spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Bolnavii cu TBC, plimbaţi între spitale pentru sânge / Spitalul Bisericani a primit interdicţie la transfuzii!

- Advertisement -

Asta pentru că nu mai îndeplinim condiţiile impuse şi nu putem fi autorizaţi de MS”, a spus dr. Daniela Marcoci, director medical * Conducerea spitalului judeţean, rugată să găzduiască bolnavii cu TBC când au nevoie de transfuzie

Bolnavii Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani vor fi căraţi, cu salvarea, până la spitalul judeţean şi înapoi ori de câte ori vor avea nevoie sânge ori de alte produse specifice transfuzabile. Conducerea unităţii din Piatra Neamţ a luat ieri decizia de a accepta solicitarea managerului de la Bisericani, în condiţiile în care spitalul de bolnavi cu afecţiuni pulmonare a rămas, de la 1 martie 2014, fără punct de transfuzii sanguine.

“Fiind un spital mai mic, până acum câteva luni am putut funcţiona cu punct de transfuzii, însă legea s-a schimbat şi am fost nevoiţi să ne constituim o unitate de transfuzii sanguine, or pentru aşa ceva nu avem dotările necesare şi nici personal aferent, aşa încât Ministerul Sănătăţii ne-a dat aviz negativ pentru autorizare”, ne-a declarat dr. Daniela Marcoci, director medical la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. “Având în vedere acest aviz negativ, suntem nevoiţi să nu mai facem nici o transfuzie în incinta unităţii şi am căutat înţelegere la coducerea spitalului judeţean, să ne găzduiască bolnavii care au nevoie de această procedură”.

Potrivit conducerii spitalului de la Bisericani, pentru constituirea unei unităţi de transfuzii sanguine ar fi nevoie de un aparat de prelucrare plasmă care costă vreo 5.000 de euro, de staţii, de personal medico-sanitar şi modul de patru încăperi. Or, după cum a precizat dr. Marcoci, de alocarea unui spaţiu aşa de gneros nici nu poate fi vorba, pentru că întreaga activitate este acum restrânsă din cauza lucrărilor la unul dintre pavilioanele spitalului, angajări de personal sanitar şi auxiliar nu se fac în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii nu a mai deblocat nici măcar un post încă de anul trecut, iar fonuri pentru dotări nu există.

Evident, am întrebat cum s-au realizat până acum transfuziile, în condiţiile în care spitalul nu dispune de mai nimic pentru asigurarea condiţiilor optime pentru acest segment de activitate. Ni s-a răspuns că, atunci când era nevoie de sânge ori de derivate, pungile erau aduse de la Centrul de Transfuzii Sanguine Neamţ, produsele erau analizate şi imediat transfuzate.

Chiar ieri, CTS Neamţ a solicitat Spitalului Bisericani prelungirea contractului, însă conducerea unităţii cu paturi va transmite că întrerupe orice relaţie, având în vedere interdicţia de realizare a transfuziilor în incintă.

Pentru ca bolnavii să nu sufere din cauza acestei interdicţii, conducerea Spitalului Bisericani a găsit înţelegere la managerul  spitalului judeţean pentru găzduirea pacienţilor care trebuie să primească sânge sau derivate.
“Ce putem face? Doar n-o să refuzăm să-i ajutăm pe bolnavi”, ne-a spus dr. Ioan Lazăr, managerul spitalului judeţean.

Ca la noi, la nimeni…

Geanina NICORESCU

Cititi: http://ziarulceahlaul.ro/bolnavii-cu-tbc-plimbati-intre-spitale-pentru-sange-spitalul-bisericani-primit-interdictie-la-transfuzii/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.