spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

IONEL CONSTANTIN, PREFECT!

- Advertisement -

Cele mai mari sanse sã-i ia locul lui Renga

ÎN CÃRTI Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, Ionel Constantin, are toate sansele sã fie noul prefect al judetului Vaslui, spun surse din interiorul USD. Actualul prefect, Radu Renga, este oficial în concediu de odihnã, însã fiind numit de liberali se pare cã nici nu va mai reveni pe post. Numirea lui Constantin, spun aceleasi surse, ar fi cerutã de presedintele UNPR, Gabriel Oprea, care a rãmas în relatii cordiale cu seful Camerei de Comert, dupã ce acesta a fãcut un gest unic în politicã, dupã alegerile locale, si a demisionat din functia de presedinte al organizatiei locale a Uniunii Nationale pentru Progresul României.

Radu Renga, prefectul judetului Vaslui, cel care a fost numit în fruntea judetului ca urmare a negocierilor purtate între PNL si PSD, în defuncta Uniunea Social Liberalã, ar urma sã fie schimbat din functie, sustin surse bine informate. Oficial, Renga este plecat în Vâlcea, judetul sãu de origine, în concediu de odihnã, desi se spune cã, de fapt, se pregãteste schimbarea sa din functie în perioada concediului. Unul dintre cei care ar putea prelua functia de prefect, se spune, este fostul presedinte al organizatiei judetene UNPR, actualmente presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã, Ionel Constantin. Conform unor surse neoficiale, liderii UNPR au negociat postul de prefect al judetului, cerând acest post pentru un membru al acestui partid. Interesant este cã presedintele CCIA a devenit primul politician din istoria judetului, care si-a anuntat demisia dintr-o functie oficialã pe motiv cã nu a reusit sã realizeze ceea ce si-a propus înainte de campania electoralã. Constantin a fost primul lider judetean care a decis sã se retragã din fruntea unei organizatii judetene, dupã ce formatiunea pe care o conducea, UNPR, a obtinut doar un post de primar si 27 de mandate de consilieri locali. „În conditiile în care rezultatele obtinute de organizatia judeteanã UNPR sunt atât de slabe, anunt oficial faptul cã renunt la calitatea de presedinte al organizatiei. Rãmân, pentru o perioadã scurtã, în afara politicii”, anunta Ionel Constantin în vara anului 2012. „Voi lupta, în continuare, alãturi de noile administratii publice din judet pentru a sprijini proiectele importante ale comunitãtilor locale, pentru a ridica nivelul de trai al cetãtenilor din aceastã zonã. Renunt de bunã voie la calitatea de presedinte al UNPR Vaslui, dar si din cea de simplu membru, iar frâiele organizatiei pot fi luate de un vicepresedinte, secretarul general sau cine decide conducerea centralã. Nu doresc sã mã înscriu în alt partid”, mai spunea Ionel Constantin. Acum, când se vorbeste de trecerea sa în cea mai importantã functie din administratia publicã a judetului, cea de prefect, Constantin anuntã cã nu a fost contactat de nimeni din UNPR si nu i s-a propus nicio functie în Palatul Administrativ. „Pe cuvânt de onoare, nu am fost contactat de nimeni din UNPR sã mi se propunã o astfel de functie. Este onorant pentru mine sã aud cã as putea prelua functia de prefect, însã nu am avut discutii cu nimeni din conducerea centralã sau localã a Uniunii pe aceastã temã. Oricum, vreau sã vã mentionez cã am avut o relatie excelentã cu dl. prefect Radu Renga, un om pentru care am o stimã deosebitã”, a spus presedintele CCIA.

Dacã va fi numit prefect, Constantin va putea sã-si ducã la bun sfârsit initiativele

În ultimul an, presedintele Ionel Constantin a avut mai multe întâlniri cu prefectul judetului, cerând de la Guvern o serie de mãsuri care sã faciliteze dezvoltarea economiei locale. Constantin a cerut Institutiei Prefectului sã intervinã la Guvern pentru a se aplica o serie de mãsuri urgente. Investitorii vasluieni cer reducerea cu douã pânã la 3,5 procente a cotelor de contributii de asigurãri sociale, obligarea ANAF de a executa controale la nivelul tuturor judetelor în domeniile sensibile si importante pentru evaziune fiscalã, cum sunt alcoolul si tigãrile, reducerea numãrului de controale pentru firmele care au o cifrã de afaceri sub 100 de mii de euro sau eliminarea impozitului pe profitul reinvestit. Se cere si modificarea legii privind procedura insolventei, deoarece „aceastã lege creazã unor operatori economici cu comportament fiscal incorect posibilitatea generãrii si amplificãrii unor arierate artificiale prin achizitionarea unor bunuri si servicii pe care în mod intentionat nu le plãtesc”. Poate, cel mai important lucru de care au nevoie IMM-urile este ca Ministerul de Finante sã renunte la blocarea conturilor curente atunci când se înregistreazã întârzieri la plata impozitelor cãtre buget, „pentru cã acest lucru nu face decât sã blocheze activitatea firmelor”. S-a adus în discutie si scutirea pentru o perioadã de trei ani de la plata impozitului pe clãdiri pentru investitiile care creazã mai mult de 30 de locuri de muncã, ca si aplicarea impozitãrii clãdirilor noi dupã un an de la finalizarea constructiei. Investitorii vasluieni, prin vocea lui Constantin, au mai cerut de la guvernanti si constituirea, cu implicarea statului si a fondurilor europene, a unei retele de colectare în vederea distributiei pentru produsele traditionale si locale, instituirea obligativitãtii pentru marile lanturi de magazine de a asigura un spatiu minim de desfacere (20%) pentru comercializarea produselor traditionale locale realizate inclusiv de micii agricultori, sau facilitãti fiscale acordate firmelor din domeniul agriculturii. Nu în ultimul rând, ar dori ca plata TVA sã se facã la data încasãrii contravalorii facturilor în cazul contractelor de achizitie publicã sau suspendarea executãrii, blocãrii conturilor în cazul în care un contribuabil este afectat de plãtile întârziate ale statului, caz în care se aflã nenumãrate firme din judet.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.