spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
29-mai-2024

Cel mai rău lucru pe care îl pot face românii de 15 martie, Ziua Internațională a Maghiarilor

- Advertisement -

Discuțiile din jurul extremistului Vona Gabor și scandalul făcut de acesta la începutul săptămânii, în Târgu Mureș, riscă să agite spiritele mai mult decât este cazul și să producă reacții exagerate într-o zi pe care extremiștii o vor utiliza din belșug: 15 martie.

Mâine vor avea loc manifestiații cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Este o zi care marchează momentul din istoria maghiarilor când a început lupta împotriva dominației Imperiului Austro-Ungare. Maghiarii au sărbătorit 15 martie și în perioada comunistă, evident nu așa cum se întâmplă în demorație. De ani de zile maghiarii sărbătoresc în stradă și în fiecare 15 martie s-au aprins spiritele mai ales în zona politicienilor extremiști care au invadat televiziunile în goana după voturi obținute facil. Acolo unde sunt comunități maghiare mari, profită din plin de acest moment politicienii maghiari care caută și ei voturi obținute facil, prin discursuri exacerbate care fac referire la istoria Ungariei.

Anul acesta situația este aparte pentru că e primul 15 martie în are politicienii din Ungaria pot să caute alegători și în România. Conform unei declarații a liderilor UDMR, din ianuarie 2014, aproape 100.000 de etnici maghiari au dublă cetățenie și devin importanți pentru partidele din Ungaria. Acesta e motivul pentru care și Jobbik și-a intensificat activitatea în Transilvania și a făcut scandal la începutul săptămânii, în Târgu Mureș.

Cei mai importanți demnitari ai statului au reacționat rapid la acțiunea Jobbik și s-a ajuns la discutarea unei măsuri fără precedent până acum: interzicerea accesului unor extremiști pe teritoriul României. Legea permite asta printr-o procedură care presupune emiterea unui Ordin al Ministrului de Interne. Cel vizat poate contesta decizia în Justiție și instanța decide cine are dreptate. Până acum astfel de interdicții au fost dispuse de sistemul judiciar în principal pentru persoane acuzate de acte grave cum e terorismul. Privind prin prisma acestei situații apare înrebarea dacă nu cumva e o exagerare în cazul unui politician, fie el și extremist. Categoric, rămâne să vedem ce decide Justiția.

Dincolo de aspectele legale ale acestei situații există un risc pentru publicul larg, maghiari sau români: să ne lăsăm arași în capcanele pe care le întind acum extremiștii ahtiați după audiență. De ambele părți vor exista excese. Cele provocate printre maghiari s-au văzut și luni, când o manifestație legală a fost prelungită ilegal și a iscat un val de discuții pe plan național. Cel mai rău lucru pe care îl pot face românii sâmbătă, în 15 martie 2014, este să pice în capcanele pe care iar le vor întinde extremiștii aflați în campanie electorală în România.

Citiţi mai mult: Cel mai rău lucru pe care îl pot face românii de 15 martie, Ziua Internațională a Maghiarilor – Opinii EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cel-mai-rau-lucru-pe-care-il-pot-face-romanii-de-15-martie-ziua-internationala-a-maghiari-1087057.html#ixzz2vwZtDfHH
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.