marian Cîrjică. Ofiţerul a mai menţionat că, şi în cazul bebeluşului de la Homocea, acesta a discutat cu oficialii Spitalului Focşani cu privire la această situaţie şi răspunsul primit ar fi fost că nu sunt fonduri alocate pentru aceste cheltuieli.

Spitalele trebuie să intre în contract cu unitatea din Focşani

Şi spitalele trebuie să intre în contract cu Spitalul Focşani pentru că toţi copiii cu varsta 0 -1 an care decedează trebuie să ajungă la serviciul de anatomie-patologică. Acest lucru este cerut de legislaţia în vigoare. Aceste contracte ar urma să stabilească sumele ce trebuie suportate pentru efectuarea acestor investigaţii, dar şi cine se ocupă de transportul cadavrelor. Tot acest contract va fi valabil şi pentru preluarea bolnavilor morţi în spitale, care ajung la SML. O situaţie deosebită este la Spitalul de Psihiatrie Dumbrăveni, unde se face în mod obligatoriu necropsia în cazul în care un bolnav psihic moare.

Poliţia are datorii de 100.000 de lei către SML

În tot acest scandal s-a adus în discuţie şi problema banilor datoraţi de Poliţie către SML, practic o decontare între instituţiile statului. S-a ajuns astfel în situaţia ca datoriile IPJ Vrancea către SML să se ridice la aproape 100.000 de lei, bani ce nu pot fi achitaţi din lipsă de fonduri. Toate expertizele medicale, de la alcoolemii la violuri şi crime, sunt efectuate de către SML. Chiar dacă tarifele sunt considerate piperate, acestea nu au mai fost modificate din 2006. Tarifele prestaţiilor medico-legale sunt:
– autopsia medico-legală – 302 lei
– autopsia medico-legală a cadavrelor în putrefacţie – 390 lei
– autopsia medico-legală a cadavrelor de fetuşi/nou-născuţi – 390 lei
– autopsierea sau reautopsierea cadavrelor exhumate – 390 lei
– deplasarea la faţa locului a echipei medico-legale şi cercetarea şi examinarea medico legală a cadavrelor pe teren  – 143 lei
– transportul cadavrelor din morgile spitalelor sau de la locul faptei pentru autopsierea medico-legală – 74 lei
– examinarea persoanelor şi recoltarea de probe biologice pentru alcoolemie  – 26 lei
–  examinarea persoanelor şi recoltarea de probe biologice, în care se include şi trusa standard de recoltare pentru alcoolemie  – 80 lei. (Raluca MANOLACHE)

Mai mult: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588801965-institutiile-continua-cearta-bebelusul-fara-certificat-a-fost-ingropat-incompetenta-a-renascut.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.