spot_img
spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mai-2024

Alunecările de teren ameninţă să înghită un sat întreg la Gura Caliţei

- Advertisement -

Dealul a luat-o pur şi simplu la vale şi ameninţă să dărame casa lui Năstase Bratu

Sătenii urmăresc în fiecare zi să vadă cat a mai avansat dealul care a luat-o la vale şi le pune casele în pericol u un bătrân de 82 de ani spune cu lacrimi în ochi că nu vrea să îşi abandoneze casa, dar nu are încotro pentru că alunecările de teren au ajuns la un metru de casă u 20 de gospodării sunt în pericol,dacă alunecarea de teren continuă u şi la Poiana Cristei două drumuri au fost rupte de ploi, dar probleme simulare sunt şi la Străoane, Răcoasa şi Jitea u zilele următoare sunt ploioase, aşa că pericolul de inundaţii nu a trecut

Alunecările de teren din judeţul Vrancea pun în pericol un sat întreg din comuna Gura Caliţei. Dealul, spun sătenii, a luat-o pur şi simplu la vale şi în fiecare zi avansează către satul Plopu. Un bătrân de 82 de ani spune cu lacrimi în ochi că nu vrea să îşi abandoneze casa, dar nu are încotro pentru că alunecările de teren au ajuns la un metru de casă.  Autorităţile locale au reuşit să îl convingă pe bătran să fie mutat în condiţii sigure. Mai mult, Primăria din Gura Caliţei a solicitat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ajutor pentru evacuarea acestui bătrân într-un modul de locuit. Cererea a fost aprobată şi modulul va fi adus în zonă pentru ca bătranul să aibă unde să stea în siguranţă. De caţiva ani, primăvara este începutul coşmarului pentru locuitorii din Gura Caliţei. Ploile de primăvară şi zăpada topită de pe versanţi le produc numai necazuri. Malurile se surpă iar pământul o ia la vale. Când plouă mai tare, oamenii trăiesc cu frica în sân că pămanturile pleacă din loc. În fiecare zi se adună să vadă cât au avansat alunecările de teren, ca să fie pregătiţi să îşi evacueze casele. „Şi de trei patru ori vin aici, ne e frică la toţi! În ultimul timp alunecările de teren au avansat mult din cauza ploilor”, spune unul din bătranii care stau de veghe, ca nu cumva dealul rupt să îi ia prin suprindere şi să le radă casele. „Şi ieri am fost şi aseară am venit şi am obseravat că a ajuns pămantul în curte bătranului. Sunt aproximativ 20 de case în pericol dacă această alunecare de teren continuă”, a completat un alt localnic îngrijorat de situaţie.

O casă e aproape de prăbuşire

La Gura Caliţei nu se circulă decat cu ciubote de cauciuc din pricina noroaielor de pe drumurile neasfaltate

Din cauza alunecărilor de teren, o casă este aproape de prabuşire. În ciuda pericolului, proprietarul, în vârstă de 82 de ani, nu vrea să-şi părăsească locuinţa, la care a trudit viaţa întreagă. „Sunt singur, nu pot să mă duc în altă parte… Aici am mălai, lemne, am de toate”, spune Năstase Bratu. Autorităţile locale au reuşit totuşi să îl convingă pe bătran de pericoul în care se află şi de riscul ca dealul să avanseze pe fondul ploilor şi să-l îngroape de viu în casă. „După cum se poate observa, situaţia este destul de dificilă. Aceste alunecări s-au accentuat, precipitaţiile din ultima vreme au favorizat fenomenul. Casa lui Bratu Nastase este în pericol. Bărânul este bine, e înţelegător, cooperează. Cu natura nu ne putem juca!”, spune Nicolae Ţandără, primarul comunei Gura Caliţei. Alunecările de teren au mai afectat câteva sute de metri de porţiuni de drumuri comunale şi judeţene. Totodată, mai multe locuinţe se află în zone unde surpările de maluri le pun în pericol de prăbuşire.  Autorităţile judeţene sunt în alertă pentru că prognozele meteo anunţă ploi însemnate şi în zilele următoare. (Aurelian IVAN)

Drumuri rupte în mai multe comune

Precipitaţiile căzute în ultimele zile au rupt drumuri comunale, judeţene şi naţionale în mai multe localităţi. În plus, tot judeţul este scufundat într-un strat gros de noroi. “Precipitaţiile în zilele de 2, 3 şi 4 martie s-au fost în jur de 19 l/mp, la care s-au adăugat 2 – 3 l/mp din topirea zăpezii”, a declarat prefectul Cătălin Kanty Popescu la şedinţa de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CSJU). Potrivit acestuia, în această noapte vor cade din nou precipitaţii de 15 – 20 l/mp, după care temperaturile vor scădea şi ar putea ninge. Primarul din Poiana Cristei, Vlad Petruş, a raportat că două drumuri din comună au fost rupte de ploi: DC 149 şi DJ 205 R. Pe drumul comunal nu se mai poate circula, iar pe o rută ocolitoare nu se poate circula decat cu căruţa. Directorul Secţiei Drumuri Naţionale, Marian Paraschiv, a arătat că mai multe drumuri naţionale s-au surpat. Una dintre rupturile de drum s-a produs la Străoane, la Valea Cîmpului, unde a apărut o ravenă în terasamentului drumului. De asemenea, la Răcoasa s-a surpat bolta unui podeţ rambleu. Ca de obicei, probleme sunt şi pe Valea Rîmnicului, unde terasamentul a cedat la Chiojdeni şi la Jitia. În judeţ sunt mai multe puncte sensibile la inundaţii. Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a intervenit încă de pe 28 februarie în satul Bordeasca, comuna Tătăranu, unde a fost cat pe ce să aibă loc inundarea localităţii. Probleme pot apărea şi zonele Năneşti – Măicăneşti, Bilieşti – Slobozia Ciorăşti, Odobeşti. Decolmatarea paraurilor şi a albiilor inferioare reprezintă o prioritate pentru prevenirea unor eventuale inundaţii, după cum avertizează autorităţile. (M. BOICU)

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588801194-video-alunecarile-de-teren-ameninta-sa-inghita-un-sat-intreg-la-gura-calitei.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.