spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Gradul de implicare ale autoritãtilor publice locale în dezvoltarea voluntariatului pentru situati de urgentã

- Advertisement -

În scopul promovãrii campaniei „Vreau sã fiu voluntar”, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã al judetului Vaslui s-a implicat intens în demararea actiunilor de informare, prin realizarea de bannere, machete pe tema voluntariatului ce au fost expuse în locuri cu aglomerãri de persoane. Au fost organizate si desfãsurate activitãti de informare preventivã care au totalizat un numãr de 118258 de participanti, aport adus si din partea autoritãtilor publice locale.

Succesul, indiferent de intensitatea sau de complexitatea lui, este ceva ce fiecare dintre noi dorim, materializat în lucruri realizabile sau irealizabile. Însã de fiecare datã când ne gândim la succes, în mintea noastrã se creazã o analogie cu o dorintã aprinsã: un vis. Este o certitudine faptul cã fiecare dintre noi viseazã si îsi doreste sã-si depãseascã conditia actualã. Însã cum faci asta, în termeni cât se poate de concreti si reali ? Simplu: treci la actiune. Cu referire la gradul de implicare ale autoritãtilor publice locale în dezvoltarea voluntariatului pentru situatii de urgentã, judetul Vaslui a fost printre primele judete din tarã care au demarat constituirea acestor servicii la nivelul fiecãrei unitãti administrativ-teritoriale. În vederea selectionãrii personalului pentru ocuparea posturilor de sef SVSU, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã al judetului Vaslui a acordat asistentã tehnicã de specialitate cu privire la tematica si bibliografia specificã ocupãrii posturilor mai sus mentionate. În prezent, în cadrul acestor servicii îsi desfãsoarã activitatea un numãr de 124 persoane angajate si 3059 de persoane voluntare, având un rol însemnat în desfãsurarea campaniilor de informare preventivã demarate la nivel national „F.O.C- Flãcãrile omoarã copii!”,”R.I.S.C.- Renuntã. Improvizatiile sunt catastrofale”,”R.I.S.C.- Siguranta NU e un joc de noroc !”. Din momentul începerii procesului de operationalizare la nivelul judetului Vaslui, serviciile voluntare înregistreazã un procentaj mediu de 85% privind participarea la interventiile de pe teritoriul unitãtilor administrativ-teritoriale de care acestea apartin. Din punct de vedere al asigurãrii cu resursele materiale atât de necesare îndeplinirii atributiilor legale, autoritãtile locale fac eforturi pentru a asigura drepturile de ordin pecuniar, uniforme, echipamente de protectie, aparaturã si mijloace de înstiintare, control medical anual gratuit, etc. Fiecare autoritate a administratiei publice locale a perceput în timp serviciul voluntar ca structurã de specialitate proprie pe linia prevenirii si interventiei în situatii de urgentã. Astfel, se explicã si faptul cã de pe locul 38 la numãrul de incendii la 100.000 de locuitori în anul 2005, în ultimii ani judetul Vaslui se aflã constant între primele 15-20 de judete din tarã. Cu alte cuvinte, serviciile voluntare au devenit operationale într-un procentaj însemnat, de acest lucru fiind „vinovate” în mod evident autoritãtile publice locale si gradul de implicare al acestora în dezvoltarea voluntariatului pentru situatii de urgentã.

În anul 2013, ISUJ Vaslui a desfãsurat convocãri trimestriale cu sefii serviciilor voluntare, activitatea acestora fiind mediatizatã în presa localã si în cadrul activitãtilor de informare preventivã desfãsurate cu elevii din ciclurile gimnazial si liceal.

(Material realizat cu sprijinul ISU Vaslui)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.