spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

„Iaşul, de două ori mai mulţi bolnavi de TBC decât Olanda“. Zeci de persoane mor anual

- Advertisement -

Arată prof.dr. Traian Mihăescu, şeful Secţiei Clinice I de Pneumoftiziologie. Totuşi, numărul cazurilor de tuberculoză din judeţ este în scădere.

Anul trecut, 35 de bolnavi diagnosticaţi cu tuberculoză şi internaţi în Spitalul Clinic de Pneumo­ftiziologie din Iaşi au murit. De la începutul lui 2014, alte cinci persoane internate în spital au decedat din cauza aceleiaşi afecţiuni. Tuberculoza continuă să facă victime chiar dacă statisticile arată că numărul cazurilor înregistrate în ultimii ani au scăzut. „În­tr-adevăr, numărul cazurilor cunoscute a scăzut. Însă sunt foarte multe situaţii care nu ajung încă în atenţia medicilor, după cum sesizează şi Or­ganizaţia Mondială a Sănătăţii. Din punctul acesta de vedere, depistarea tuberculozei la nivelul judeţului Iaşi se face foarte bine. Suntem preocupaţi de acele cazuri multirezistente la tratament, dar şi de acelea în care pacientul răspunde foarte bine la medicaţia prescrisă. Din nefericire, chiar dacă statisticile arată că numărul pacienţilor diagnosticaţi a scăzut, Iaşul are de două ori mai mulţi bolnavi decât Olanda, ţară în care sunt raportate 500 de cazuri pe an. Tuberculoza încă este o problemă, şi nu doar una medicală, ci şi socială“, a precizat prof.dr. Traian Mihăescu, şeful Secţiei Clinice I de Pneumoftiziologie de la spitalul ieşean. În 2013, în Spitalul de Pneumoftiziologie au fost diagnosticate cu tuberculoză 1.203 persoane internate în unitatea medicală. De la începutul acestuia an, alţi 216 bolnavi internaţi au primit acelaşi diagnostic. România oferă 1/3 din cazurile de TBC întâlnite în Uniunea Europeană, motiv pentru care în diferite centre medi­cale din ţară se derulează numeroase proiecte de informare a populaţiei cu privire la tuberculoză, proiecte susţinute din fonduri europene şi care au ca scop diminuare numărului de cazuri noi, depistate anual. „Tendinţa generală a incidenţei TBC este în scădere de vreo patru ani. Este adevărat că ne confruntăm cu o scădere la nivel naţional, dar şi în judeţul Iaşi trebuie menţionat că ea tinde să descrească în comparaţie cu anii trecuţi“, a explicat şi dr. Adriana Sorete, coordonatorul Dispensarului TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/a-iasul-de-doua-ori-mai-multi-bolnavi-de-tbc-decat-olandaa-zeci-de-persoane-mor-anual–44369.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.