spot_img
spot_imgspot_img
19.1 C
Vaslui
28-mai-2024

Victor Ponta, în „The Wall Street Journal: „Doar împreună, Europa şi SUA, au o şansă de a menţine democraţia în lume

- Advertisement -

Premierul român Victor Ponta a scris recent un editorial în publicaţia americană „The Wall Street Journal” dedicat crizei din din Ucraina. Acesta subliniază necesitatea unei uniunii cu drepturi depline SUA – Europa pentru a face faţă provocărilor militare şi economice.

În opinia sa, „evenimentele dramatice din Ucraina ilustrează un hazard istoric moral care a creat o stare de spirit dăunătoare în Europa Centrală şi de Est pe parcursul ultimilor douăzeci de ani. Cu unele diferenţe, statele din această regiune au crezut că securitatea, cel mai de preţ lucru pentru o ţară, este ceva de la sine înţeles”.

Victor Ponta mai scrie că statele au fost cuprinse problemele naţionale şi regionale, „uitând astfel să gândim proiectele noastre la nivel global”.

„Imaginea trupelor ruse care intră în Ucraina şi iau cu asalt unităţile militare din Crimeea a fost un apel la trezire. Acest lucru subliniază o serie de adevăruri. În primul rând, Vestul nu are o altă opţiune decât să rămână unit într-o lume anarhica ce include din pacate state nedemocratice al căror comportament nu poate fi anticipat şi nici controlat. Doar împreună, Europa şi SUA, au o şansă de a menţine democraţia în lume. Evenimentele recente din Ucraina ne mai arată de asemenea ca puterea politică depinde în mod fundamental de abilitatea unui lider de a comunica şi de a face faţă şocurilor economice. Tensiunile pe care le trăim astăzi trebuie să ne pună în vedere faptul că pierderile nu mai sunt doar pentru o ţară, ci pentru un grup, atâta vreme cât trăim într-o economie globalizată”, continuă textul citat.

O altă soluţie propusă de Victor Ponta este „integrarea economică mai profundă în lumea occidentală, pentru a profita la o scara mai amplă de avantajele inovării şi diversităţii”.

În opinia sa, o superputere economică Atlantică ar putea avea o capacitate mare de a rezista pierderilor economice în raport cu restul lumii şi a cărui securitate ar fi garantată de NATO.

Pentru a realiza aceste lucruri, este necesar să „depăşim mentalităţile culturii noastre proprii”, consideră premierul român.

„România a pierdut în utltima perioadă şansa de a gândi proiecte mari, însă acum este pregătită să îşi recâştige rolul său în istorie, alături de proiectul occidental. România este o ţara care merită mult mai mult de la elitele sale, deoarece este un stat bogat în resurse şi plin de oameni talentaţi şi educaţi.(…) O Românie puternică şi demnă îşi va asuma partea sa de responsabilitatea în proiectul parteneriatului transatlantic, de-a lungul tuturor etapelor necesare”, concluzionează Victor Ponta.

Citiţi mai mult: Victor Ponta, în „The Wall Street Journal: „Doar împreună, Europa şi SUA, au o şansă de a menţine democraţia în lume – Actualitate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-ponta-in-the-wall-street-journal-doar-impreuna-europa-si-sua-au-o-sansa-de-a-1088077.html#ixzz2wZl0PptP
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.