spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
02-iun.-2024

CRIMINALISTÃ DE 5 STELE

- Advertisement -

POLITISTÃ E tânãrã, frumoasã, sensibilã si durã în acelasi timp, e politistã si, mai mult decât atât, e criminalistã. La doar 27 de ani, Anca Enache este omul potrivit la locul potrivit. Pasionatã de meserie si aprigã apãrãtoare a dreptãtii, Anca recunoaste cã nu a fost un parcurs facil, însã satisfactiile profesionale sunt pe mãsura eforturilor. Toatã viata si-a dorit sã fie politistã, a muncit enorm pentru asta, iar acum îi multumeste lui Dumnezeu cã a fãcut cea mai bunã alegere. Anca este cãsãtoritã cu un politist. Se considerã o persoanã norocoasã, binecuvântatã, are o familie care o sustine, colegi de nota 10 si prieteni extraodinari. De Ziua Femeii, cu o delicatete si o modestie cum rar întâlnesti, Anca a acceptat sã rãspundã câtorva întrebãri. La finalul interviului am înteles cã avem în fatã o femeie fericitã, o profesionistã în toatã puterea cuvântului, o politistã care se dãruieste meseriei si care îsi iubeste familia mai presus de orice.

Agent principal de politie Anca Enache este tehnician criminalist în cadrul Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Vaslui. Pe cât e de tânãrã si delicatã, pe atât e de intransigentã când vine vorba de dreptate. Este minutioasã în munca de cercetare, îi place enorm ceea ce face, este sustinutã de colegi si familie si doar asa reuseste sã aibã un parcurs profesional fãrã cusur. Îi place sportul si s-a remarcat la toate competitiile sportive organizate de Clubul „Dinamo” Vaslui. Anca este spontanã si sociabilã. Ne asigurã cã dacã s-ar întoarce în timp ar face aceleasi alegeri: personale si profesionale. Într-o lume a bãrbatilor, Anca si-a gãsit locul în scurt timp. Nu ar schimba munca de teren cu niciun alt job.

Reporter: Cum a pornit „aventura” în Politie? Cine v-a îndrumat, cum a venit ideea sau a fost o întâmplare faptul cã ati ajuns sã îmbrãtisati aceastã meserie?

Ag. princ. Anca Enache: Am început sã cochetez cu ideea încã din liceu, mi-a surâs faptul de a îmbrãca uniforma si de a impune respect. Am fost încurajatã si sustinutã de familia mea, mai ales ca o aveam deja pe sora mea în sistem. Nu a fost o întâmplare, mi-am dorit acest lucru si am muncit pentru a-l obtine.

Reporter: Cum a fost la început? Au fost momente când ati fost tentatã sã renuntati sau ati regretat alegerea fãcutã? De ce? Povestiti-ne…

Ag. princ. Anca Enache: Ca orice început, a fost mai greu. M-am interesat însã din timp si mã asteptam sã întâmpin unele greutãti, nu stiam dacã voi face fatã într-o lume a bãrbatilor. Am reusit sã trec peste toate, drept dovadã fiind cei sapte ani de cercetare la fata locului, în cele mai vitrege conditii.

Reporter: Lumea priveste cu suspiciune prezenta unei femei în politie… E greu sã lupti cu prejudecãtile ?

Ag. princ. Anca Enache: Am constatat cã, atât timp cât îti iei meseria în serios si le explici pãrtilor vãtãmate ce activitãti desfãsori, oamenii te percep altfel si încep sa aibã încredere. Nu mi s-a întâmplat sã intru în polemici pe teren cu cetãtenii doar pentru faptul cã sunt fatã, dimpotrivã de multe ori am primit laude cã am curaj si stapânire de sine pentru a participa la cele mai „urâte” fapte, în special cele cu violentã.

Reporter : Care e relatia cu colegii bãrbati ? Vã simtiti protejatã uneori sau functionati de la egal la egal?

Ag. princ. Anca Enache: Cred cã a fost mai greu la început pentru colegii mei sã mã accepte, sã mã impun prin cunostinte si sã le demonstrez cã nu mã aflu întâmplãtor aici, apoi lucrurile au venit de la sine. Munca este de la egal la egal, fãrã menajamente.

Reporter: Nu e greu sã tineti pasul cu bãrbatii?

Ag. princ. Anca Enache: Pentru mine nu este greu. Dacã îti place ceea ce faci si o faci din pasiune si nu din alte motive, lucrurile sunt mult mai simple.

Reporter: În munca dvs e nevoie de tãrie de caracter… Cât v-a luat sã vã « cãliti » si cine v-a sustinut, pentru cã sunt sigur cã nu a fost simplu?!

Ag. princ. Anca Enache: Îmi place sã cred cã am un caracter puternic si într-adevãr, în timp, am învãtat sã-mi stapânesc emotiile si sã-mi fac meseria cu profesionalism, pentru cã cineva trebuie sã ajute si victimele, care nu mai pot vorbi pentru ele. Sustinere am avut mereu din partea superiorilor si a colegilor. Când toatã echipa de cercetare la fata locului, prezentã la un omor, de exemplu, este atentã si concentratã asupra activitãtilor pe care trebuie sã le desfãsoare, fãrã sã vrei, depãsesti impactul emotional si începi sã-ti faci meseria.

Reporter : Au fost evenimente care v-au marcat ca om sau ca profesionist ? Ne puteti relata un astfel de episod?!

Anca : Din pãcate, cele mai triste evenimente pentru mine sunt cele în care sunt implicati copii. Îti vin tot felul de gânduri, care trebuiesc suprimate. Îmi amintesc si acum prima necropsie la care am participat, « botezul » meu, cum s-ar spune. A fost la un nou-nãscut, victima infractiunii de pruncucidere, faptã care m-a cãlit si m-a fãcut sã-mi doresc sã fiu un criminalist bun, pentru a ajuta sã se facã dreptate.

Reporter : Care sunt avantajele si dezavantajele pentru o politistã în munca de zi cu zi?

Anca : Avantajul este cã ai posibilitatea de a schimba ceva. Pe de o parte ajuti victima, si, pe de altã parte, cu ajutorul probelor ridicate de tine poti face ca autorul unei fapte sã rãspundã în fata legii. Dezavantajele ar fi programul de lucru si faptul cã trebuie sã faci sacrificii pe plan personal.

Reporter : Dacã ar fi sã o luati de la capãt…

Anca : Cu sigurantã mi-as alege aceeasi meserie, îmi aduce multe satisfactii.

Reporter : Caracterizati aceastã meserie în câteva cuvinte… Ati sfãtui tinerele fete sã facã pasul cãtre scoala de politie?

Anca: Pentru a fi politist criminalist îti trebuie mai întâi stãpânire de sine si disponibilitate. Momentul în care sunt identificati autorii unei fapte cu ajutorul urmelor ridicate de tine compenseazã oboseala si sacrificiile fãcute. Eu as sfãtui tinerele care vor sã devinã politiste sã urmeze cursurile scolilor de politie, pentru cã acolo se pun bazele formãrii în aceastã meserie extrem de frumoasã.

Reporter: Descrieti-ne o zi la locul de muncã..

Anca : Nicio zi nu seamnã cu alta. Iti începi ziua cu o cafea, pe care însã nu apuci sã o termini pentru cã sunã telefonul si trebuie sã pleci pe teren, în orice colt din judet. Regula e simplã: stii când pleci, dar nu stii când te întorci. La întrebarea familiei « când ajungi acasã?» rãspunsul invariabil este « când termin! ». O orã fixã nu pot sã spun niciodatã pentru cã, atunci când esti în mijlocul actiunii, nici nu-ti dai seama cum trece timpul.

Reporter : Cât de important e sprijinul familiei ? Sunt momente când sotul dvs are emotii atunci când sunteti plecatã pe teren ? Ati fost vreodatã în pericol?!

Ag. princ. Anca Enache: Au fost mici incidente, în special la traseul parcurs pânã la fata locului, deoarece de multe ori nu se poate ajunge cu masina pânã acolo. Nu de putine ori trebuie sã mergi distante mari pe jos, cu vehicule cu tractiune animalã sau cu tractoare. Evident, am asupra mea aparatura foto, trusa criminalisticã si orice lucru care cred cã îmi va fi util. Sprijinul familiei este foarte important, iar sotul meu, care lucreazã în sistem, întelege foarte bine munca pe care o desfãsor si ce implicã aceasta, sustinându-ne reciproc.

Reporter: Ce pasiuni are o criminalistã? Aveti timp pentru familie, prieteni?

Ag. princ. Anca Enache: Trebuie sã înveti sã-ti faci timp si pentru familie. Nu neg faptul cã am mai neglijat acest lucru, am stricat si nu de putine ori planurile familiei. Am promis cã o sa ajung la un anumit eveniment si nu am putut sã mã tin de cuvânt, însã cei din jurul meu sunt întelegãtori.

Reporter: Acasã ce vã place sã faceti? Gãtiti? La ce vã pricepeti? Prãjituri, mâncãruri sofisticate ?! Aveti vreo retetã specialã ?

Ag. princ. Anca Enache: Îmi place sã gãtesc, sã îngrijesc florile si sã mã joc cu cãtelul meu. Încã nu stiu sã fac retete sofisticate, însã am un coleg de serviciu care mã pune la curent cu retetele noi, pe care de cele mai multe ori le încerc, mai ales cã trebuie sã vin cu dovada la serviciu: o fotografie a produsului finit este suficientã!

Reporter : Cum sãrbãtoriti Ziua Femeii ? Vã doriti ceva anume?

Ag. princ. Anca Enache: Voi merge la un restaurant cu sotul meu, pentru o searã specialã, dar sã nu spuneti, pentru cã este surprizã. Cadoul meu este faptul cã noi suntem sãnãtosi si împliniti.

Reporter: O urare pentru sãrbãtoritele zilei…

Ag. princ. Anca Enache: La multi ani!!! Le urez tututor femeilor, în special mamelor, sã aibã parte de o zi specialã. Iar bãrbatii din viata lor, sã aibã grijã de ele si sã le iubeascã, pentru cã meritã!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.