spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Consumatorii de droguri au cerut ajutor de la CPECA Bacau

- Advertisement -

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau (CPECA), structura Agentiei Nationale Antidrog, a mai incheiat un an cu activitati dedicate celor care au cazut in capcana drogurilor de orice fel.

Specialiastii de aici sunt formati pentru a intinde ambele mâini celor care au nevoie de sprijinul lor. În anul 2013, CPECA Bacau a realizat 32 de proiecte, programe sau campanii de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri – inclusiv substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP). Dintre acestea, 22 s-au desfasurat în mediul scolar, 3 au avut componente familiale si 10 s-au derulat în comunitate.

Totodata, consilierii au sustinut si 37 de activitati punctuale propuse chiar de ei sau solicitate de diferiti parteneri, dar au mai organizat si 51 de întâlniri publice si au participat în calitate de invitati la alte 30. De informatiile prezentate in cadrul acestora au beneficiat peste 16.700 de persoane, majoritatea elevi.

11 consumatori au vrut sa fie ajutati

Anul trecut, 46 de persoane au beneficiat de servicii de informare si consiliere pentru a renunta la consumul de substante sau pentru sprijin în acest demers. “Numarul celor care s-au adresat CPECA Bacau pentru a solicita sprijin psiho-social sau/ si medical este de 11 persoane (9 barbati si 2 femei) si 16 apartinatori (parinti, frati, unchi etc.). Majoritatea beneficiarilor sunt tineri, media de vârsta mentinându-se la 17 ani.

Cei mai multi au accesat serviciile prin intermediul familiei (parinti, unchi) si cu ajutorul scolii. Drogul principal pentru care au fost admisi la tratament a fost SNPP, iar 21,55% dintre beneficiari au declarat si consum de alcool”, spune Marta Butnaru, purtator de cuvânt la CPECA Bacau.

Pentru toti acestia, specialistii de aici au organizat 52 de sedinte de consiliere individuala si 17 scurte interventii, 11 sedinte de consiliere familiala, 2 sedinte de consiliere de grup si 39 de sedinte de consiliere cu apartinatorii lor. In acelasi timp, au beneficiat de sedinte de informare alte 19 persoane care nu au fost incluse în serviciile de asistenta oferite de CPECA, respectiv asistenta individuala sau tratament.

Formati sa ajute

De opt ani, în cadrul CPECA Bacau functioneaza Clubul de Voluntariat Antidrog (CVA), iar anul trecut au fost activi 30 de voluntari cu vârste cuprinse între 14 si 32 ani, majoritatea fiind liceeni. Ei s-au implicat în 32 de activitati, proiecte, programe si campanii de prevenire. Iar de la un an la altul numarul lor tot creste. In 2013, au fost formati 30 de voluntari la Colegiul National „Dimitrie Cantemir” Onesti si 30 de studenti de la cele doua universitati din Bacau.

Planuri CEPCA pentru 2014:

– cresterea nivelului de informare, educare si constientizare a populatiei în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri
– dezvoltarea retelei locale de prevenire a consumului de droguri prin realizarea de cursuri de formare adresate specialistilor din diferite domenii
– stimularea si sustinerea demersurilor organizatiilor neguvernamentale si a unitatilor de învatamânt din judetul Bacau de a implementa proiecte pe domeniul prevenirii consumului de droguri si atragerea de noi surse de finantare
– identificarea, atragerea si motivarea consumatorilor de droguri în vederea includerii în serviciile de asistenta.

– See more at: http://www.desteptarea.ro/consumatorii-de-droguri-au-cerut-ajutor-de-la-cpeca-bacau/#sthash.oDn3eoY6.dpuf

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.