spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Caz de „râsul curcilor” la Paşcani: Primarii, principalii datornici la Primărie

- Advertisement -

Ultimii doi edili ai oraşului au de returnat la bugetul local circa cinci milioane de lei, potrivit unui raport al Curţii de Conturi.

Ambiţiile politice sau personale combinate deseori cu puterea de a lua decizii administrative au făcut ca la a doua cea mai puternică primărie din judeţ, respectiv la Primăria Paşcani, actualul şi fostul primar să aibă cele mai mari datorii la bugetul local. Potrivit unor surse, un raport al Curţii de Conturi (CC) a stabilit că, la finele anului 2012, Dumitru Pantazi, actualul primar, şi Grigore Crăciunescu, fost edil, în prezent deputat liberal, au de restituit către bugetul local circa cinci milioane lei. Creanţele pe care cei doi oameni politici le au de plătit sunt catalogate de inspectori ca fiind „incerte”, drept pentru care în ambele cazuri există procese pe rolul instanţelor de judecată pentru a se stabili dacă există sau nu o datorie. Luptele din instanţă au şi substrat politic, ipoteza aceasta fiind confirmată de desfăşurarea evenimentelor, de la confirmarea debitului până în prezent. În susţinerea ipotezei vine şi o concluzie a Curţii de Conturi care a evidenţiat faptul că Grigore Crăciunescu, în calitate de ordonator de credite, nu a luat măsurile necesare pentru recuperarea creanţelor de la Dumitru Pantazi, deşi era obligat să o facă şi de o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Crăciunescu mai are şi alte „păcate”

Debitul pe care familia fostului primar Grigore Crăciunescu îl are de plătit către bugetul local, în cuantum de 2,57 milioane lei potrivit CC Iaşi, provine de la neplata taxei pentru ocuparea, fără forme legale, a unei suprafeţe de teren din domeniul public de către firma Interdentis. Firma a fost fondată în 1994 de Grigore Crăciunescu, care i-a predat acţiunile fiului său, Adrian, 11 ani mai târziu, potrivit unui Monitor Oficial din 14 martie 2005. Pe 26 martie va avea loc un nou termen la recursul declarat de Interdentis împotriva sentinţei favorabile de plată a debitului dată pe fondul cauzei. Aceasta nu este singura problemă izvorâtă din timpul mandatului de primar al lui Grigore Crăciunescu, respectiv 2008 – 2012. În urmă cu un an, Crăciunescu a fost acuzat de conflict de interese de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că, în calitate de primar, a îndeplinit acte şi a participat la decizii prin care fiul său, în calitate de asociat sau administrator al unor firme, a avut câştiguri materiale. Procurorii notau că primarul i-a concesionat direct fiului său un teren, fără licitaţie publică, pentru 25 de ani, la un preţ de 219 euro/an, deşi într-un proiect iniţial preţul fusese stabilit la 1.021 euro/an, pentru a construi o parcare ce să deservească laboratorul de analize medicale al familiei. Reporterul „Ziarul de Iaşi” a încercat în dese rânduri să ia legătura, telefonic, cu deputatul Grigore Crăciunescu, însă acesta nu a binevoit să răspundă apelurilor telefonice.

Primarul Pantazi, învins în instanţă de afaceristul Pantazi

În ceea ce îl priveşte pe actualul primar, social-democratul Dumitru Pantazi, povestea debitului de 2,41 milioane lei constatat de inspectorii CC Iaşi este una foarte complexă. Pe scurt, Pantazi, în calitate de acţionar majoritar al firmei SC Agrocomplex Lunca Paşcani SRL, a concesionat în 1997 un teren arabil de 60 de ha din cuva barajului Siret. La acea dată, terenul aparţinea, de drept, Ministerului Mediului. Ulterior, CL Paşcani a obţinut „dreptul de folosinţă” al unei suprafeţe mai mari de teren, printre care şi terenul concesionat de actualul primar. În septembrie 2007, CL Paşcani, condus de actualul deputat Neculai Răţoi, aprobă o hotărâre prin care firma lui Pantazi este scutită de la plata chiriei şi penalităţilor aferente contractului de închiriere, după ce terenul a fost calamitat de inundaţii. La o lună distanţă, la solicitarea unui rival politic local, prefectul liberal Nicuşor Păduraru solicită anularea HCLM, însă sumele radiate nu au fost repuse pe rolul contribuabilului. În 2008, când Neculai Răţoi a fost înlocuit la conducerea Primăriei Paşcani de Grigore Crăciunescu, Curtea de Apel a hotărât că datoriile trebuiau păstrate pe rol şi achitate de firma lui Pantazi. Numai că, surpriză, Crăciunescu a dosit sentinţa într-un sertar, astfel că Serviciul de Colectare Taxe nu a luat nicio măsură împotriva firmei lui Pantazi. Asta până în mai 2012, când Pantazi a decis să candideze pentru a-i lua postul lui Crăciunescu. În plină campanie electorală, Crăciunescu dă sentinţa Serviciului de taxe care, pe 7 iunie, cu trei zile înainte de alegeri, emite o decizie de impunere şi îi comunică lui Pantazi că are de plătit peste 2,4 milioane lei. De ce a aşteptat 4 ani? „Întrebaţi-l pe el, eu n-am de unde să ştiu. Probabil a vrut să aibă un as în mânecă”, explică Dumitru Pantazi. Chiar şi cu acest „as din mânecă”, Crăciunescu a pierdut ruşinos alegerile, după un mandat fără prea mari realizări, chiar în faţa lui Dumitru Pantazi. La o lună de la instalare, Pantazi solicită formarea unei comisii care să analizeze provenienţa debitului şi dacă sumele sunt izvorâte din taxe fiscale sau dintr-un contract comercial. „Comisia a stabilit că suma e de natură comercială, nu fiscală. După asta eu mi-am declinat toate competenţele către domnul viceprimar. A preluat dânsul toată acţiunea pentru a nu fi eu în conflict de interese, având în vedere că sunt acţionar la societatea cu pricina. Inclusiv de plângerea făcută în instanţă pentru recuperarea debitului a fost făcută de viceprimar”, a precizat Dumitru Pantazi. Cu alte cuvinte, primăria condusă de Dumitru Pantazi, a dat în judecată firma lui Dumitru Pantazi, pentru a o obliga să plătească datoria la bugetul local. Instanţa a dat dreptate firmei, susţinând că datoria s-a prescris după ce au trecut mai bine de trei ani de la emiterea sentinţei.

Viceprimarul i-a pus gând rău şefului

Viceprimarul nu a fost de acord şi a înaintat recurs, iar la termenul din 21 februarie s-a suspendat judecata în baza art 155 (1), respectiv pentru că apelantul, Primăria Municipiului Paşcani, nu şi-a respectat unele obligaţii.

Potrivit unor surse, Curtea de Conturi a stabilit nişte termene în care primarul trebuie să pună la punct deficienţele constatate de inspectori. Până la finele acestei luni, printre altele, Primăria Paşcani avea ca sarcină principală să stabilească exact care este valoarea reală a creanţelor pe care le are de încasat. „Suntem în perioada în care se face o evaluare finală a cuantumului adevărat al creanţelor, mai avem timp până la finalul acestei luni, când vom prezenta rezultatele Curţii de Conturi. O parte din celelalte măsuri le-am îndeplinit, pentru altele mai lucrăm, pentru că a fost un timp scurt la dispoziţie. Am solicitat o prelungire a termenelor şi ni s-a aprobat”, a spus primarul Pantazi. Potrivit primarului, sumele calculate de inspectorii CC Iaşi nu concordă cu realitatea şi sunt catalogate a fi „aberaţii”. „E o aberaţie acea sumă. În 2007 aveam de plătit 15.000 lei. Cum se poate ca acum să fie două milioane şi ceva?”, s-a întrebat Dumitru Pantazi care a mai menţionat că „creanţele de la Agrocomplex şi Interdentis sunt cele mai mari. Întâmplarea face ca fostul şi actualul primar să aibă cele mai mari datorii la bugetul local. Dar aşteptăm expertizele pentru a stabili natura şi valoarea datoriilor”. A treia datorie în „topul” CC Iaşi provine tot din zona publică, Regia Autonomă de Gospodărire Comunală şi Locativă figurând cu un debit de peste 128.000 lei. Datoria provine din neplata redevenţei stabilite în 2008 în contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare în municipiul Paşcani.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/caz-de-rasul-curcilor-la-pascani-primarii-principalii-datornici-la-primarie–42653.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.