spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Judecătorii din Iaşi şi din Bucureşti nu vor să audă de Monica Macovei şi Cătălin Ivan

- Advertisement -

Cei doi europarlamentari români se luptă în instanţă de mai bine de un an. Până acum nu s-a stabilit ce instanţă este competentă să judece dosarul. După ce judecătorii bucureşteni au stabilit că Judecătoria Iaşi ar fi competentă, zilele trecute, magistraţii noştri au întors decizia şi trimit dosarul înapoi în Capitală. Conflictul de competenţă dintre magistraţii ieşeni şi bucureşteni va fi tranşat de Curtea Supremă.

Decizii contradictorii în procesul de 50.000 de euro dintre europarlamentarii Monica Macovei şi Cătălin Ivan. Pro­cesul în care cel din urmă este acuzat de defăimare de către Macovei este înregistrat în prezent la Judecătoria Iaşi, însă judecata propriu-zisă întârzie să înceapă. Motivul: atât Macovei, cât şi Ivan par a face tot posibilul ca disputa dintre ei să se desfăşoare „pe teren propriu“. După ce, iniţial, Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti a decis că instanţa omologă de la Iaşi este competantă să soluţioneze cauza, zilele trecute colegii lor de la Iaşi au decis contrariul şi trimit dosarul înapoi în Capitală.

Cum a ajuns procesul la Iaşi

La finele anului 2012, Monica Ma­co­vei îl dădea în judecată pe ieşeanul Că­tălin Ivan, acuzându-l pe acesta că ar fi denigrat-o în mod public, prin inter­ven­ţii televizate la postul Antena 3 sau prin declaraţii date în presa scrisă. Potrivit acţiunii de chemare în judecată, consultată de „Ziarul de Iaşi“, Monica Ma­covei, fost Ministru al Justiţie, consideră că este îndreptăţită să primească 50.000 de euro de la Ivan din cauza acelor de­claraţii. „Acuzaţiile mincinoase, decla­ra­ţiile denigratoare şi defăimătoare au lezat în mod grav drepturile nepatrimoniale ale reclamantei constând în onoare, demnitate, reputaţie şi imagi­ne, drepturi fundamentale exercitării mandatului de membru în Parlamentul European“, se arată în acţiunea Monicăi Macovei. Europarlamentarul spune că oponentul ei politic ar fi indus în eroare opinia publică din România afirmând că ar fi cercetată de o comisie din cadrul Parlamentului European. Ea a negat acele informaţii, pe care le-a catalogat „mincinoase“. Procesul a fost înregistrat iniţial la Judecătoria Sectorului 1 Bu­cureşti, pe motiv că mare parte din de­claraţiile denigratoare ale lui Cătălin Ivan ar fi fost făcute public la Antena 3, iar această instituţie media este arondată teritorial de instanţa amintită. La pri­mele termene, Cătălin Ivan a ridicat însă excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Sectorului 1 motivând că el are domiciliu în Iaşi. Judecătorii bucu­reşteni au dat atunci o sentinţă aparent bizară, concluzionând că nu s-a putut stabili că faptele imputate lui Ivan au avut loc pe raza teritorială a vreunei judecătorii. Au stabilit astfel competenţa în funcţie de domiciliul pârâtului, res­pectiv Iaşi. Legea spune că la stabilirea competenţei teritoriale se iau în calcul două aspecte. Primul este legat de locul în care s-au produs presupusele fapte, iar cel de-al doilea, în cazul în care nu se poate stabili locul faptelor, este domici­liul pârâtului.

De ce ar trebui dosarul judecat la Bucureşti

În replică, la penultimul termen, Monica Macovei a înaintat instanţei o cerere prin care a cerut ca procesul să se mute înapoi la Judecătoria Sectorului 1 întrucât judecătorii de acolo ar fi greşit când au declinat dosarul. Motivul invocat de Macovei: „Acest raţionament (n.r. – că nu s-a putut stabili locul producerii faptelor) este greşit în condiţiile în care am arătat că o parte din faptele ilicite au fost săvârşite de către pârât la postul Antena 3, al cărui sediu se află în raza teritorială a Judecătoriei Sector 1 Bucureşti. Nu poate fi primită nici sus­ţinerea Judecătoriei Sector 1 Bu­cureşti în sensul că locul săvârşirii faptelor ilicite nu este în sediul postului de televiziune reţinându-se că «pârâtul a intervenit telefonic în cadrul unor emisiuni». A accepta acest raţionament înseamnă a accepta că într-un caz similar în care o emisiune ar fi înregistrată într-o locaţie din mu­nicipiul Ploieşti dar difuzată de Antena 3 ar atrage competenţa Judecă­toriei Ploieşti. Ceea ce contează în cazul de faţă este locul săvârşirii faptei ilicite adică locul în care pârâtul a intervenit şi a de­nigrat, respectiv postul TV Antena 3.“ Urmare a acestor explicaţii, judecătorii ieşeni au dat dreptate Monicăi Macovei, iar pe 10 martie au decis declinarea dosarului înapoi la Judecătoria Sectorului 1 Bu­cureşti. Conflictul de competenţă dintre instanţa ieşeană şi cea bucureşteană va fi soluţionat de judecătorii Curţii Supreme.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/judecatorii-din-iasi-si-din-bucuresti-nu-vor-sa-auda-de-monica-macovei-si-catalin-ivan–42933.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.